ФОРУМ О ПРАВИЛИМА ПИСАЊА И ОЦЕЊИВАЊА СЕМИНАРСКОГ РАДА

 
 
Picture of Милан Цакић
О писању семинарског рада
by Милан Цакић - Friday, 10 October 2014, 10:51 PM
 

Поштоване колегинице и колеге,

Моје име ја Милан Цакић, студент сам докторских студија социологије и прошле године сам имао част и задовољство да радим као сарадник у електронски подржаној настави на предмету Увод у социологију 1. Један од задатака ми је био и прегледавање и оцењивање семинарских радова.

Овом приликом преносим своја искуства и указујем на грешке које су студенти углавном правили. Надам се да ће ово олакшати посао и вама приликом писања и колегиници која ме је "наследила" приликом прегледавања семинарских радова. Дакле, има извесних преклапања са горенаведеним упутством које је професорка поставила, али ја само указујем на грешке које су најчешће прављене.

-          Семинарски рад мора да има прву страну која треба да изгледа као на документу који достављам у прилогу ове поруке.

 

-          Наслов рада не може да буде идентичан као наслов књиге која се у њему обрађује. На пример:

  • Правила социолошке методе                         НЕ        
  • Диркемово схватање социолошког метода   ДА
  • Диркемова „Правила социолошке методе“   ДА

 

-          Семинарски рад треба да обради или једну књигу са списка изворне литературе, или један социолошки проблем из најмање три различита угла (из угла три различита аутора). У првом случају, када се обрађује једна цела књига, може се користити само та књига као извор али се у свком случају мора обрадити у целини. Међутим, увек је боље обрадити тему користећи више извора, па се препоручује да се користе макар уџбеници Гиденса и Хараламбоса за увод.

 

-          Рад треба да има одвојен увод, средишњи део који садржи неколико поглавља (не мање од два и не више одм, на пример, пет),  закључак и литературу. У уводу се јасно наводи о чему ће се у раду писати и он може да садржи основне податке о аутору који се обрађује, тј. о књизи или проблему који су тема семинарског рада (на пример који су теоријски важни ставови из књиге, какав је контекст у коме је настала и слично). Средишњи део, наравно, обрађује саму књигу или проблем. Поднаслови у оквиру средишњег дела не смеју да буду идентични као имена поглавља из изворне литературе. Најзад, у закључку не би требало уводити нове ствари и постављaти нова питања, већ само ваља сумирати све речено и рећи какав је значај за социологију књиге или проблема који су тема рада, тј. какав су утицај извршили на развој социологије.

 

-          У раду се често треба позивати на извор. Велика грешка је уколико је рад плагијат. То значи да све што је написано у раду треба да 1) буду ваше оригиналне речи и мисли, 2) представља цитат или 3) препричан текст из изворне литературе. Увек након 2) и 3) иде навођење извора. Професорка вам је, претпостављам, већ објаснила како се правилно наводе извори, а имате то и горе на овом форуму.

 

-          Сва дела која се нађу на списку литературе морају бити искоришћена у тексту, тј. морате их или цитирати или се позвати на њих у раду. Исто тако, сва дела на која се позивате или их цитирате у раду се морају наћи на списку литературе.

 

Уколико имате било какво питање можете ми слободно писати, моја имејл адреса је cakicmilan@yahoo.com.

Срдачан поздрав,

Милан Цакић