Шта је социологија? What is sociology?

 
 
Picture of Željka Marinković
Бергер, Х., Келнер, П., Социологија као начин гледања
by Željka Marinković - Thursday, 20 November 2014, 1:43 PM
 

Тема ове расправе је разумевање социологије као научне дисциплине. Писци овде покушавају да приближе социологију не само људима који се истом не баве (не - социолози), већ и самим социолозима, од којих неки не схватају социологију озбиљно.

"Лако може бити да су раније самопоуздање и велика очекивања од социологије била заблуда. Али исто се дешава и са садашњим губтком моралне снаге. Има јаког разлога да се верује да социологија јесте и да ће и даље бити ваљан, чак значајан, прилаз стварности човековог колективног живота. Потребно је разјаснити шта социологија може, а шта не може да учини. Једно од урођених својстава социологије је трезвено признавање стварности, пробијање кроз илизује, у које спадају и оне властите. Данас се можемо позвати на ова својства, и у том већ постоји нада у будућност." (Бергер, Х., Келнер, П., Социологија у новом кључу, 1991:31)

"Социологија је, од својих почетака, била врло посебна дисциплина, утолико што је открила свој предмет као и метод којим ће га проучавати: изворно, социологија није била само нови приступ проучавању друштва, већ је била свеукупно откриће појаве (феномена) 'друштва' као таквог." (Бергер, Х., Келнер, П., Социологија у новом кључу 1991:31)

Социологија је наука која се бави друштвом и друштвеним феноменима. Да би развили социолошки поглед на свет, морамо ствари које се дешавају свакодневно сагледати из једног новог угла. Социолошка имагинација нам омогућава да схватимо да догађаји, који се на први поглед тичу само појединца, уствари одраз много ширих појава у друштву (Гиденс, Е., 2007:3)

"Испод видљивих творевина човековог света постоји једна скривена, невидљива структура интереса и снага које чекају да их социолози открију. 'Манифестно' не представља целу причу; постоји и 'латентно' које треба проучавати. Или, речено најједноставнијим речима, свет није оно што изгледа да јесте."(Бергер, Х., Келнер, П., Социологија у новом кључу 1991:32)

"Ово саморазумевање је, ипак, увек било противстављано оном 'разоткривајућем' или негативном набоју социолошке перспективе, јер је подразумевало стварност света: Не само да свет није оно што се чини да јесте, већ може да буде и другчији од оног што је сад."(Бергер, Х., Келнер, П., Социологија у новом кључу, 1991:34)

Манифестна и латентна функција су термини које је употребио амерички социолог 20. века, Роберт Мертон. Манифестна функција је отворена, док је латентна скривена. Управо на социолозима је да прооучавају и приближе ту скривену страну приче.

"Јер, социологија није особено модерна дисциплина само по свом приступу и методу; она је од почетка била ништа мање заокуппљена модерношћу као предметом истраживања. То су била суштинска питања за све велике социологе, пре, за време и после класичног перидоа ове дисциплине: У чему је различитост модерног света? Како је постао такав? Каква му је суштинска структура? У ком правцу иде? (Бергер, Х., Келнер, П., Социологија у новом кључу 1991:35)

Бергер и Келер поручују да се социологија мора вратити 'великим питањима' , и под тим мисле на питање о самој природи и устројству модерног света.

Социологија мора увек изнова и изнова да усваја поглед на целину савременог друштва, јер позив социолога је космпополитски позив.

"Овој склоности својствено је поштовање према другим људима и њиховим намерама, надама и начину живота. Својствена је и решеност да се друштвени свет види онакав какав јесте, без обзира на нечије жеље и страхове - то јест, да се одвоји оно што јесте од онога што неко верује да треба да буде. На тај начин Веберов приступ има својства потребна за позив социологије као и за њен метод. Упркос сувом карактеру толиком броју Веберових методолошких радова, ово објашњава парадоксалну чињеницу да су они способни да надаху и упуте." (Бергер, Х., Келнер, П., Социологија у новом кључу, 1991:38)

Веберов метод је окренут ка позитивизму, ослања се на природне науке, док се Емил Диркем, оснивач француске школе социологије, ослања на просветитељство, а Марксисти гледајући на друштво из угла филозофије историје стварају утопијску визију будућности.

Тако су позитивизам и утопијанизам данас доминантни правци у социологији, и управо њихово мешање доводи до тога да се социологија не схвати озбиљно.

"Правилно разумевање онога што социологија може и онога што не може да постигне довешће до веће пажње при давању савета јавности и различитим институцијама. Довешће до пажљивог избегавања догматизма било које врсте".(Бергнер, Х., Келнер, П., Социологија у новом кључу, 1991:40)

Од социлога се очекује да буде скроман и да његова дефиниција буде јасна и искључиво везана за проблеме које се бави, односно конкрентна и разумљива широј јавности, као и да умањи несигурност међу самим социолозима.

Али исто тако, пожељно је да социолог буде флексибилан, како би избегао сваку врсту догматског мишљења, које је погубно за његова даља истраживања.

"Социологија, ма шта друго била, представља врло особен начин гледања на човеков свет." (Бергер, Х., Келнер, П., Социологија у новом кључу, 1991:42)

Литература: Бергер, Х., Келнер, П., (1991)  Социологија у новом кључу, Градина, Ниш

                      Гиденс, Е., (2007)  Социологија, Београд 

 

 

Picture of Vera Vratuša
Re: Бергер, Х., Келнер, П., Социологија као начин гледања
by Vera Vratuša - Monday, 24 November 2014, 6:16 AM
 

Недељно саопштење  колегинице Жељке Маринковић посвећено тексту "Социологија као начин гледања" из књиге Бергера и Келнера Социологија у новом кључуобјављено је само нешто после предложеног рока (20 новембар у подне за закључну виртуелну дискусију о прве три теме према Ажурираној верзија Плана наставе2014 из Усо1). С обзиром да је објављено на форуму који садржи упутства за писање недељних саопштења, преместиђу га у одговарајући форум, да би све дискусије о истој теми биле концентрисане на једном месту. Задовољство постојањем кратког увода у недељно саопштење, ускоро смењује разочарање изостајањем покушаја тешњег узајамног повезивања одабраних цитата у појмовно теоријској и хипотетичкој разради анализе, као и одсуством покушаја формулисања закључка, као да нису ни погледана упутства на  ФОРУМу ЗА НЕДЕЉНА САОПШТЕЊА и ФОРУМу О ПРАВИЛИМА ПИСАЊА И ОЦЕЊИВАЊА СЕМИНАРСКОГ РАДА .

Формални недостатак овог недељног саопштења представља изостанак исправног упућивања на коришћену изворну литературу(нпр....  нада у будућност." (Бергер, Х., Келнер, П., Социологија у новом кључу, 1991:31) ..., уместо:... нада у будућност" (Бергер, Х., Келнер, П.,991:31) упражњавање једне врсте плагирања као и код бројних других аутора недељних саопштењ путем препричавања нецитираних извора који нису приказани са свим библиографским подацима на крају недељног саопштења.

Након исправљања формалних недостатака, позивам аутора и друге учеснике усо1 задужене за исти текст и исту  недељну тему, као и све остале заинтересоване учеснике усо1,  да кроз дискусију разјасне 

1) шта тачно Бергер и Келнер подразумевају под "новим кључем" у социологији?

2) упоредите сличности и разлике у одговорима свих анализираних аутора у оквиру теме "Шта је социологија?" о предмету, методима и сврси социолошког истраживања и о не/могућности "вредносне неутралности науке"

3) покажите на делу у одговарајућим форумима како нам текст "Социологија као начин гледања" из књиге Бергера и Келнера Социологија у новом кључу може да помогне да прецизније формулишемо предлоге питања и одговора о односу позитивизма и утопијанизма, латентних детерминишућих невидљивих интересних структура модерног света, као  и могућности и требања њихове промене, него што је то било могуће само на основу штуре и поједностављујуће уџбеничке литературе?

Након дискусије о овим и другим питањима које сами поставите, пређите на образложено узајамно оцењивање и самооцењивање у оквиру подтеме специјално отворене за ту сврху у оквиру овог форума.

Picture of Bojana Mijajlovic
Re: Бергер, Х., Келнер, П., Социологија као начин гледања
by Bojana Mijajlovic - Friday, 9 January 2015, 10:35 PM
 

Рад је лошије структурисан и доста слаб закључак. Оцена-8

Picture of Milica Maljković
Re: Бергер, Х., Келнер, П., Социологија као начин гледања
by Milica Maljković - Saturday, 10 January 2015, 8:36 PM
 

Приметно је да је у недељном саопштењу колегинице Жељке Маринковић издвојено, по мом мишљењу, превише цитата, а да објашњења мањка. Међутим, објашњења која је колегиница приложила на одређене цитате су веома конкретна и сматрам да се потрудила да нам те цитате, колико-толико, објасни. Узимајући у обзир могућност да јој тема коју је добила не одговара сасвим, предложем оцену 8 за уложен труд. 

Picture of Zorana Magovcevic
Re: Бергер, Х., Келнер, П., Социологија као начин гледања
by Zorana Magovcevic - Saturday, 10 January 2015, 9:20 PM
 

Недељно саопштење колегинице Жељке Маринковић солидно је одрађено,али због одређених формалних недостатака предлажем оцену 7.