Структурално позитивистичка наспрам структурално критичке парадигме

 
 
Picture of Milica Vukotic
Конт о позитивној филозофији,методи и политици
by Milica Vukotic - Tuesday, 18 November 2014, 8:29 PM
 

 

Конт ствара у периоду када су у Француској у духовној сфери два дијаметрално супротна стајалишта.Прво стајалиште је заступало дух,резултате Француске револуције,која је постулирала универзалне принципе просветитељства,тј. да човек у својој властитој делатности треба само да се руководи својим властитим разумом,те кад он то чини онда му није потребан никакав теолошки,црквени ауторитет.

 

Друго стајалиште је било стајалиште реформације,контрареволуције,а он је подразумевао негацију тековина Француске револуције,мир,ред, као и обнову теологије уз репродукцију феудалне аристокрације.Између ова два стајалишта Конт прави неку врсту споразума.Он је изградио конкретан систем социјалног позитивизма,па је његов метод превасходно позитивистичког карактера.

 

Позитивна филозофија

 

Да би се онако како треба објаснила права природа и битни карактер позитивне филозофије,неопходно је проћи најпре кроз један општи прогресивни ход људског духа,посматран у целини јер се било које схватање може упознати једино кроз његову историју.Изучавајући тако целокупни развитак људске интелигенције,Конт је веровао да је открио велики основни закон.Тај закон се састоји у томе што свако од наших главних сазнања,пролази кроз три различита теоријска стања : теолошко или фиктивно стање,метафизичко или апстрактно стање и научно стање или позитивно.

 

 “Oва ће нова филозофија тежити све више и више да у актуалним расправама спонтано надомести неодређену и жестоку дискусију око права мирним и тачним одређењима датих дужности.”(Фиаменго,А.1987: 333 )

У свом реформисању друштва Конт се ослања на филозофију која треба да просветли људе и мирним путем их уведе у ново друштво. Сматрао је да треба просвећивањем духа обезбедити да сви људи увиде истину о новом друштву и да ово сложно и остваре.

Позитивни метод

Позитивни метод узима у обзир само позитивно утврђене чињенице, односно оне које су дате у искуству.Да би се тачно сазнале чињенице, најважније је посматрање као саставни и главни део позитивног метода. Конт одбацује чисто умовање без чињеница, којим се служило раније, под утицајем теологије.

Схватајући друштвене појаве као реалне појаве, дате у простору и времену, с правом је истицао метод посматрања, што објективнијег. Такође, сматрао је да је веома важан и метод упоређивања посматране појаве са другим појавама исте или блиске врсте. Посебан значај придавао је историјском методу, који је уствари поређење односних појава у садашњости и прошлости, како би се утврдио њихов развој, уколико га има.

״ Одлучна креација социологије довршава темељни успон позитивне методе и конструише аспект праве универзалности.Темељни тип еволуције људског рода,исто тако индивидуалне као и колективне,ту је,у ствари, научно представљен као увек присутан у све вишем успону наше људскости над нашом анималношћу,премоћи интелигенције над склоностима. ״(Фиаменго,А.1987: 339 )

 

Према Конту,у друштву владају исти закони као и у природи,због чега се оно може проучавати на исти начин као и природа.Задатак социологије је да помогне у стварању бољег друштва.

Позитивна политика

 

Позитивизам се састоји од филозофије и политике које су неодвојиве,тако да једна образује основу,а друга циљ истог универзалног система,у коме се интелигенција и социјабилитет налазе у тесној комбинацији.С једне стране,у ствари,социјална наука није само најважнија од свих,већ она образује јединствену везу,у исто време логичко и научну која ће убудуће обухватити целину наших реалних контемплација.Ова хипотеза нам заправо помаже да схватимо колико је индивуалитет неопходан нашој социјалној природи. (Фиаменго,А. 1987:343 ).

“Љубав за принцип,ред за основу и прогрес за циљ,такав је темељни карактер дефинитивног режима који ће позитивизам увести,систематизирајући целокупну нашу егзистенцију,личну и друштвену,помоћу трајне комбинације осећајa,разума и активности.Никада насилна према духу,таква доминација срца потврђује интелигенцију,посвећујући је убудуће континуираној служби социјабиланости.”(Фиаменго,А. 1987:343 )

Задатак позитивистичке политике јесте да морално препороди друштво,егоизам да замени алтруизмом, да помири класе,у првом реду радничке класе,тзв. позитивним одгајањем.

Контова визија социологије јесте социологија као позитивна наука. Он је настојао да створи науку о друштву која би могла да објасни законе друштвеног света исто онако као што су природне науке објасниле функционисање физичког света.

 

 

Литература

Фиаменго,Анте,1987:Напријед,Загреб,336-341,343-345

 

 

Picture of Tamara Cukanic
Re: Конт о позитивној филозофији,методи и политици
by Tamara Cukanic - Wednesday, 19 November 2014, 2:24 PM
 

Било ми је веома занимљиво какопозитивизам говори о успону наше људскости над анималношћу (у другом цитату који је навела колегиница), а истовремено жели да сведе човекеково понашање на акцију и реакцију карактеристичну за материје, али управо и за животиње (пас ће залајати ако се неко непознат појави испред куће, мачка ће покушати да нас огребе ако је повучемо за реп...). Такође он у потпуности занемарује осећања, мотивацију, разлоге због којих човек дела, а то су поред интелигенције веома важна обележја човека која такорећи проистичу из човекове интелигенције и могућности да разуме и размишља о себи, својим поступцима и свету око себе.

 

Picture of Milica Vukotic
Re: Конт о позитивној филозофији,методи и политици
by Milica Vukotic - Thursday, 20 November 2014, 9:02 PM
 

Поштована професорка,прво бих исправила своју грешку,јер нисам навела да је сам аутор преузео одређене делове из књиге "Позитивна филозофија",чији је аутор Огист Конт.

Овако бих ја одговорила:

1.Као што сам рекла,Конт је веровао да открио закон о развоју људске интелигенције.Објаснио је да наш ум пролази кроз три фазе: теолошку,метафизичку и позитивну фазу.Сада бих објаснила сама значења ових фаза.Теолошка фаза је фаза,где су мислима управљале религијске идеје и веровања.Метафизичка фаза све појаве критички преиспитује,друштво се посматра као нешто природно,а не натприродно.У позитивној фази доминира наука,а друштвени закони се откривају помоћу искуственог опажања.Објашњење првог цитата бих испправила тако што бих придодала да је он желео да људи буду моралнији и интелигентнији,из чега се састојала његова реформација друштва.Уједно бих и овај одговор искористила као и објашњење за треће питање.

 

2.Ипак бих овако oбјаснила позитивни метод.Позитивизам заступа мишљење да би наука требало да се бави чињеницама које су подложне посматрању и које су познате из искуства.Позитивистички метод у социологији  верује у производњу знања о друштву које је заснновано на емпиријским доказима до којих се долази на основу посматрања,поређења и експериментисања.(Гиденс,2007:8).

3.За Конта,људско друштво је завршетак органске еволуције.Насупрот биолошком организму који је непроменњив,друштво се може мењати и усавршавати у складу са приниципима позитивне науке.

 

Picture of Tamara Milovanovic
Re: Конт о позитивној филозофији,методи и политици
by Tamara Milovanovic - Saturday, 10 January 2015, 6:54 PM
 

Колегиница је испунила све услове за добијање највише оцене. Рад је разумљив,објашњен,прецизиран,формално коректан,притом је и предат у предвиђеном року,а одговорила је и на питања професорке и исправила ситне грешке. За сваку похвалу,10.

Picture of Vera Vratuša
Re: Конт о позитивној филозофији,методи и политици
by Vera Vratuša - Thursday, 20 November 2014, 10:24 PM
 

Недељно саопштење  колегинице Милице Вукотић посвећено Контовом схватању позитивне филозофије, методе и политике објављено је два дана пре предложеног рока (20 новембар у подне за закључну виртуелну дискусију о прве три теме према Ажурираној верзија Плана наставе2014 из Усо1) и тиме заслужује сваку похвалу. За похвалу је и постојање примереног кратког увода у недељно саопштење, али није за похвалу као и у неким другим недељним саопштењима изостанак покушаја узајамног повезивања одабраних цитата у разради, као и читавог закључка.

Основни формални недостатак овог недељног саопштења представља недовољно учестало постављање заграде са подацима о презимену аутора, години издања и  страни на којој се налази парафразирани текст у уводним параграфима, што подсећа на недозвољену праксу плагирања, као и постављање такве заграде после знакова интерпункције, нарочито тачке на крају директног цитата из изворника, уместо пре знакова интерпункције. Шта је још извор истоврсних пропуста и у другим недељним саопштењима, осим објављивање текста пре његовог поновног читања ради исправљања оваквих грешака? Особеност формалних пропуста колегинице Вукотић у односу на преостала слична недељна саопштења јесте навођење као аутора изворника за ово недељно саопштење Анте Фиаменга, аутора хрестоматије о Конту и Сен Симону, уместо самог Огиста Конта као аутора делова из Позитивне филозофије и осталих Контових књига, чији је избор направио Анте Фијаменго.

У садржинском погледу молим ауторку и друге учеснике усо1 задужене за исти текст и исту  недељну тему, као и све остале заинтересоване учеснике усо1,  да кроз дискусију разјасне:

1) Шта још може да се закључи на основу цитата да ће  “Oва нова филозофија тежити све више и више да у актуалним расправама спонтано надомести неодређену и жестоку дискусију око права мирним и тачним одређењима датих дужности”, осим да се Конт залаже за "реформисање друштва"?

2) Који цитат неког текста  самог Конта најбоље илуструје тумачење непријављеног аутора да "Позитивни метод узима у обзир само позитивно утврђене чињенице, односно оне које су дате у искуству. Да би се тачно сазнале чињенице, најважније је посматрање као саставни и главни део позитивног метода. Конт одбацује чисто умовање без чињеница, којим се служило раније, под утицајем теологије... Такође, сматрао је да је веома важан и метод упоређивања посматране појаве са другим појавама исте или блиске врсте. Посебан значај придавао је историјском методу, који је уствари поређење односних појава у садашњости и прошлости, како би се утврдио њихов развој, уколико га има"?

3) Шта можемо да закључимо о Контовом схватању "људске суштине" из цитата "Темељни тип еволуције људског рода,исто тако индивидуалне као и колективне,ту је,у ствари, научно представљен као увек присутан у све вишем успону наше људскости над нашом анималношћу, премоћи интелигенције над склоностима"?

 4) Да ли се кроз време мењало Контово схватање односа " осећајa, разума и активности" у три фазе "интелектуалног напретка" човечанства?

5) како нам избор из Контових изворних текстова може да помогне да прецизније формулишемо предлоге питања и одговора о позитивизму уопште и Контовим теоријским и методолошким схватањима посебно, него што је то било могуће само на основу штуре и поједностављујуће уџбеничке литературе“, по угледу на подстицајан коментар колегинице Тамаре Цуканић?

Након дискусије о овим и другим питањима које сами поставите, пређите на образложено узајамно оцењивање и самооцењивање у оквиру подтеме специјално отворене за ту сврху у оквиру овог форума.

Picture of Ivan Vitezovic
Re: Конт о позитивној филозофији,методи и политици
by Ivan Vitezovic - Friday, 9 January 2015, 10:58 PM
 

Јако лепо објашњено са јасним освртом на кључне ставове Контове позитивистичке мисли и теорије друштва. С обзиром да саопштење при том испуњава и задате критеријуме правилног писања и излагања, предлажем оцену 10.

Picture of Tatjana Gojković
Re: Конт о позитивној филозофији,методи и политици
by Tatjana Gojković - Friday, 9 January 2015, 11:13 PM
 

Поштована колегинице, Ваше недељно саопштење нам директно и јасно представља тему коју сте обрађивали. Добро је формулисано и мислим да заслужује највишу оцену. Оцена: 10

Picture of Jelena Bogdanovic
Re: Конт о позитивној филозофији,методи и политици
by Jelena Bogdanovic - Saturday, 10 January 2015, 3:02 AM
 

Због уложеног труда у циљу појашњења текста дајем оцену 10.

Picture of Katarina Milutinovic
Re: Конт о позитивној филозофији,методи и политици
by Katarina Milutinovic - Saturday, 10 January 2015, 4:37 PM
 

Колегиница нам је је лепо објаснила принципе на којима се темељи позитивистички приступ истраживању друштвеног понашања и појава, којим су се водили многи творци основних социолошких теорија. Такође, ауторка је одговорила на скоро сва питања која је професорка накнадно поставила, тако да је тиме употпунила своје недељно саопштење и уклонила неке нејасноће у свом тексту, уколико су постојале. Предлажем оцену 9.

Picture of Dalibor Miloradovic
Re: Конт о позитивној филозофији,методи и политици
by Dalibor Miloradovic - Saturday, 10 January 2015, 5:46 PM
 

По мом мишљењу, колегиница Милица је испунила и одговорила готово на све критеријуме које једно недељно саопштење захтева. Такође бих нагласио, да сам ја ово саопштење читао са великом дозом интересовања, што води ка томе да је колегиница испунила један од највећих захтева, а то је изазивање интересовања код нас читалаца.

Picture of Dalibor Miloradovic
Re: Конт о позитивној филозофији,методи и политици
by Dalibor Miloradovic - Saturday, 10 January 2015, 5:46 PM
 

Да, предлажем оцену 10.

Picture of Milica Maljković
Re: Конт о позитивној филозофији,методи и политици
by Milica Maljković - Saturday, 10 January 2015, 7:20 PM
 

Колегиница Вукотић је, у свом недељном саопштењу, прецизно издвојила кључне цитате и потрудила се да их што конкретније објасни, па је тиме тему којом се бави учинила разумљивијом. Додатно бих похвалила труд који је уложила да одговори на постављена питања и тиме потврди разумевање градива. Предложена оцена - 10. 

Picture of Jovana Jelic
Re: Конт о позитивној филозофији,методи и политици
by Jovana Jelic - Saturday, 10 January 2015, 7:34 PM
 

Поштована колегинице Милице,сматрам да је Ваш рад испунио све критеријуме,да сте уложили пуно труда,и за похвалу је то што сте се потрудили и одговорили на постављена питања.Предложена оцена била би 10 :)

Picture of Marija Zivkovic
Re: Конт о позитивној филозофији,методи и политици
by Marija Zivkovic - Saturday, 10 January 2015, 8:38 PM
 

Свака част колегиници Вукотић што је успела да нам приближи и јасније појасни цитате које је навела у раду јер сматрам да сигурно није било једноставно тумачити их. Оцена: 10

Picture of Jovana Mijatovic
Re: Конт о позитивној филозофији,методи и политици
by Jovana Mijatovic - Saturday, 10 January 2015, 11:57 PM
 

Колегиница Милица је одлично одговрила на задату тему, и похваљујем што је исправила своје недељно саопштење. Оцена:10