Друштвена подела рада и промена друштвене структуре

 
 
Picture of Vera Vratuša
Образложене оцене приспелих прилога о проблематици: Друштвена подела рада и промена друштвене структуре
by Vera Vratuša - Friday, 31 October 2014, 2:52 PM
 

У одговору на ову тему, а након завршетка дискусије о питањима која су била слабо или недовољно обрађена у првобитним саопштењима (обавезно покушајте да одговорите на сваки коментар на ваш рад), унесите образложене оцене свих приспелих прилога, укључујући и сопствени, о проблематици: Друштвена подела рада и промена друштвене структуре. Подсећам да не могу да добију оцену 10 они студенти који нису учествовали на вежбама одговарајуће недеље и/или су са великим закашњењем објавили своја недељна саопштења на интернету (погледајте форум "Ажурирана верзија Плана наставе 2014 из Усо1" на адреси http://moodle2.f.bg.ac.rs/mod/forum/discuss.php?d=23).

Да би ваше образложене оцене биле прегледне и на једном месту, у одговору на ову тему направите списак аутора свих недељних саопштења по азбучном реду, а затим испод сваког имена унесите своју образложену оцену.

VIIIДРУШТВЕНА СТРУКТУРА И СТРУКТУРАЛНА ПРОМЕНА НА ОСНОВАМА ПОДЕЛЕ РАДА - 21.новембар

природа рада, радни процес и деградација рада, класична становишта о подели рада као чиниоцу дез/интеграције и ре/структурације друштва кроз историју

 обавезна литература: Хараламбос:33-36; 685-693; (Гиденс: 11, 289-291)

Списак електронски доступне изворне литературу видети  на адреси http://moodle2.f.bg.ac.rs/mod/assign/view.php?id=633

Диркем, Е., Механичка и органска солидарност; Подела изнуђеног рада у О подели друштвеног рада, Просвета 1972, 154-162; 363-374

Загорац Соња, Илић Милица 11

Пудар Марко, Ћетковић Софија 12

Маркс, К., Отуђени рад, Економско филозофски рукописи, у Дела,Просвета, 1972, т.3, 216-226

Илић Ања, Илић Даница 13

Путник Мина, Мијајловић Милош 13

Маркс, К, Буржуји и пролетери, у Комунистички манифест, у Дела , т.7

Илић Вања, Ивановић Никола 13

Радовановић Данило

Маркс, К. грађански рат у Француској 1848-50, у Осамнаести бример Луиса Бонапарте, у Дела, Просвета, 1975, т.11, 91-98

Јанићевић Кристина, Инђић Филип

Радојевић Ђорђе

Волерстин, Е. Теоретска реприза, у Савремени светски систем, ЦЕКАДЕ, 1986, 261-269

Јаћимовић Анђела

Ракић Тијана

Picture of mina putnik
Re: Образложене оцене приспелих прилога о проблематици: Друштвена подела рада и промена друштвене структуре
by mina putnik - Saturday, 10 January 2015, 9:37 PM
 

Моје оцене су следеће:

Загорац Соња:  Сматрам да је рад колегинице Загорац комплетан и то са посебним печатом на крају. Заслужује свих 10 поена. 

Илић Ања:  Ја се морам сложити са колегиницом Богдановић. Из рада се види да је колегиница потпуно разумела како изворну тако и обавезну (уџбеничку) литературу. Рад је заиста за сваку похвалу и зато ћу дати колегиници 10 поена. 

Илић Вања:  Колегиници дајем 9 поена због техничких грешака. Прво саопштење није било баш најбоље, али је колегиница прихватила вашу конструктивну критику.

Илић Милица:  Види се да је колегиница савладала тему без проблема и због тога јој дајем 10 поена. 

Јанићијевић Кристина:  Јесте да је колегиница имала техничких пропуста, али на основу прочитаног текста и одговора на питање одлучила сам да јој доделим 9 поена.

Јаћимовић Анђела:  Колегиница јесте имала техницких пропуста у првом раду, али пошто је окачила пре рока и све техничке пропусте исправила (још је допунила рад одговорима на питања), сматрам да заслужује 10 поена.

Пудар Марко: Без обзира на замерке које је професорка навела, рад јесте сажет, али је врло јасан и зато ћу колеги доделити 10 поена.

Радовановић Данило: Колеги дајем оцену 10. Разлог је готово семинарски приступ теми (ако могу тако да се изразим), а и рад је врло јасно написан.

Радојевић Ђорђе: Ја не знам да ли смем да дам 9,5 поена (или морају само округле цифре), јер се слажем са колегом Пударом око ових техничких недостатака, али сматрам да је рад одличан (тако да не бих да колега губи цео поен због навођења литературе) јер је битно да и ми који нисмо читали тај текст разумемо без обзира што су то само фрагменти.

Ракић Тијана: Колегиници Ракић дајем 10 поена. Сматрам да је на одличан начин успела да нам (нама који нисмо имали баш ту тему да обрађујемо) приближи тему што нам говори са колико је разумевања и труда она сама пришла овој теми. 


Picture of andjela jacimovic
Re: Образложене оцене приспелих прилога о проблематици: Друштвена подела рада и промена друштвене структуре
by andjela jacimovic - Sunday, 11 January 2015, 12:12 AM
 

Списак оцена

Вања Илић- Мислим да је колегиница упркос недостацима, сасвим достојно написала недељно саопштење, а самим ти потрудила се и одговорила на постављена питања. Оцена 10.

Софија Цветковић- Упркос изостављању честих упућивања на изворник, ситнијих формалних недостатака нема, саопштење је добро написано и по мом мишљењу заслужује 10.

Соња Загорац- Саопштење колегинице Соње Загорац је лепо написано. Цитате које је колегиница бирала су по мом мишљењу кључни за разумевање дате теме. Предлажем оцену 10.

Милица Илић- Упркос, ситнијих формалних недостатака саопштење је добро написано и по мом мишљењу и заслужује 10.

Марко Пудар- Сматрам да је колега доста добро одговорио на задату тему. Избор цитата ми се посебно свиђа. Оцена 10

Кристина Јанићевић- Без обзира на ситније формалне грешке које је колегиница имала, похвалила бих то што је поправила своје недељно саопштење и добро одговорила на питања. Такође приметила сам да се колегиница доста потрудила око свог недељног саопштења. И моја оцена за колегиницу би била 10.

Ђорђе Радојевић- Саопштење је доста добро урађено по мом мишљењу, без обзира на формалне грешке,оцена је 10.

Данило Радовановић- Саопштење је по мом мишљењу доста занимљиво. Цитати које је колега одабрао су кључни. Моја оцена за ово недељно саопштење је 10.

Ања Илић- Сложила бих се са колегиницама, да је рад колегинице Ање Илић и више него добар. Моја оцена је 10.

Мина Путник- Сматрам да је у саопштењу колегинице Мине Путник суштина доста добро приказана и објашњена. Саопштење заслужује оцену 10.

Тијана Ракић- Рад колегинице Ракић је доста добро и лепо написан, ѕа похвалу је то што колегиница нема формалних грешака. Оцена 10

Picture of Anja Ilic
Re: Образложене оцене приспелих прилога о проблематици: Друштвена подела рада и промена друштвене структуре
by Anja Ilic - Sunday, 11 January 2015, 12:17 AM
 

Загорац Соња:

Колегиница Соња Загорац у свом концизном, али упечатљивом недељном саопштењу успева врло добро да одрази Диркемово функционалистичко становиште. Волела бих да се у појашњењу органицистичког поређења којим се Диркем служи више служила својим речима, као што је на крају навела цитат који се њој лично допао. Сем навођења литературе на самом крају саопштења, колегиница је испунила све формалне критеријуме и провела нас кроз свој рад питко и ослобођено. Оцена: 9,5.

Илић Ања:

Самооцена: 9, због формалних пропуста.

Илић Вања:

Колегиница Вања Илић свом недељном саопштењу дала је лични печат, посебно у одговорима на постављена питања. Не стиче се утисак да је „копирала“ изворну литературу, већ да је писала својим речима. Волела бих да сам чула колегиничина тумачења цитата, но, због својствености и испуњених формалних критеријума, оцена: 10.

Илић Милица:

Недељно саопштење колегинице Милице Илић садржински је најбогатије међу саопштењима која се баве овом темом. Иако изостаје теоријски увод, колегиничино саопштење конципирано је као логичан след, а одабрани цитати лепо објашњени. Оцена: 10.

Јанићевић Кристина:

Премда је недељно саопштење колегинице Кристине Јанићевић у свом неизмењеном облику можда сувише кратко (наводи само један цитат, а три су формални минумум), види се да је покушала да што самосталније обради задату тему, а посебно је похвално што је одговорила на постављена питања, за разлику од колеге који се бавио истом темом, али то није урадио. Стога, за сав труд и јер верујем да ће колегиница исправити формалне недостатке у самом семинарском раду, оцена 10.

Јаћимовић Анђела:

Иако првобитна форма недељног саопштења колегинице Анђеле Јаћимовић садржи извесне формалне грешке, а и у великој мери се позива на цитате, колегиница је уложила труд да одговори на сваку упућену јој конструктивну критику предлажући измене и допуне оригиналног саопштења, те је одговарала и на постављена питања. Стога, оцена 9.

Пудар Марко:

Концизно саопштење колеге Марка Пудара указује на битне аспекте и поуке Диркемовог учења, међутим, колега недовољно својим речима замењује и објашњава Диркемове конструкције. Ипак, због навођења битних аспеката учења, као и испоштованих формалних критеријума, оцена: 9.

Путник Мина:

Колегиница Мина Путник више се од свих нас укључених у ову недељну тему потрудила да свој рад сваком наредном изменом и допуном подробније објасни и оплемени. Указала је на битне аспекте Марксове теорије отуђеног рада (драго ми је што делимо поједине цитате); занимљиво ми је што имамо различита гледишта када је у питању тумачење појаве оспољења рада преко Веберових идеалних типова друштвеног делања, а обе смо аргументовале своја тумачења, чиме се отвара простор за даљу дискусију. Оцена: 10.

Радовановић Данило:

Саопштење колеге Данила Радовановића питко је написано, избор цитата занимљив, увод инспиративан. Јасно је и, иако је колега направио извесне формалне пропусте и није одговорио на постављена питања, свеједно је оцена: 10.

Радојевић Ђорђе:

Допада ми се што недељно саопштење колеге Ђорђа Радојевића успева да нас уведе у хронолошки ток догађаја које Маркс анализира, те што, коментаришући први и други изабрани цитат, наглашава нужност прекида везе са старим обрасцима и револуционарног делања. Иако би било лепо да је колега одговорио на постављена питања и дате сугестије, оцена: 10.

Ракић Тијана:

Недељно саопштење колегинице Тијане Ракић, по мени, заслужује оцену 10, јер је јасно написано, не садржи формалне грешке (које нам се често „поткраду“), има леп увод и закључак и држи пажњу читаоца који није упознат с темом. Такође, колегиница се потрудила да одговори на питања која је професорка поставила.

Ћетковић Софија:

За разлику од својих колега које су писале на исту ову тему, колегиница Софија Ћетковић знатно више се служи цитатима, а даје мало сопствених подробнијих тумачења. У том смислу, ово саопштење ми је садржински слабије, али боље од осталих испуњава - заправо, потпуно испуњава - све формалне критеријуме. Оцена: 8,5.

 

Picture of Djordje Radojevic
Re: Образложене оцене приспелих прилога о проблематици: Друштвена подела рада и промена друштвене структуре
by Djordje Radojevic - Sunday, 11 January 2015, 12:34 AM
 

Ања Илић: Одличан рад. Оцена 10.

Тијана Ракић: Колегиница је са разумевањем приступила раду и види се да је следећи литературу верно пренела суштину. Уз то је уложила труд да одговори на питања и у исправљање текста. Оцена 10.  

Мина Путник: Види се да је колегиница Мина уложила доста труда у писање и исправљање свог саопштења. Оцена 10.

Вања Илић: Слажем се са оценама и образложењима које су колеге предложиле, оцена 10.

Анђела Јаћимовић: Ценим то што је колегиница исправила своје пропусте у првобитном саопштењу. За уложен труд а и за лепо формулисано и написано саопштење оцена 10.

Софија Ћетковић: Сложио бих се са замеркама и похвалама које су колеге већ поставиле. Моја оцена је 10.

Соња Загорац: Колегиница Соња је детаљно обрадила своју тему и одговорила одлично, својим речима на задату тему. Оцена 10.

Милица Илић: Веома квалитетно и разумљиво образложење теме. Оцена 10.

Марко Пудар: Колега је веома сажето, али ипак одлично одговорио на тему. Оцена 10.

Кристина Јанићевић: Свиђа ми се начин на који је колегиница урадила своје саопштење. Веома разумљиво, уз труд да исправи своје првобитне грешке. Оцена 10.

Данило Радовановић: Веома опширно и квалитетно урађено саопштење. Колега је ову тему обрадио са разумевањем и пренео је својим речима. Оцена 10.

Ђорђе Радојевић: Захвалан сам колегама што високо оцењују мој рад. Због тога што се наравно може уочити пар пропуста и због тога што нисам одговорио на професоркина питања сам себи дајем оцену 9.

 

Picture of Sonja Zagorac
Re: Образложене оцене приспелих прилога о проблематици: Друштвена подела рада и промена друштвене структуре
by Sonja Zagorac - Sunday, 11 January 2015, 12:36 AM
 

Загорац Соња:

Себи дајем оцену 9 зато што нисам одговорила на примедбе и нисам исправила своје саопштење.

 

Илић Ања:

Шта рећи о раду који нам је свима послужио као узор? Када би постојала виша оцена од 10, колегиница Ања Илић би била она која заслужује ту оцену.

 

Илић Вања:

Након што сам увидела неке ситне грешке у оригиналном саопштењу, одлучила сам да оценим колегиницу оценом 9, међутим, својим трудом да исправи оно што јој је замерено је заслужила оцену више, дакле 10.

 

Илић Милица:

Колегиница Милица Илић је успела да остане јасна и конкретна у свом саопштењу и задовољила је критеријуме који су јој донели оцену 10 од мене.

 

Јанићевић Кристина:

Колегиница Кристина се довољно посветила овој теми и саопштење је обликовала на задовољавајући начин. Заслужила је оцену 10.

 

Јаћимовић Анђела:

Колегиница Анђела је показала да је способна да обради тему, исправи грешке и све то уради у року, што је за сваку похвалу и, наравно, оцену 10.

 

Пудар Марко:

С обзиром на то да смо колега Марко Пудар и ја имали исту тему за недељно саопштење, његовим радом сам се највише позабавила. Интересантно ми је то што смо из потпуно различитих аспеката обрадили ову тему. Допадају ми се цитати које је одабрао као релевантне и волела бих да их је само мало детаљније анализирао. Радујем се томе што ћемо обоје ову тему проширити у нашим семинарским радовима, што нам пружа додатни простор за даље дискутовање. Од мене за колегу Пудара оцена 10.

 

Путник Мина:

Колегиница Мина Путник је дала пример узорног и марљивог полазника овог курса. Јасан је труд који је уложила у обрађивање задате теме и због тога не заслужује ништа мање од оцене 10.

 

Радовановић Данило:

Колега Радовановић је задовољио моје критеријуме и због тога је заслужио оцену 10.

 

Радојевић Ђорђе:

Колега Ђорђе Радојевић се храбро суочио са опширном и не толико захвалном темом и то је урадио са великим успехом, зато оцена 10.

 

Ракић Тијана:

Темељно обрађено, опширно, али јасно и конкретно. Све похвале и оцена 10.

 

Ћетковић Софија:

Колегиница Софија је вешто успела да ми приближи тему која јој је задата, чак и да ме заинтересује да о овоме сазнам нешто више и због тога је моја оцена 10.

Picture of Tijana Rakic
Re: Образложене оцене приспелих прилога о проблематици: Друштвена подела рада и промена друштвене структуре
by Tijana Rakic - Sunday, 11 January 2015, 12:51 AM
 

Списак оцена:

Путник Мина: Недељно саопштење колегинице Путник је веома добро срочено, конкретно је и јасно. За сваку похвалу. Оцена је 10.

Софија Ћетковић: Саопштење колегинице Ћетковић је по мом мишљењу добро написано, без обзира на ређе упућивање на изворник сматрам да заслужује оцену 10.

Вања Илић: Без обзира на формалне пропусте које је колегиница имала,  ја бих је похвалила за уложен труд и предложила оцену 10.

Ања Илић: Све похвале за рад колегинице Ање, било је задовољство читати га. Оцена је 10.

Марко Пудар: Недољно саопштење колеге је врло конкретно написано. Без обзира на пропусте који се тичу навођења литературе, сматрам да је колега добро написао рад. Оцена је 10.

Милица Илић: Веома јасно и разумљиво написано саопштење. Колегиница Илић се видно потрудила, без обзира на неке техничке грешке сматрам да је заслужила оцену 10.

Кристина Јанићевић: Без обзира на ситније пропусте, недељно саопштење колегинице је добро. Похвалила бих колегиницу Јанићевић што се потрудила да одговори на питања професорке. Оцена је 10.

Данило Радовановић: Саопштење колеге Радовановића је веома лепо написано. Допада ми се избор цитата као и увод. Оцена је 10.

Ђорђе Радојевић: Саопштење колеге Радојевића је веома добро и разумљиво. Допада ми се избор цитата. Оцена је 10.

Анђела Јаћимовић: Колегиница Јаћимовић је у првобитно постављеном раду имала пар формалних пропуста. С обзиром да их је потом исправила као и уложила труд да одговори на питања оцена је 10.

Соња Загорац: Колегиница Загорац је веома добро објаснила изабране цитате. Уложен је видан труд. Оцена је 10.

Самоцена: 9 због пропуста да наведем место издавача једног од коришћених извора у библиографији 

Picture of Danilo Radovanović
Re: Образложене оцене приспелих прилога о проблематици: Друштвена подела рада и промена друштвене структуре
by Danilo Radovanović - Sunday, 11 January 2015, 5:45 AM
 

У оквиру ове недељне теме, моје оцене су следеће:

Илић Ања: Сложићу се са колегама да је ово једно од (ако не и најзанимљивије) занимљивијих излагања,
у којем је феномен преdстављен са екстремним разумевањем и адекватном дескрипцијом.
Све похвале. Оцена: 10

Кристина Јаничевић: Сажето и есенцијално конципирано излагање које
задовољава услов за максималну оцену.

Милица илић: Колегиница је јасно и на методолошки
начин представила своју тему и тиме заслужила оцену 10.

Вања Илић: Било је интересантно проучавати ово излагање- Занемарујући техничке грешке,
колегиница је једну општу тему сагледала
из свог личног угла и веродостојно предочила. Сходно томе, моја оцена је: 10.

Соња Загорац: Из колегиничиног излагања се може јасно закључити да је задату
материју обрадила и разумела у потпуности.
Из тог разлога овај рад оцењујем са максималом оценом.

Мина Путник: Занимњиво представљање и богатост чињеницама помешане
са техничким напором да се рад исправи до савршенства
неоспориво обезбеђују овом саопштењу максималну оцену.

 

Picture of Sofija Cetkovic
Re: Образложене оцене приспелих прилога о проблематици: Друштвена подела рада и промена друштвене структуре
by Sofija Cetkovic - Monday, 12 January 2015, 11:30 PM
 

Соња Загорац: Овај рад испуњава све формалне критеријуме по мом мишљењу и колегиница је на интересантан начин обрадила дати текст, оцена 10.

Ања Илић: Саопштење испуњава формалне захтеве, похвале за колегиницу која је очигледно врло темељно обрадила тему, међутим рад је по мом мишљењу могао бити концизније написан, због тога дајем оцену 9,5. 

Милица Илић: Задовољавајуће обрађени текстови, рад испуњава формалне критеријуме. Оцена 10.

Вања Илић: Колегиница је успешно одговорила на критике и предлоге, и у свом одговору надоместила првобитне недостатке, дајем оцену 10.

Анђела Јаћимовић: Колегиници дајем оцену 10 јер је успешно одговорила на упућену критику и исправила своје саопштење. 

Кристина Јанићевић: Колегиница се потрудила да одговори на постављена питања и критике, и тиме допунила своје саопштење, дајем оцену 10.

Марко Пудар: Саопштење испуњава формалне критеријуме, дајем оцену 10.

Мина Путник: Оцена 8, колегиница није исправила недостатке у раду, ни техничке ни садржинске.

Ђорђе Радојевић: Дајем оцену 10, јер је колега без обзира на ситније формалне недостатке успешно обрадио задати текст.

Тијана Ракић: Рад колегинице Ракић по мом мишљењу испуњава основне критеријуме за писање недељног саопштења и колегиница је одговорила на постављена питања, дајем оцену 10.

Данило Радовановић:Без обзира на минималне техничке недостатке, колега је одговарајуће одговорио на тему, дајем оцену 10.

Софија Ћетковић: Сматрам да моје саопштење испуњава све формалне захтеве и да сам задовољавајуће обрадила тему. Одговорила сам на упућене коментаре, и додељујем себи оцену 10.