Моћ, политика, држава, друштвени покрети

 
 
Picture of Marko Surla
Енгелс Фридрих, О ауторитету
by Marko Surla - Wednesday, 17 December 2014, 8:33 PM
 

Омасовљење социјалистичког покрета у Европи у другој половини 19. века, допринело је да се социјализам ошарени различитим тумачењима социјалистичких идеја, односно да се створе различите социјалистичке доктрине. Дакле, у том периоду воде се полемике у оквиру самог социјалистичког покрета око различитих виђења друштва у којем би се социјализам остварио као владајући поредак. Почињу да се разликују комунисти, анархисти, социјалдемократе... Поборници различитих струја битно су се разликовали по неким питањима значајним за идеологију. Тако , рецимо Фридрих Енгелс, у том периоду, пише “О ауторитету“ и помиње “неке социјалисте“ који се противе  постојању принципа ауторитета. Он се оштро супротставља савременицима који заступају став да ауторитету, у сваком смислу, нема места у друштву, у којем би се остварио социјалистички поредак као владајући. “ Tај се површни начин мишљења до те мере злоупотребљава, да је читаву ствар потребно поближе промотрити. Ауторитет у смислу у којем га ми схватамо значи наметање туђе воље нашој вољи; с друге стране, ауторитет претпоставља подређивање. Ма колико лоше звучала ова два израза, и ма колико да је однос што га означавају неповољан за подређену страну, треба видети постоји ли начин да се он докине, хоћемо ли бити у могућности — с обзиром на услове који данас владају у друштву — створити друкчији друштвени поредак у којему овакав ауторитет неће више имати смисла, па ће, према томе, нужно нестати“(Енгелс, 1979: 351). Дакле, Енгелс  поставља питање, да ли је уопште могуће укинути принцип ауторитета, с обзиром на његову укорењеност у друштвеном систему тога доба, и на његову доминантну позицију кроз историју хијерархијских односа у друштвеним заједницама.

Даље, Енгелс констатује велике промене у друштву изазване индустријском револуцијом и настанком капитализма, као и све већом сложеношћу процеса у производњи и производним односима. Створиле су се фабрике у којима ради велики број радника и уочава се све већи значај организације у производњи, те Енгелс поставља питање од суштинског значаја за даљи наставак дискусије. “Анализирамо ли економске, индустријске и аграрне услове на којима се данашње буржоаско друштво заснива, установићемо како они показују све већу тенденцију да се изолована акција замени комбинованом акцијом појединаца... И тако посвуда, на место независне активности појединаца, комбинована акција и сложени међузависни процеси. Али комбинована активност истовремено је и организација. А може ли постојати организација без ауторитета? (Енгелс, 1979: 351) Он се, такође, запитао да ли би у случају победе социјалистичке револуције, ауторитет нестао или би само променио облик. (Енгелс, 1979: 351). Овај идеолог социјализма уочава да стварање одређеног производа или сировине у фабрици, и тада као и данас, подразумева већи број производних процеса. Ти процеси су нужно међусобно повезани и условљени, а улога радника је да испуњавањем радних задатака, у временски одређеном року, допринесе њиховом остваривању. Евентуална грешка или застој у сегменту производње, аутоматски би зауставила целокупан производни процес. У таквим видовима производње један радник не може да доноси појединачне одлуке од важности за сам производни процес. “Било да се питања решавају одлуком једног делегата одговорног за поједину грану рада, или, кад би то било могуће, већином гласова, нечија ће воља морати у сваком случају бити подређена, а то заправо значи да ће се питања решавати ауторитарно“ (Енгелс, 1979: 352).

Према Енгелсу, у то доба, постојао је општи консензус међу свим социјалистима, да би након социјалистичке револуције нестали и држава и политички ауторитет. Он сматра да би се нестанак политичког ауторитета огледао у ишчезнућу политичке моћи оних који би обављали јавне функције, те да би јавне функције имале само административни карактер. Дакле, поседовање моћи је можда и оно најважније што непосредно доприноси стварању политичког ауторитета. Међутим, они социјалисти, који су најрадикалније инсистирали на потирању ауторитета, анархисти, сматрали су да ауторитет треба елиминисати одмах, у првој фази револуције, а да се притом не искорене друштвени предуслови који су допринели његовом стварању. И то је, уједно, и главна замерка Енгелса анархистима, око питања политичког ауторитета. “Они захтевају да први чин револуције буде управо елиминисање ауторитета. Јесу ли та господа икад видела револуцију?“ (Енгелс, 1979: 353)

На крају, стиче се утисак да се Енгелс залаже за укидање политичког ауторитета, и да је у том контексту он негативан, али увиђа да принцип ауторитета, у оним оквирима у којима је неопходан, не може да нестане. Његова је теза да услови у производњи захтевају постојање ауторитета, и за Енгелса, у том ограниченом оквиру, принцип ауторитета нема алтернативу.

Литература :Енгелс, Ф, : О ауторитету, у Маркс и Енгелс, ДЕЛА, Просвета, 1979, т.29, 351-355

Picture of Vera Vratuša
Re: Енгелс Фридрих, О ауторитету
by Vera Vratuša - Friday, 19 December 2014, 2:03 AM
 

Недељно саопштење  колегe Марка Сурле посвећено тексту "О ауторитету" Фридриха Енгелса објављено је скоро два дана пре предложеног и 05.12.2014. изгласаног рока (18. децембар у подне за припрему дискусије уживо о моћи, политици, држави, партијама и друштвеним покретима на комбинацији предавања и вежби 19, децембра према Ажурираној верзија Плана наставе2014 из Усо1), и тиме закључује сваку похвалу.

Ово недељно саопштење задовољава већину формалних и садржинскихе критеријума које сваки стручни рад треба да испуни, осим што садржи повремено "ситније" грешке попут повременог постављања знака интерпункције пре уместо после заграде са основним подацима о изворнику. Није за похвалу чињеница да аутор овог недељног саопштења није избегао чест "крупнији" истовремено формални и садржински пропуст да учестало извештава о изворнику када препричава текст између добро одабраних и распоређених цитираних делова текста. 

Позивам пре свега  аутора овог недељног саопштења  и друге учеснике усо1 задужене за исти текст и за исту недељну тему , као и све заинтересоване за ову недељну тему,  да продискутују

1) који су аргументи у прилог а који против Енгелсове тезе да сарадња огромног броја појединаца у машинској производњи и промету намеће потребу за наметањем туђе воље нашој вољи и наше подређивање вољи било једног јединог делегата или читавог комитета задуженог да извршава одлуке већине заинтересованих?

2) како сте разумели да ће након победе социјалне револуције "јавне функције изгубити политички карактер и претворити се у обичне административне функције које бдију над истинским интересима друштва" ?

3) у оквиру ове теме упоредите основне појмове моћи, власти, политике, државе, елите и друштвених покрета, које користе Енгелс, Вебер, Парсонс, Парето, Милс, Горц и Гиденс када покушавају да објасне и разумеју узроке настанка друштвених појава које ови појмови означавају, механизме њихове репродукције и перспективе њиховог развоја у будућности.

Након дискусије о овим и другим питањима које сами поставите, приступите узајамном оцењивању и самооцењивању недељних саопштења у оквиру исте недељне теме и у оквиру других недељних тема које вас занимају, у циљу што темељитије припреме за полагање коликвијума, писање семинарског рада и његове одбране на испиту.

Picture of Jelisaveta Fotic
Re: Енгелс Фридрих, О ауторитету
by Jelisaveta Fotic - Thursday, 8 January 2015, 5:42 PM
 

Колега је добро садржински изнео своје саопштење, али осим малих грешака, није покушао да одговори на питања које је професорка поставила. Из тог разлога, оцена: 9.

Picture of Marija Kojic
Re: Енгелс Фридрих, О ауторитету
by Marija Kojic - Friday, 9 January 2015, 11:16 AM
 

Поштовани колега, иако нисте одговорили на питања проф Вратуше, мени су се допали цитати које сте изабрали и аргументација и зато предлажем оцену 9.

Picture of Isidora Krstic
Re: Енгелс Фридрих, О ауторитету
by Isidora Krstic - Friday, 9 January 2015, 4:22 PM
 

Поштовани колега, како нисте одговорили на професоркина питања и ако ми се јако допао ваш рад, морам да вам дам оцену 9.

Picture of Antonije Tot
Re: Енгелс Фридрих, О ауторитету
by Antonije Tot - Friday, 9 January 2015, 10:44 PM
 

Колега је написао веома питко, разумљиво и занимљиво саопштење у којем је одлично описао став Енглеса, а потом и других социјалистичких мислилаца и струја према ауторитету. Сматрам да упркос не одговарању на питања и малом броју ситних грешака, колега за ово саопштење заслужује оцену 10.

Picture of Jana Kovacevic
Re: Енгелс Фридрих, О ауторитету
by Jana Kovacevic - Friday, 9 January 2015, 11:07 PM
 

 Саопштење колеге Марка, је јако добро написано и објашњено , а тема је врло занимљива, зато предлажем оцену 10.

Picture of Danica Kokoruš
Re: Енгелс Фридрих, О ауторитету
by Danica Kokoruš - Saturday, 10 January 2015, 5:29 PM
 

Похваљујем недељно саопштење колеге Марка. Веома занимљиво, лепо објашњено и добро схваћено. Оцена 10.

Picture of Mihajlo Sfera
Re: Енгелс Фридрих, О ауторитету
by Mihajlo Sfera - Saturday, 10 January 2015, 7:44 PM
 

Колега Марко је написао врло интересантно недељно саопштење које,по мени,испуњава све критеријуме и самим тим заслужује максималну оцену 10.

Picture of Ivan Tominčević
Re: Енгелс Фридрих, О ауторитету
by Ivan Tominčević - Saturday, 10 January 2015, 9:30 PM
 

Саопштење је добро објашњено и интересантно и упркос ситнијим формалним пропустима предлажем оцену 10

Picture of Aleksandar Jovanovic
Re: Енгелс Фридрих, О ауторитету
by Aleksandar Jovanovic - Saturday, 10 January 2015, 8:37 PM
 

Рад је наглашен врло битним чињеницама ,које их је колега сасвим добро приказао.Саопштење заслужује оцену 10.

Picture of simonida devic
Re: Енгелс Фридрих, О ауторитету
by simonida devic - Saturday, 10 January 2015, 9:50 PM
 

Тема је добро сагледана и схваћена,лични ставови потковани аргументима и одговарајућим цитатима и из тог разлога бих ја рад оценила 10ком. 

Picture of Maja Todorovic
Re: Енгелс Фридрих, О ауторитету
by Maja Todorovic - Sunday, 11 January 2015, 11:13 AM
 

Саопштење колеге Марка је веома занимљиво и разумљиво и сматрам да упркос мањим формалним недостацима заслужује оцену 10.