Друштвена подела рада и промена друштвене структуре

 
 
Picture of Sonja Zagorac
Диркем, Е., Механичка и органска солидарност; Подела изнуђеног рада у О подели друштвеног рада
by Sonja Zagorac - Thursday, 11 December 2014, 11:57 PM
 

На самом почетку поглавља о подели изнуђеног рада, сусрећемо се са појмом класних ратова. Аутор истиче проблем класних ратова, а њихову појаву објашњава на прилично једноставан начин.

 ,,Ниже класе будући да нису или да више нису задовољне улогом коју им је доделио обичај или закон, чезну за функцијама које су им забрањене и покушавају да их одузму онима који их врше'' (Диркем, 1972:363).

Како се ово доводи у везу са поделом изнуђеног рада и шта уопште представља овај појам? Изнуђени рад је вид принуде или присиле под којом појединац обавља неки посао, а да притом није у складу са својом функцијом нити у складу са својим способностима и могућностима док тај посао обавља. Оваква ситуација изазива кризу унутар микросвета самог појединца, а онда и кризу целог поретка. Криза целог поретка се испољава управо кроз класне ратове, а аутор у наставку текста предлаже излаз из ове кризе. Међутим, не можемо најбоље разумети његов предлог и идеју пре него што се мало детаљније не упознамо са појмовима механичке и органске солидарности.

Ови појмови су кључни и неизоставни, и то не само због тога што су садржани у наслову овонедељне теме.
Механичка и органска солидарност су две врсте позитивне солидарности. Аутор се не бави негативном солидарношћу, јер она свакако не доприноси никаквом сједињавању и хармонији, којима треба тежити, а притом није ни по чему одређеном посебна и значајна.
 
Механичка солидарност подразумева да су појединци међусобно повезани тако да им је заједничко кретање, кретање у целини, једино омогућено у одсуству појединачних покрета код сваког од њих, баш као што то случај са молекулима унутар неорганских тела. Оно што аутор истиче као ману оваквог система јесте то да у друштвима у којима ова врста солидарности преовладава појединац не припада самом себи, већ је он ствар којом располаже цело друштво.

Док механичка ствара услове у којима појединци личе једни на друге, за постојање органске солидарности постоји предуслов који се може испунити искључиво уз изразиту индивидуалност појединаца, уз њихова сопствена поља делатности и изражене личности. Аутор овим предусловом истовремено истиче и предност, као и добробити оваквог поретка. Наиме, индивидуалност читавог друштва као једне целине расте и развија се упоредо са растом и развитком индивидуалности сваког  појединаца. Овакво узајамно деловање се пореди са оним које срећемо код живих бића вишег реда. Јединство живог организма је веће и јаче уколико сваки од органа има свој посебан и јединствен задатак и функцију, уколико има своју аутономију. Управо је овим илустративним примером за поређење органска солидарност и добила свој назив.

Сада је најбољи тренутак да се вратимо на проблем класних ратова.
До класних ратова долази услед поделе изнуђеног рада, а принуда, која је у основи овог узрока, пројављује се као врста неједнакости у спољашњим условима борбе. Премда је аутору јасно да готово да не постоји друштво у којем оваквих неједнакости нема, он увиђа да је њих све мање, а то објашњава на следећи начин:

,,Замењивање механичке солидарности органском солидарношћу чини то смањивање неминовним'' (Диркем, 1972:363).

Као што је већ речено, органска солидарност подразумева постојање изражене индивидуалности појединаца, а то је неопходно за складан поредак без класних ратова, јер очигледно није довољно да сваки појединац има одређени задатак, већ је јако битно и потребно да тај одређени задатак одговара у потпуности његовим индивидуалним природним даровима.

Лако је изнети предлог за решавање неког проблема, али није тако лако спровести ту идеју у дело и реализовати је. У овом конкретном примеру, аутор предвиђа евентуалне потешкоће у остваривању апсолутне органске солидарности и, самим тим, хармоничног поретка без класних ратова.

Сада се осврћемо на друштва у неповољнијем положају, такозвана нижа друштва. Спољашње неједнакости доводе у питање опстанак органске солидарности, али та чињеница не погађа довољно те ниже слојеве у којима се солидарност остварује услед нечег мало апстрактнијег. Наиме, заједница веровања и осећања је оно што њих држи у нераскидивом односу. Колико год биле велике кризе које проистичу из поделе рада, њихова кохезија ће опстати јер те кризе нису довољно јаке да прекину везу појединца и друштва учвршћену на начин који је објашњен у претходној реченици.

,,Незадовољство које потиче из неостварених тежњи није довољно да против друштвеног поретка који је томе узрок покрене чак ни оне који од тога трпе, јер је њима стало до тога поретка, не зато што у њему налазе поље потребно за развитак њихове професионалне делатности, него што он у њиховим очима садржи мноштво веровања и навика од којих они живе'' (Диркем, 1972:367).

На проблеме које ствара изнуђена подела рада, људи се без великих потешкоћа привикавају. Неједнакости које се том приликом испољавају, они поимају не само као подношљиве, већ као природне.

Као закључак бих додала још један цитат који ми се лично допао, с тим што га нећу подробно објашњавати као претходна три, већ само искористити да заокружим своје излагање.

,,Исто онако као што су стари народи имали, пре свега, потребу за заједничком веромда би живели, ми, ми имамо потребу за правдом, и можемо бити сигурни да ће та потреба стално постојати све неминовнија ако, као што све указује да ће бити, услови који руководе друштвеном еволуцијом остају исти'' (Диркем, 1972:374). 

 

 

 

Литература:

Диркем, Е., О подели друштвеног рада, Просвета, 1972.

 

 

 

 

 

Picture of Vera Vratuša
Re: Диркем, Е., Механичка и органска солидарност; Подела изнуђеног рада у О подели друштвеног рада
by Vera Vratuša - Monday, 22 December 2014, 11:07 AM
 

Саопштења  колегинице Соње Загорац посвећено закључним одељцима трећег поглавља о две врсте позитивне солидарности и поглављу  "Подела изнуђеног рада" из књиге О подели друштвеног рада Емила Диркема, објављено је седам дана након предложеног рока (4. децембар  у подне за закључну виртуелну дискусију о темама "друштвена подела рада и промена друштвене структуре", и "разне теорије друштвене структурације и стратификације" према Ажурираној верзија Плана наставе2014 из Усо1), али на дан рока усвојеног гласањем 05. 12. 2014 (уп."Заокруживање" дискусија).

Ово недељно саопштење је избегло "ситније" грешке приликом цитирања изворника (осим изостављања податка о месту издања у оквиру потпуних библиографских података о изворнику на крају саопштења), али садржи чест "крупнији" недостатак као што је недовољно учестало упућивање на коришћене изворе, нарочито приликом замене властитих коментара одабраних цитата препричавањем делова Диркемовог излагања, као и одсуство  теоријског увода и закључка.

Након исправљања формалних недостатака, позивам пре свега  аутора овог недељног саопштења  и друге учеснике усо1 задужене за исти текст и за исту недељну тему , као и све заинтересоване за ову недељну тему,  да продискутују:

1) како сте разумели Диркемову тврдњу да механичкој солидарности која потиче из сличности просте поделе рада и мења се у обрнутој сразмери са индивидуалном личношђу "одговара" регресивно право са казненим санкцијама,  а да органској солидарности која потиче из сложене специјалистичке поделе рада и мења се у управној сразмери са индивидуалном личношћу "одговара" кооперативно право са  рестутивним санкцијама?

2) шта је по Диркему друштвени узрок "класних ратова" и у каквом је односу са наводно неједнаким наследним особинама и способностима појединаца да врше све функције неопходне друштву за његову репродукцију, односно по чему се разликује од Марксовог схватања друштвених узрока израбљивања?

3) шта је по Диркему друштвена претпоставка "праведног" уговорног изједначавања "спољашњих услова у којима се води борба", односно у чему се слаже са Марксовим схватањем друштвених узрока "неједнаке размене услуга"?

Након дискусије о овим и другим питањима које сами поставите, приступите узајамном оцењивању и самооцењивању недељних саопштења у оквиру исте недељне теме и у оквиру других недељних тема које вас занимају, у циљу што темељитије припреме за полагање коликвијума, писање семинарског рада и његове одбране на испиту.

Picture of Marko Pudar
Re: Диркем, Е., Механичка и органска солидарност; Подела изнуђеног рада у О подели друштвеног рада
by Marko Pudar - Saturday, 10 January 2015, 7:06 PM
 

Недељно саопштење колегинице Загорац је веома комплетно и садржајно написано, те бих га оценио са максималних десет бодова,

Picture of Nenad Pivaš
Re: Диркем, Е., Механичка и органска солидарност; Подела изнуђеног рада у О подели друштвеног рада
by Nenad Pivaš - Saturday, 10 January 2015, 7:20 PM
 

Недељно саопштење колегинице Загорац је добро урађено и након читања истог заинтересовао сам се да у слободно време прочитам нешто на дату тематику. Заслужује оцену 10.

Picture of mina putnik
Re: Диркем, Е., Механичка и органска солидарност; Подела изнуђеног рада у О подели друштвеног рада
by mina putnik - Saturday, 10 January 2015, 8:43 PM
 

Сматрам да је рад колегинице Загорац комплетан и то са посебним печатом на крају. Заслужује свих 10 поена. 

Picture of Vanja Ilic
Re: Диркем, Е., Механичка и органска солидарност; Подела изнуђеног рада у О подели друштвеног рада
by Vanja Ilic - Saturday, 10 January 2015, 9:01 PM
 

Сматрам да је колегиница Загорац обрадила задату тему са лакоћом, образлажући значење речи солидарност као једног појма од великог значаја. Стога заслужује оцену 10. 

Picture of andjela jacimovic
Re: Диркем, Е., Механичка и органска солидарност; Подела изнуђеног рада у О подели друштвеног рада
by andjela jacimovic - Saturday, 10 January 2015, 10:29 PM
 

Саопштење колегинице Соње Загорац је лепо написано. Цитате које је колегиница бирала су по мом мишљењу кључни за разумевање дате теме. Предлажем оцену 10.

Picture of Tijana Rakic
Re: Диркем, Е., Механичка и органска солидарност; Подела изнуђеног рада у О подели друштвеног рада
by Tijana Rakic - Saturday, 10 January 2015, 11:13 PM
 

Колегиница Загорац је веома добро објаснила изабране цитате. Уложен је видан труд. Оцена је 10.

Picture of Anja Ilic
Re: Диркем, Е., Механичка и органска солидарност; Подела изнуђеног рада у О подели друштвеног рада
by Anja Ilic - Saturday, 10 January 2015, 11:50 PM
 

Колегиница Соња Загорац у свом концизном, али упечатљивом недељном саопштењу успева врло добро да одрази Диркемово функционалистичко становиште. Волела бих да се у појашњењу органицистичког поређења којим се Диркем служи више служила својим речима, као што је на крају навела цитат који се њој лично допао. Сем навођења литературе на самом крају саопштења, колегиница је испунила све формалне критеријуме и провела нас кроз свој рад питко и ослобођено. Оцена: 9,5.

Picture of Djordje Radojevic
Re: Диркем, Е., Механичка и органска солидарност; Подела изнуђеног рада у О подели друштвеног рада
by Djordje Radojevic - Sunday, 11 January 2015, 12:19 AM
 

Колегиница Соња је детаљно обрадила своју тему и одговорила одлично, својим речима на задату тему. Оцена 10.

Picture of Sonja Zagorac
Re: Диркем, Е., Механичка и органска солидарност; Подела изнуђеног рада у О подели друштвеног рада
by Sonja Zagorac - Sunday, 11 January 2015, 12:30 AM
 

Себи дајем оцену 9 зато што нисам одговорила на примедбе и нисам исправила своје саопштење.

Picture of Sofija Cetkovic
Re: Диркем, Е., Механичка и органска солидарност; Подела изнуђеног рада у О подели друштвеног рада
by Sofija Cetkovic - Sunday, 11 January 2015, 1:00 AM
 

Овај рад испуњава све формалне критеријуме по мом мишљењу и колегиница је на интересантан начин обрадила дати текст, оцена 10.

Picture of Danilo Radovanović
Re: Диркем, Е., Механичка и органска солидарност; Подела изнуђеног рада у О подели друштвеног рада
by Danilo Radovanović - Sunday, 11 January 2015, 5:24 AM
 

Из колегиничиног излагања се може јасно закључити да је задату материју обрадила и разумела у потпуности. Из тог разлога овај рад оцењујем максималом оценом.