Разне теорије друштвеног структурисања и раслојавања

 
 
Picture of Branislav Saric
Тумин, Критичка анализа, Кувачић И., Функционализам у социологији
by Branislav Saric - Thursday, 11 December 2014, 8:11 PM
 

У друштвима широм света владају мање или више изражене неједнакости. Те неједнакости се огледају у неравномерној расподели општих јавних добара на чланове друштва. Неравномерна расподела доводи до позиционирања чланова друштва на одређене позиције на друштвеној лествици, односно друштвене стратификације.
Друштвена стратификација представља подељеност друштва на одређене слојеве, на основу материјалне неједнакости. Појам друштвене стратификације је у социологији једна од најважнијих друштвених структура. 

К. Дејвис и В. Мур (K. Davis i W. Moore) су своју аргументацију на тему друштвене стратификације изнели у свом делу ''Неки принципи стратификације'', које је Тумин (Tumin) касније навео у својој ''Критичкој анализи''. 
Неке од њихових ставова ћу навести и објаснити кроз призму сопствених ставова и начина размишљања.

''Само ограничен број индивидуа у сваком друштву има таленте који могу прерасти у вештине прикладне за те положаје (за функционално важније положаје)'' (Тумин, Кувачић И., 1990: 358)

Ако полазимо од претпоставки, да функционално важнији положај подразумева већи значај у одржавању друштвене структуре, и да је природно да су одређене индивидуе у друштву талентованије у обављању одређене друштвене активности од других, намеће се логично питање - зашто?

Таленат се развија у вештину путем образовања и усавршавања. Међутим, могућност образовања у већини друштава, није иста за све. Наиме, одлика развијенијих друштава јесте то да је за похађање неке државне образовне институције, неопходно издвојити одређену своту новца, најчешће за институције високог школства. Само постојање неједнакости у друштвима, нам говори о томе да такав новчани издатак себи не могу приуштити сви чланови друштва. Сходно томе, припадник нижег слоја који поседује одређени таленат, често неће моћи себи материјално да приушти усавршавање и транзицију свог талента у вештину путем образовања.

Да би се таленат развијао, мора постојати мотивација. Награђивање, као најчешћи елемент мотивације, може имати своју материјалну и нематеријалну компоненту.
Узмимо, за пример, оца који је свом сину обећао да ће добити рачунар, али само ако школску годину заврши са максималним просеком. Самим обећањем, он је сина мотивисао да постиже боље резултате у школи.
Такав пример, да се млади мотивишу материјалним стварима, је у данашњем друштву најчешћи.
Међутим, самим чином награђивања се често даје шанса и људима из нижих слојева да ''негују'' своје таленте. Пример за такву врсту мотивације, јесте стипендирање ученика за показане резултате током школовања. 
Самим тим, кроз разне системе мотивације, таленат може прерасти у вештину.

''Претварање талената у вештине изискује период обучавања који тражи одређене жртве од учесника'' (Тумин, Кувачић И., 1990: 359)

Као што је било споменуто, за прелазак талента у вештину неопходан је период образовања. 
Сада постављамо питање, које то жртве подносе талентованији припадници друштва, током свог образовања?

Наиме, док су талентоване индивидуе у процесу образовања, два основна проблема која се јављају су немогућност зарађивања, и трошкови самог образовања.
Индивидуа током образовања, често неће имати времена да учествује на тржишту рада и да бавећи се одређеним послом, зарађује. Док са друге стране, осим улагања менталног напора и времена, образовање изискује и одређене трошкове материјалне природе.

С тим у вези, данас се у друштвима широм света, јако цени када талентована особа, док се образује, у исто време и зарађује бавећи се одређеним послом.

''Да би се талентоване особе навеле да се жртвују и приступе обучавању, њихови будући положаји морају имати привилегован приступ ретким и пожељним наградама које друштво пружа'' (Тумин, Кувачић И., 1990: 362)

Поред ретких и пожељних награда, које су материјалне природе, као алтернативни облик мотивације имамо и нешто што се назива ''унутрашњим задовољством рада''. 
Питање које се поставља јесте, да ли је заиста немогуће уградити такву врсту мотивације у талентованог човека, и ако јесте, како до ње доћи?

Кроз систем мотивације и побољшања ''унутрашњег задовољства рада'', индивидуа се, на пример, може укључити у креирање самог начина рада који јој одговара. Наиме, талентована особа има личне потребе и систем рада, који није нужно исти, нити сличан, са другим талентованим особама.

Међутим, чињеница којој се мора обратити пажња приликом таквог начина мотивације, јесте да се усклади лични и друштвени интерес.


Имајући у виду да је Иван Кувачић социолог марксистичке оријентације, који у датом делу критикује социологе функционалистичке оријентације, долазимо до закључка да је једини начин, на који можемо доћи до универзалног решења за проблеме друштвених неједнакости и положаја талентованог човека у друштвеној стратификацији, преузимање одређених ставки из оба теоријска оквира.



Литература:

Тумин, Критичка анализа, Кувачић И., Функционализам у социологији, Напријед, Загреб, 1990: 358-363)

 

Picture of Vera Vratuša
Re: Тумин, Критичка анализа, Кувачић И., Функционализам у социологији
by Vera Vratuša - Tuesday, 16 December 2014, 7:22 PM
 

Недељно саопштење  колегинице Браниславе Шарић посвећено текту Мелвина Тумина "Неки принципи стратификације - Критичка анализа" из зборника Функционализам у социологији који је приредио Иван Кувачић, објављено је око седам дана после предложеног рока (4. децембар  у подне за закључну виртуелну дискусију о темама "друштвена подела рада и промена друштвене структуре", и "разне теорије друштвене структурације и стратификације" према Ажурираној верзија Плана наставе2014 из Усо1).

Није за похвалу ни чиеница што попут многих других недељних саопштења , ово саопштење садржи крупнији формални пропуст  -  недовољно учестало упућивање на изворник када аутор препричава изворник. Важно је да се нагласи у прилог овог недељног саопштења да је ауторка настојала да избегне већину ситнијих формалних недостатака осим пропуста да иза заграде са скраћеним подацима о изворнику иза цитата или парафразираног дела приказиваног текста стави тачку. За похвалу је и чињеница да ауторка овог  недељног саопштења настоји да протумачи и објасни неке елементе Туминове (а не Кувачићеве) критике основних принципа стратификације према схватањима Дејвиса и Мура, кроз призму сопствених ставова и начина размишљања.

Након исправљања формалних недостатака, позивам пре свега  аутора овог недељног саопштења  и друге учеснике усо1 задужене за исти текст и за исту недељну тему , као и све заинтересоване за ову недељну тему,  да продискутују:

1) који су главни аргументи Мелвина Тумина за тезу да друштвена неједнакост може да буде дисфункционална?

2) да ли међу младима данас преовладава материјалистичка или нематеријалистичка мотивација приликом опредељивања за врсту и ниво школовања?

3) колико пута  је оправдано да се разликује најниже и највише награђени друштвени положај?

4) које су сличности и разлике у теоријском и методолошом приступу одређењу односа између друштвеног положаја и друштвене улоге припадника неког друштвеног слоја код функционалиста и припадника неке друштвене класе код марксиста?

Након дискусије о овим и другим питањима које сами поставите, приступите узајамном оцењивању и самооцењивању недељних саопштења у оквиру исте недељне теме и у оквиру других недељних тема које вас занимају, у циљу што темељитије припреме за полагање коликвијума, писање семинарског рада и његове одбране на испиту.

Picture of Jovana Jelic
Re: Тумин, Критичка анализа, Кувачић И., Функционализам у социологији
by Jovana Jelic - Friday, 9 January 2015, 6:11 PM
 

Иако саопштење колеге Бранислава садржи формални недостатак,мислим да је веома стручно и детаљно обрађено,велика похвала је и то што колега није понављао грешке које су биле честе у многим недељним саопштењима,предложена оцена би била 10 :)

Picture of Sara Jevtic
Re: Тумин, Критичка анализа, Кувачић И., Функционализам у социологији
by Sara Jevtic - Friday, 9 January 2015, 8:49 PM
 

Сложила бих се са колегиницом Јованом, и поред формалних грешака сматрам да је рад лепо написан и детаљан. Моја оцена је 10. 

Picture of Veronika Juric
Re: Тумин, Критичка анализа, Кувачић И., Функционализам у социологији
by Veronika Juric - Saturday, 10 January 2015, 9:03 PM
 

Колега потрудио да на што бољи начин представи свој текст, тако да је моја оцена, без обзира на неке формалне пропусте, 10.

Picture of Branislav Saric
Re: Тумин, Критичка анализа, Кувачић И., Функционализам у социологији
by Branislav Saric - Sunday, 11 January 2015, 12:38 AM
 

Иако сам лично задовољан својим радом, нисам послао исправак на време, те би предложена оцена била 9.

Picture of simo jokic
Re: Тумин, Критичка анализа, Кувачић И., Функционализам у социологији
by simo jokic - Friday, 9 January 2015, 10:41 PM
 

С обзиром да смо колега Бранислав и ја обрађивали исту тему, истакао бих да је по мом мишљењу колега одлично разумео литературу и потом овде и изложио, предложена оцена 10.

Picture of Serem Vam Se u Moodle
Re: Тумин, Критичка анализа, Кувачић И., Функционализам у социологији
by Serem Vam Se u Moodle - Friday, 9 January 2015, 11:55 PM
 

Не могу да се не сложим са колегиницама и колегама у истицању квалитета овог недељног саопштења, тако да бих предложио највишу оцену, тј. 10. Нагласио бих да је за похвалу истрајност и стрпљивост колеге да испуни ову предиспитну обавезу упркос баналности исте, тј. коришћења интернет форума у оквиру наставе.

Picture of Emilija Rasic
Re: Тумин, Критичка анализа, Кувачић И., Функционализам у социологији
by Emilija Rasic - Saturday, 10 January 2015, 9:00 PM
 

Сматрам да колега треба да исправи своје саопштење и да одговори на питања. Сам текст је добар и сматрам да је узео одговарајуће цитате како би објаснио своје саопштење. Оцена 9.

Picture of Danica Jotić
Re: Тумин, Критичка анализа, Кувачић И., Функционализам у социологији
by Danica Jotić - Saturday, 10 January 2015, 9:45 PM
 

Сматрам да је саопштење колеге Шарића јако лепо одрађено, да је колега објаснио изабране цитате на стручан, јасан начин. Сложила бих се са колегама, да упркос већ наведеним формалним пропустима, саопштење заслужује 10.

Picture of Marija Sjeničić
Re: Тумин, Критичка анализа, Кувачић И., Функционализам у социологији
by Marija Sjeničić - Sunday, 11 January 2015, 12:15 AM
 

Колега Сарић је своју тему одрадио јако прецизно и јасно. Труд је евидентан, стога, предлог моје оцене јесте 10.

Picture of Antonije Tot
Re: Тумин, Критичка анализа, Кувачић И., Функционализам у социологији
by Antonije Tot - Sunday, 11 January 2015, 4:07 AM
 

Колега Браниславе, осећам потребу да Вам честитам на савршеном саопштењу и на чињеници да сте ову тему обрадили на јако занимљив начин, избегавајући све пропусте формалне, техничке и садржинске природе. Са задовољством предлажем оцену 10.