Друштвена подела рада и промена друштвене структуре

 
 
Picture of Vanja Ilic
Маркс, К, Буржуји и пролетери
by Vanja Ilic - Thursday, 11 December 2014, 5:19 PM
 

Првобитни облик друштва подразумевао је заједничку земљишну својину. С распадањем таквих заједница отпочиње подела на класе. Класа је, по Марксу, група људи која има истоветан однос према средствима помоћу којих се зарађује за живот. Две главне класе чине капиталисти (буржоазија) и радници (пролетаријат).

"Буржоазија је експлоатацијом светског тржишта дала космополитски карактер производњи и потрошњи свих земаља" (Маркс, 1848: 4).

Буржоаско друштво произилази из пропасти феудалног друштва, које више није задовољавало велику потражњу. Еснафски начин производње замењује мануфактура, али убрзо на њено место долази крупна индустрија која ствара светско тржиште и развија трговину, копнени саобраћај, бродарство, железнице, машинску производњу... Сталним револуционисањем производње робе и услуге које се продају широким слојевима потрошача по ниским ценама увећава број градског становиштва и тиме доводи до политичке централизација, односно све провинције сабија у један закон, јeдну нацију, један национални класни интерес.

Иако је услов за опстанак умножавање капитала, у једном тренутку долази до епидемије прекомерне производње. Oна наступа када производне снаге више не служе за унапређивање буржоаских односа својине. Овакве трговинске кризе прописивале су уништавање израђених производа и створених радних снага, као и темељиту експоатацију старих тржишта и освајање нових. Та бесавесна слобода трговине која се ослања на услов капитала, односно на најамни рад, сада запада у кризу која ће довести до краја владајуће класе, класе екслоататора.

"Од свих класа које данас стоје наспрам буржоазије само је пролетаријат истински револуционарна класа. Остале класе растројавају се и пропадају с развитком крупне индустрије, док је пролетаријат њен сопствени производ" (Маркс, 1848: 9).

Класа радника постоји само док њихов рад увећава капитал, који се непрестано нагомилава. У току радног дана радници произведу више него што је потребно да послодавац исплати трошак њиховог унајмљивања (који је ограничен само на основна животна средства). Тај приход од продаје преостале робе представља профит. Што више расте примена машина, расте и терет рада (нпр. увећање броја радних сати). Уколико рад захтева мање испољавање снаге тада се рад мушкараца потискује радом жена и деце. 

У почетку, масовно збијање пролетера у коалиције представљало је само последицу удруживања буржоазије. Временом се њихов покрет централизује у класну борбу. Сукоби међу буржоаским друштвом, пре свега међу аристократијом и страном буржоазијом, потпомажу јачање пролетаријата јер сада један део буржоазије прелази на њихову страну. Ситни индустријалци и трговци, занатлије и сељаци, иако представљају некадашњи конзервативни средњи сталеж, такође прелазе у пролетере.

"Модерни радник  уместо да се подиже с напретком индустрије, срозава се све дубље испод услова своје сопствене класе" (Маркс, 1848: 10).


Радник постаје паупер, а пауперизам се развија брже него богатство и становништво. То је процес у коме радничка класа постаје све сиромашнија, а јаз између капиталиста и радничке класе постаје све дубљи. Тиме долазимо до закључка да је буржоазија неспособна да и даље влада, јер не може да осигура својим робовима егзистенцију у самом њиховом ропству. Тако се срозава у положај да храни робове, уместо да они хране њу.

Литература:

Маркс, К., Буржуји и пролетери, у Комунистички манифест, у Дела, т.7

 

Picture of Vera Vratuša
Re: Маркс, К, Буржуји и пролетери
by Vera Vratuša - Wednesday, 17 December 2014, 3:12 PM
 

Недељно саопштење колегинице Вање Илић посвећено одељку "Буржуји и пролетери" из програмског текста Карла Маркса и Фридриха Енгелса Комунистички манифест, објављено је недељу дана након предложеног рока (4. децембар  у подне за закључну виртуелну дискусију о темама "друштвена подела рада и промена друштвене структуре", и "разне теорије друштвене структурације и стратификације" према Ажурираној верзија Плана наставе2014 из Усо1), али само неколико сати после рока усвојеног гласањем 05. 12. 2014 (уп."Заокруживање" дискусија).

И ово недељно саопштење садржи не само "ситније" формалне грешке попут непотпуних библиографских податка о коришћеној референтној литератури на крају рада, него и "крупнији" истовремено формални и садржински недостатак, да се уместо властитог теоријског увода и закључка и самосталног тумачења логично распоређених цитата, нуди препричавање делове текста без упућивања на изворник.

Након исправљања формалних недостатака, позивам пре свега  аутора овог недељног саопштења  и друге учеснике усо1 задужене за исти текст и за исту недељну тему, као и све заинтересоване за ову недељну тему,  да продискутују

1) који су елементи теорије глобализације, која је постала популарна у последњој четвртини двадесетог века, не само најављени него и објашњени у поглављу "Буржуји и пролетери" из Комунистичког манифеста?

2) који су главни аргументи у прилог а који против Марксових и Енгелсових предвиђања о класној поларизацији друштвене структуре у револуционарним ситуацијама манифестовања унутрашње противречности капиталистичког начина производње, о прелазу једног дела "старе" и "нове" ситне буржоазије на становиште пролетаријата, а пролетаријата из класе по себи у самоорганизовану револуционарну класу за себе?

Након дискусије о овим и другим питањима које сами поставите, приступите узајамном оцењивању и самооцењивању недељних саопштења у оквиру исте недељне теме и у оквиру других недељних тема које вас занимају, у циљу што темељитије припреме за полагање коликвијума, писање семинарског рада и његове одбране на испиту.

Picture of Vanja Ilic
Re: Маркс, К, Буржуји и пролетери
by Vanja Ilic - Friday, 9 January 2015, 1:20 AM
 

Поштована професорка,

Пре свега се извињавам зато што је саопштење ненамерно послато након предвиђеног рока. Покушаћу да сажето одговорим на Ваша питања и дам лично тумачење дате теме.

Карл Маркс је глобализацију описао као универзалну међузависност држава, бавећи се притом питањима (резервне) масе незапослених лица, условима рада, функције новца. Дакле, не постоји више локална и национална изолација; једини вид изолације који постоји јесте онај који је потпомогнут епитетом социјална, који и данас осећа велики део популације. Док је критиковао капитализам, као главни елемент глобализације, вероватно није ни слутио колико ће та историјска епизода потрајати. Концентрација капитала и монополизација производних снага управо се одиграва, с тим што сада постоји стална, структурална незапосленост.

У једном делу Манифеста, наведена је чињеница да се бужоазија у почетку налази у борби против аристократије, а потом и против оних делова саме буржоазије чији интереси долазе у противречност са напретком индустрије. Тако долази до распадања у оквиру владајуће класе, јер као што је некад један део племства прешао на страну буржоазије, тако сада један део буржоазије прелази на страну пролетаријата, као производ развитка крупне индустрије (ту не спадају конзервативни средњи сталеж и лумпенпролетаријат). Ову парадоксалну стратификацију Енглес и Маркс су, чини ми се, лепо заокружили тврдњом да је само пролетаријат истински револуционарна класа, која подсећа да само радничка класа која се свесно бори и имају јасну перспективу може да промени друштво.

Можда су они међу првима отворили питање слободе, шта она значи и ко је заслужује у временима када је битни услов за опстанак буржоазије (као владајуће класе) нагомилавање богатства. Зар само поједници могу да увиде јаз који се због тога ствара међу класама, самим тим и међу људима? Ова ситуација као да се пресликава више пута у одређеним интервалима на глобалном нивоу. Изгледа да ће много времена проћи док сви не научимо да нас та материјална незасићеност свих ових деценија и доводи до губитка слободе (пре)живљавања. 

Picture of mina putnik
Re: Маркс, К, Буржуји и пролетери
by mina putnik - Saturday, 10 January 2015, 8:17 PM
 

Колегиници дајем 9 поена због техничких грешака. Прво саопштење није било баш најбоље, али је колегиница прихватила вашу конструктивну критику. 

Picture of Vanja Ilic
Re: Маркс, К, Буржуји и пролетери
by Vanja Ilic - Sunday, 11 January 2015, 12:00 AM
 

Своје саопштење оцењујем пролазном оценом, зато што је једва примерено за једног студента социологије. Недопустиве су грешке које су настале приликом писања и објављивања саопштења. У жељи да својим колегама честитам на уложеном труду, њихова саопштења оцењивала сам највишим оценама, притом осећајући нелагодност због све већег увиђања недостатака у сопственом саопштењу.

Picture of Marija Sjeničić
Re: Маркс, К, Буржуји и пролетери
by Marija Sjeničić - Sunday, 11 January 2015, 12:09 AM
 

Не бих придавала превелики значај техникалијама. Сматрам да је битан труд који је евидентан, а ако ништа друго, онда ради подстицаја предлог моје оцене јесте 10. Мада, то није једини разлог. Тема ми је приближена на јако излишан и леп начин, тако да је ово моје мишљење.

Picture of Sonja Zagorac
Re: Маркс, К, Буржуји и пролетери
by Sonja Zagorac - Saturday, 10 January 2015, 9:13 PM
 

Након што сам увидела неке ситне грешке у оригиналном саопштењу, одлучила сам да оценим колегиницу оценом 9, међутим, својим трудом да исправи оно што јој је замерено је заслужила оцену више, дакле 10.

Picture of Jelena Bogdanovic
Re: Маркс, К, Буржуји и пролетери
by Jelena Bogdanovic - Saturday, 10 January 2015, 9:57 PM
 

Колегиница Илић по мом мишљењу након одговарања на питања професорке и увиђањем грешке заслужује оцену 10,јер није захвално обраћивати једну тако комплексну тему и аутора попут Маркса са предзнањем студента 1 године. Она је у свом одговору отклонила нејасноће које су постојале у првој верзији њеног рада и то је за сваку похвалу.

Picture of Anja Ilic
Re: Маркс, К, Буржуји и пролетери
by Anja Ilic - Saturday, 10 January 2015, 11:30 PM
 

Колегиница Вања Илић свом недељном саопштењу дала је лични печат, посебно у одговорима на постављена питања. Не стиче се утисак да је „копирала“ изворну литературу, већ да је писала својим речима. Волела бих да сам чула колегиничина тумачења цитата, но, због својствености и испуњених формалних критеријума, оцена: 10.

Picture of andjela jacimovic
Re: Маркс, К, Буржуји и пролетери
by andjela jacimovic - Saturday, 10 January 2015, 11:56 PM
 

Мислим да је колегиница упркос недостацима, сасвим достојно написала недељно саопштење, а самим ти потрудила се и одговорила на постављена питања. Оцена 10.

Picture of Djordje Radojevic
Re: Маркс, К, Буржуји и пролетери
by Djordje Radojevic - Saturday, 10 January 2015, 11:51 PM
 

Слажем се са оценама и образложењима које су колеге предложиле, оцена 10.

Picture of Tijana Rakic
Re: Маркс, К, Буржуји и пролетери
by Tijana Rakic - Sunday, 11 January 2015, 12:09 AM
 

Без обзира на формалне пропусте које је колегиница имала,  ја бих је похвалила за уложен труд и предложила оцену 10.

Picture of Sofija Cetkovic
Re: Маркс, К, Буржуји и пролетери
by Sofija Cetkovic - Sunday, 11 January 2015, 1:49 AM
 

Колегиница је успешно одговорила на критике и предлоге, и у свом одговору надоместила првобитне недостатке, дајем оцену 10.

Picture of Danilo Radovanović
Re: Маркс, К, Буржуји и пролетери
by Danilo Radovanović - Sunday, 11 January 2015, 5:20 AM
 

Било је интересантно проучавати ово излагање. Занемарујући техничке грешке, колегиница је једну општу тему сагледала из свог личног угла и веродостојно предочила. Сходно томе, моја оцена је: 10.