Становништво и еколошка криза Population and ecological crisis

 
 
Picture of Jana Perovic
Екологија и политика- Андре Горз
by Jana Perovic - Sunday, 7 December 2014, 5:42 PM
 

          Екологија је уско повезана са ризиком у времену у коме живимо. Ризик је све већи са развојем науке и технологије. Андре Горз нам у свом делу "Екологија и политика" указује на проблеме данашње производње и потенцијалним  решењима тих проблема.

      "Свака производња је и разарање" (Горз, 1978: 50).


Горз нам говори о проблему прикривености ове чињенице. Производња неповратно и једнострано делује на природне изворе па нам се због тога чини да су ти природни ресурси бесконачни и неисцрпни, што је далеко од истине. Да би производња напредовала, неопходно је мењати екосистем. Тај потез са собом доноси разне последице. (Горз, 1978)

"Расти или пропасти, то је закон капитала" (Горз, 1978: 51).

Сва предузећа теже развоју који је у складу са законом капитала. Да би развој био могућ, машине морају бити рентабилне, што значи повећање ефикасности у смислу смањења радних снага и усавршавања машина које све брже стварају производе, са што мање уложене енергије и у све већим количинама. Пад профитне стопе кочи читав систем и води ка пропасти капитала, што значи да коришћење машина постаје нерентабилно. (Горз, 1978)

"Укидање хијерархије је услов једнакости у потрошњи" (Горз, 1978: 62).

Ако постоји хијерархија, онда постоји и неједнакост јер где има богатства, има и сиромаштва. Горз спомиње три врсте узрока сиромаштва: 1. "Закуп, приграбљивање" - тј. отимање одређених ресурса којих би било довољно да не постоји та потреба људи да се они приграбе. 2. "Резервисани приступ" - Привилегована мањина резервише приступ одређеним ресурсима који не могу бити досупни свима, било због своје реткости или због саме своје природе. 3."Потрошња са ознакама посебности" - Добра или услуге, које су сумњиве употребне вредности, али због своје цене и реткости издвајају своје потрошаче у слој привилегованог друштва. (Горз, 1978)

"Отуђење рада означава новац и моћ куповине роба, као основне циљеве јединки" (Горз, 1978: 63).

Овде се ставља акценат на људске активности које губе смисао. Рад се замењује новцем тј. правом на приступ робним потрошњама. Различитост у потрошњи и начину живота становништва се више неће сматрати неједнакошћу тек онда када почну да се јављају као резултат различитих циљева које људи постављају себи у слободно време. (Горз, 1978)

    С обзиром да све већи развој привреде са собом носи многе проблеме, Горз је на свој начин покушао да скрене пажњу и пробуди свест данашњим генерацијама о "климавој" будућности која нас чека ако се под хитно не предузму одређене мере. Ја закључујем да ми, људи као свесна и интелигентна бића треба више да се посветимо проблемима и да основне чињенице о екологији буду део опште културе  сваког појединца и друштвене одговорности компанија путем подизања нивоа друштвене свести, техникама образовања, јавног заговарања, лобирања и законодавства у циљу да успостави "одрживи развој". 

Перовић Јана

Литература : "Екологија и политика", Сусрет светова, Просвета, 1978, стр. 50-64 - Андре Горз 

Picture of Vera Vratuša
Re: Екологија и политика- Андре Горз
by Vera Vratuša - Sunday, 21 December 2014, 8:31 PM
 

Недељно саопштење  колегинице Јане Перовић посвећено поглављу "Екологија и криза капитализма" из књиге Екологија и политика Андре Горца, објављено је десет дана након  предложеног рока (27. новембар у подне за закључну виртуелну дискусију о друге три теме према Ажурираној верзија Плана наставе2014 из Усо1), али четири дана пре рока усвојеног гласањем 05. 12. 2014 за "заокруживање свих осам првих тема (уп."Заокруживање" дискусија) и тиме заслужује похвалу за благовременост. .

Осим испремештаних библиографских података о изворнику у списку коришћене литературе на крају рада, ово недељно саопштење садржи чест истовремено формални и садржински недостатак - недовољно присуство указивања на теоријске и методолошке изворе и социолошки релевантне импликације  одабраних цитата.  Утисак поправља последња реченица у којој колегиница настоји да изведе самосталан закључак у вези са "одрживим развојем".

Након исправљања формалних недостатака овог недељног саопштења, позивам аутора, учеснике усо1 који су приказивали исти изворник и друге изворне текстове у оквиру исте теме да кроз виртуелни дијалог  више дознамо о садржају који наговештава наслов одељка за који је била "задужена" колегиница Јана, дакле у каквом су односу еколошки проблеми, отуђење рада, неједнакост у приступу животним ресурсима и потрошњи и унутрашња противречност капиталистичког начина производње која циклично изазива све оштрије кризе акумулације капитала?

Након дискусије о овим питањима и другим питањима које сами поставите, приступите узјаманом оцењивању и самооцењивању недељних саопштења у оквиру исте недељне теме и у оквиру других недељних тема које вас занимају, у циљу што темељитије припреме за полагање коликвијума, писање семинарског рада и његове одбране на испиту.

Picture of Marija Đurić
Re: Екологија и политика- Андре Горз
by Marija Đurić - Saturday, 10 January 2015, 7:33 PM
 

И поред садржинских и формалних недостатака на које је професорка указала, сматрам да је и овај рад за 10 јер je колегиница лепо објаснила изабране цитате, а и потрудила се да сама донесе закључак на основу овог текста.  

Picture of Svetlana Petkovic
Re: Екологија и политика- Андре Горз
by Svetlana Petkovic - Saturday, 10 January 2015, 9:47 PM
 

Недељно саопштење колегинице Јане Перовић је и поред мањих формалних недостатака врло занимљиво написано и са покушајем да се изведе самосталан закључак што је за похвалу. За уложен труд, оцена 10. 

Picture of Bogdan Djordjević
Re: Екологија и политика- Андре Горз
by Bogdan Djordjević - Saturday, 10 January 2015, 5:20 PM
 

Недељно саопштење колегинице Јане Перовић је објављено благовремено, цитати су солидно одабрани, а због уложеног труда да се изведе самосталан закључак, моја оцена је 10.

Picture of anastasija pakai
Re: Екологија и политика- Андре Горз
by anastasija pakai - Saturday, 10 January 2015, 9:01 PM
 

Колегиница Јана Перовић је кроз четири кратка јасно објашњена цитата добро одговорила на своју тему. Моја оцена за њу је 10. 

Picture of Milica Pavlovic
Re: Екологија и политика- Андре Горз
by Milica Pavlovic - Saturday, 10 January 2015, 9:30 PM
 

Сматрам да је колегиница Јана лепо урадила своје недељно саопштење. Било је занимљиво прочитати га. Због тога моја оцена за ово недељно саопштење је 10.

Picture of Nebojša Đorđević
Re: Екологија и политика- Андре Горз
by Nebojša Đorđević - Sunday, 18 January 2015, 9:06 PM
 

Kолегиница Перовић је веома добро одговорила на тему одабиром кратких цитата и дужим појашњењима истих, тако да би моја оцена била 10.