Разне теорије друштвеног структурисања и раслојавања

 
 
Picture of Sara Jevtic
Класе, сталежи и странке, Макс Вебер
by Sara Jevtic - Wednesday, 3 December 2014, 1:10 AM
 

   Макс Вебер (1864- 1920) је био немачки економиста, правник, социолог, историчар и политичар, који је значајно утицао на социјалну теорију и истраживања, а посебно на социологију као засебну дисциплину. Његово схватање моћи представља најважнију тачку у његовој социологији власти. Без ове категорије није могуће разумети Веберово схватање политике, као ни разликовање моћи од власти.

   ,,Под изразом "моћ" овде подразумевамо вероватноћу да један човек или група људи спроведу своју вољу у неком друштвеном односу чак и насупрот отпору других учесника. Разуме се, економска моћ није исто што и моћ уопште. Штавише, економска моћ може настати као последица моћи која се заснива на неким другим разлозима" ( Вебер, 1964:303).

Сваки правни поредак директно утиче својим обликом на расподелу моћи у оквиру одређене друштвене и политичке заједнице. Функција правног поретка је да гарантује како моћ ( политичку и економску), тако и углед (престиж). Поред богатства и моћи, Вебер спомиње и друштвени углед, међутим, не изједначава их. Начин на који се друштвени углед расподељује у једној заједници Вебер назива друштвени поредак, док је економски поредак начин расподеле и употребе економских добара и услуга. Према томе, правни поредак није примарни извор ни моћи ни угледа, већ само додатни фактор. Класе, сталежи и странке представљају најистакнутије појаве расподеле моћи у оквиру једне заједнице ( Вебер, 1964: 304).

,,Класни положај је у крајњој линији положај на тржишту. Утицај голе својине као такве, која међу одгајивачима стоке даје пуну власт власнику стоке над онима који немају као над робовима или слугама" (Вебер, 1964: 305).

Дефиниција класног положаја је полазна тачка у Веберовом одређењу класа. Он на класе не гледа као на реалне друштвене заједнице, већ оне за њега представљају само ,,честе и могућне основе заједничког делања" ( Вебер. 1964: 304). Изгледи на тржишту зависе од тога да ли неко има или нема посед, што представља основну чињеницу свих класних положаја. Што значи, економски интереси који се реализују на тржишту јесу основни фактор који утиче на одређење класног положаја и који ствара класу (Вебер, 1964: 305, 306).

За разлику од класа, сталежи су по Веберу реалне заједнице. Сталешки положај условљен је, било позитивним или негативним, друштвеним угледом. Управо због тога, робови не припадају класи, већ су само сталешка група. У систему привреде организованог суседства најбогатији човек био је и поглавица. Мада, није то увек био случај, ,,сама својина не доводи увек до признања сталешког угледа" (Вебер, 1964: 309).

,,Сталешки углед се не мора нужно везивати за класни положај. Штавише, он по правилу стоји у оштрој супротности према претензијама голе својине. Истој сталешкој групи могу припадати и они који имају својину и они који је немају" (Вебер, 1964: 310).

Дакле, подела на класе се врши у односу на производњу и стицање добара, а подела на сталеже зависно од принципа потрошње добара у виду специфичног начина живота.

Трећи вид друштвене поделе моћи чине политичке странке. Њихов глави циљ је да својим руководиоцима обезбеде моћ, а тиме и својим присталицама обећање да ће постићи неке објективне циљеве или стећи личну корист. ,,Средства за постизање моћи могу бити врло различита, од голе силе ма које врсте до врбовања изборних гласова грубим или суптилним средствима. Ту спадају новац, друштвени утицај, пропаганда, сугестија и неспретно обмањивање" (Вебер, 1964: 318). Странке се доста разликују по томе да ли у једној заједници доминира класна или сталешка слојевитост, такође, разликују се и по томе каква је структура владавине у оквиру једне заједнице ( Вебер, 1964:318).

   О класама, сталежима и странкама треба рећи још и ово: Иако представљају најшире друштво, нарочито у политичком смислу, то не значи да су оне везане за границе само једне политичке заједнице. Баш напротив, друштва су одувек деловала изван граница политичке организације ( Вебер, 1964: 318).

 

 

Литература:

-Вебер, М., Класе, сталежи, странке, у Ђурић, М. Социологија Макса Вебера, Матица Хрватска, 1964, 303- 319

 

 

Picture of Vera Vratuša
Re: Класе, сталежи и странке, Макс Вебер
by Vera Vratuša - Monday, 8 December 2014, 12:27 AM
 

Недељно саопштење  колегинице  Саре Јевтић посвећено текту Макса Вебера о класама, сталежима и странкама  из хретоматије  Социологија Макса Вебера коју је приредио Михајло Ђурић, објављено је око два дана пре предложеног рока (4. децембар  у подне за закључну виртуелну дискусију о темама "друштвена подела рада и промена друштвене структуре", и "разне теорије друштвене структурације и стратификације" према Ажурираној верзија Плана наставе2014 из Усо1).

За похвалу је чињеница да ово недељно саопштење нема ситнијих формалних недостатака, осим изостављања назива издавача у библиографији, као и да садржи покушај кратког увода у тематику текста, те учестало упућивање на изворник приликом коришћења изворника за коментарисање одабраних цитата. Није за похвалу чињеница да и ово недељно саопштење недовољно настоји да одабране цитате властитим редоследом и коментарима повеже у средишњем делу саопштења , као и одсуство теоријског закључка.

Након исправљања формалних недостатака, позивам пре свега  аутора овог недељног саопштења  и друге учеснике усо1 задужене за исти текст и за исту недељну тему , као и све заинтересоване за ову недељну тему,  да продискутују:

1) у каквом је односу Веберово схватање друштвене моћи и његово схватање елемената економског, друштвеног и политичког структурисања људских друштава?

2) шта Вебер подразумева под "реалном заједницом" и када класе постају релна онова  заједничког деловања?

3) у каквом су односу економско богатство и својина, с једне стране, и друштвени углед, с друге према Веберу и постоје ли места у анаизираном тексту на којима се доводе у питање поједностављене формулације из уџбеничке лутературе?

4) које су сличности и разлике у теоријском и методолошом приступу одређењу друштвене класе код Вебера и Маркса?

Након дискусије о овим и другим питањима које сами поставите, приступите узајамном оцењивању и самооцењивању недељних саопштења у оквиру исте недељне теме и у оквиру других недељних тема које вас занимају, у циљу што темељитије припреме за полагање коликвијума, писање семинарског рада и његове одбране на испиту.

Picture of Jovana Jelic
Re: Класе, сталежи и странке, Макс Вебер
by Jovana Jelic - Friday, 9 January 2015, 6:17 PM
 

Похвалила бих то што колегиница Сара није направила учесталу грешку формалног недостатка,као и то што је конструисала кратак увод,сматрам да је уложила довољно труда и напора да укаже на проблем своје теме,упркос ситним недостацима,предложена оцена би била 10 :)

Picture of Sara Jevtic
Re: Класе, сталежи и странке, Макс Вебер
by Sara Jevtic - Friday, 9 January 2015, 8:07 PM
 

Поштована професорка, покушаћу да одговорим на Ваша питања.

Вебер уочава везу између богатства ( економске моћи), политичке моћи и друштвеног угледа ( престижа), али не изједначава их. Однос друштвене моћи и ових елемената је повезан јер је управо друштвена моћ основа за стицање како политичке тако и економске моћи.

Према Веберу, реалне заједнице су сталежи. За разлику од Маркса, Вебер на класе не гледа као на реалне заједнице, већ оне за њега представљају само основу заједничког делања.

Сличности Вебера и Маркса су те што су обојица класу схватали на економски начин. Вебер је дефинисао класу као групу појединаца који имају веома сличан положај у тржишној привреди и управо због тога примају и сличне економске награде, што значи да имају и сличне шансе у животу. Економски положај ће утицати на то какве изгледе имају у стицању оних ствари које се сматрају пожељним и вредним у друштву, као на пример добро образовање. Још једна сличност са Марксом је око поделе класа између оних који поседују производне снаге и оних који их не поседују. Они који поседују ће, разуме се, имати боље услове за живот.

Разлике између Маркса и Вебера су те што Вебер није сматрао да долази до смањења средње класе са појавом капитализма, напротив, он је видео ширење те класе, а не њихову поларизацију. Он је такође сматрао да су за класу битни и други фактори осим власништва и невласништва. Он одбацује марксистичко схватање да политичка моћ увек проистиче из економске моћи. Говорио је како је класа само један од могућих темеља моћи и да моћ није нужно повезана са неједнакости међу класама. Према његовом мишљењу, класна диференцијација не води нужно класним борбама и револуцијама.

Према Веберу, економска моћ у већини случајева не даје и друштвени углед. Имамо примере у којима се појединци свесно одричу друштвеног угледа ( типичан амерички бос, шпекулант ). Ипак, друштвени углед и економска моћ су повезани јер управо друштвени углед може бити основа економске моћи, што је врло често и био случај.

Библиографски подаци:

Вебер, Макс: Класе, сталежи и странке, у Ђурић, М.,1964, Социологија Макса Вебера, Матица Хрватска, Загреб,303-319

 

 

Picture of Sara Jevtic
Re: Класе, сталежи и странке, Макс Вебер
by Sara Jevtic - Friday, 9 January 2015, 8:23 PM
 

Захвалила бих се колегиници Јовани Јелић на похвалама и на овако високој оцени упркос несавршености саопштења.

Picture of Veronika Juric
Re: Класе, сталежи и странке, Макс Вебер
by Veronika Juric - Saturday, 10 January 2015, 9:17 PM
 

За похвалу је то што је колегиница исправила своје недељно саопштење одговорима на питања која јој је професорка поставила. Сматрам да је ово недењно саопштење лепо одрађено и занимљиво. Предлажем оцену10

Picture of simo jokic
Re: Класе, сталежи и странке, Макс Вебер
by simo jokic - Friday, 9 January 2015, 10:54 PM
 

Колегиница Сара је у првом делу текста јасно разграничила кључне појмове, такође се потрудила да одговори на питања о свом недељном саопштењу, због тога предложена оцена је 10.

Picture of Emilija Rasic
Re: Класе, сталежи и странке, Макс Вебер
by Emilija Rasic - Saturday, 10 January 2015, 9:13 PM
 

Саопштење колегинице Јевтић, koје је било и моје саопштење ме је подстакло да кажем да одговарањем на питања може да се добије потпуна форма и анализа самог текста. зато предлажем оцену 10.

Picture of Danica Jotić
Re: Класе, сталежи и странке, Макс Вебер
by Danica Jotić - Saturday, 10 January 2015, 9:22 PM
 

Саопштење колегинице Јевтић је без већих недостатака, задовољава форму, а колегиница се потрудила и да накнадно одговори на примедбе и замерке упућене на саопштење. Предложила бих оцену 10.

Picture of Marija Sjeničić
Re: Класе, сталежи и странке, Макс Вебер
by Marija Sjeničić - Sunday, 11 January 2015, 12:16 AM
 

Излишно, прецизно...мој предлог је 10.