Подела рада, друштвена структура и промена у савременим друштвима

 
 
Picture of Vera Vratuša
Образложене оцене приспелих прилога о проблематици: Подела рада, друштвена структура и промена у савременим друштвима
by Vera Vratuša - Friday, 31 October 2014, 3:20 PM
 

У одговору на ову тему, а након завршетка дискусије о питањима која су била слабо или недовољно обрађена у првобитним саопштењима (обавезно покушајте да одговорите на сваки коментар на ваш рад), унесите образложене оцене свих приспелих прилога, укључујући и сопствени, о проблематици: Подела рада, друштвена структура и промена у савременим друштвима. Подсећам да не могу да добију оцену 10 они студенти који нису учествовали на вежбама одговарајуће недеље и/или су са великим закашњењем објавили своја недељна саопштења на интернету (погледајте форум "Ажурирана верзија Плана наставе 2014 из Усо1" на адреси http://moodle2.f.bg.ac.rs/mod/forum/discuss.php?d=23).

Да би ваше образложене оцене биле прегледне и на једном месту, у одговору на ову тему направите списак аутора свих недељних саопштења по азбучном реду, а затим испод сваког имена унесите своју образложену оцену.

XРАД И ПОДЕЛА РАДА У САВРЕМЕНИМ ДРУШТВИМА

-5. децембар

класе у савременим друштвима, технологија и друштво, род и рад, незапосленост, доколица      обавезна литература: Хараламбос 49-96; 694-718 (Гиденс: 297-310; 380-419 )

списак електронски доступне изворне литературе: http://moodle2.f.bg.ac.rs/mod/assign/view.php?id=635

Wright,Е.О. (editor), Introduction (прев) за Alternative Foundations of Class Analysis, December, 2002

Каљевић Андреа, Качунковић Ангелина

Спужић Ана, Софронијевић Исидора 13

Лазић, Цвејић, Промене друштвене структуре у Србији: случај блокиране постсоцијалистичке трансформације, у Милић, Друштвене трансформације и стратегије друштвених група; или, боље, новији текст Цвејић, С., 2012 „Нови трендови у класно-слојној покретљивости у Србији“, у Шљукић, Маринковић (ур) Промене у друштвеној структури и покретљивости, Нови сад:ОС ФФ,143-157

Касалица Марко

Стајић Анастасија, Старчевић Милош 13

Вратуша, В.,“Ставови о приватизацији у Србији крајем XX и почетком XXI века“, у Милић, А. (ур.) (2004) Друштвена трансформација и стратегије друштвених група, Београд: ИСИФФ
или,
боље, новији текст

Вратуша, В „'Нова'или 'стара'друштвена структурисања/раслојавања у Србији, бившим југословенским републикама и бившим друштвима 'реалног социјализма'“? у Лазић,  М. , Цвејић, С. Ур. (2013). Promene osnovnih struktura društva Srbije u periodu ubrzane transformacije.Beograd: ISIFF, Čigoja štampa, 46-63

Керкез Павле

Стојичић Наталија, Станојевић Александар 11

Picture of Andrea Kaljevic
Re: Образложене оцене приспелих прилога о проблематици: Подела рада, друштвена структура и промена у савременим друштвима
by Andrea Kaljevic - Saturday, 10 January 2015, 5:30 PM
 

Спужић Ана - Колегиница је по мом мишљењу дату тему поједноставила и приближила, училина је пријатном за читање и људима који не баратају овом материјом свакодневно, што је по мом мишљењу заправо и најбитније. С тога, моја оцена је 10. 

Касалица Марко - Види се да је колега уложио доста труда у своје недељно саопштење и исправио све примедбе. Што је заиста за похвалу, моја оцена 10 је сигурна сам сасвим заслужена.

Керкез Павле - Прочитала сам литературу колеге Керкеза и можда му није легла дата тема, због учесталог набрајања ставки и тексту можда није било довољно простора за његово лично мишење, али колега се снашао с овом материјом и засужује похвалу. Моја оцена је 8.

 

Picture of Ana Spužić
Re: Образложене оцене приспелих прилога о проблематици: Подела рада, друштвена структура и промена у савременим друштвима
by Ana Spužić - Saturday, 10 January 2015, 10:29 PM
 

Каљевић Андреа - веома успешно су приказани основни цитати текста, једина замерка су формалне грешке - 9

Касалица Марко - уложен је видан труд у препричавање теме, у исправљању грешака и у одговарању на професоркина питања - 10

Керкез Павле - јако добро је представљена тема, једине замерке су поједини формални пропусти - 9

Стојичић Наталија - јако добро приказан текст и објашњења најзначајнијих питања, замерка су понеки формални пропусти - 9

Picture of Natalija Stojičić
Re: Образложене оцене приспелих прилога о проблематици: Подела рада, друштвена структура и промена у савременим друштвима
by Natalija Stojičić - Saturday, 10 January 2015, 10:47 PM
 

Касалица Марко: колегин први рад је био веома добар, иако са неким формалним недостацима. За сваку похвалу је што је преправио своје грешке и тиме појаснио и побољшао свој рад. 10.

Андреа Каљевић: сматрам да је колегиница веома лепо покушала да прикаже своју тему, веома систематично, притом веома исцрпно и прегледно што је чини још лакшом за разумевање. 10.

Павле Керкез: колега и ја смо имали исту тему и стога разумем како неке недостатке тако и добре стране овог рада. Ако узмемо у обзир тежину наше теме и да се колега потрудио да што јасније објасни своје схватање, и садржински и визуелно. 10.

Ана Спужић: рад колегинице је био веома читљив, систематичан и занимљив. Похвално је и што је одговорила на критике и питања. 10.

Picture of Marko Kasalica
Re: Образложене оцене приспелих прилога о проблематици: Подела рада, друштвена структура и промена у савременим друштвима
by Marko Kasalica - Saturday, 10 January 2015, 11:40 PM
 

Каљевић Андреа - Колегиница је сјајно приступила теми, дала  квалитетну структуру комплетном недељном саопштењу, прво дајући нам јасне упуте за класну припадност и у разради постављајући нам кључна питања и давајући одговоре на њих. Због формалних грешака и неодговарања на питања моја оцена је 9.

Спужић Ана - Колегиница је за своју тему изабрала елементарне цитате и дала властито мишљење квалитетно подупирући тему. Моја оцена је 10.

Касалица Марко - Уложећи велики труд тиме што сам после написаног првог недељног саопштења и професоркиних коментара на исти, написао ново недељно саопштење са исправљеним пропустима и одговорима на професоркина питања дао бих себи оцену 10.

Керкез Павле - Колега је у свом недељном саопштењу можда изгубио нит и тиме не баш јасно структурисао комплетно недељно саопштење али захваљујући квалитетним освртањима која наводи у пар наврата моја оцена је 8.

Стојичић Наталија -  Недостатак овог недељног саопштења можда би био само недовољно искусно класификовање битних и мање битних проблема али то не бих узео за зло јер кроз читање саопштења се уочава разумевање прочитаног текста од стране ауторке недељног саопштења. Моја оцена је 8.

 

Picture of Danica Jotić
Re: Образложене оцене приспелих прилога о проблематици: Подела рада, друштвена структура и промена у савременим друштвима
by Danica Jotić - Sunday, 11 January 2015, 12:04 AM
 

Андреа Каљевић- Саопштење колегинице Каљевић је веома темељно одрађено, прегледно и јасно разумљиво. Упркос мањим формалним недостацима, предлажем оцену 10.