Моћ, политика, држава, друштвени покрети

 
 
Picture of Jovan Kovac
Парсонс,Т. ``Хобс и проблем поретка``
by Jovan Kovac - Thursday, 25 December 2014, 9:50 PM
 

Темељ друштвеног поретка према Хобсу јесу људски нагони и страсти,заједно са разумом који је потребно узети у обзир у свим истраживањима овог типа. Хобсово размишљање нас доводи до тога да страсти,као коначни циљеви акције,не могу се обуздати како њихово деловање на човека и само друштво не би прерасло у унутрашње и спољашње сукобе.Према Хобсу,до сукоба најчешће долази због неравноправно подељене моћи,која се углавном дефинише као могућност једног субјекта да наметне вољу другом,без обзира да ли други субјекат то жели или не.У модерном друштву ниједан човек не жели бити роб другом,нити има право неког другог учинити робом.И поред тога,многи појединци и друштвене групе у самом друштву покушавају да избегну ограничења и да помоћу разних недозвољених средстава достигну своје материјалне циљеве.

 

"Човек није лишен разума. Но разум је у служби страсти - то је спостобност да се одреде путеви и средства за прибављање оног што човек жели"

 

(Парсонс,Т.Хобс и проблем поретка,у Кувачић,Функционализам у социологији,Напријед,1990:175).

 

Иако Хобс сматра да су сви људи по природи једнаки,путеви,као и сами циљеви,су другачији и мењају се са различитим искуствима кроз које човек пролази током свог живота због њихових персоналних или пословних карактера.Сви живимо за то да оставаримо своје циљеве,па ако двоје желе исту ствар они постоју непријатељи и настоје један другог да униште,верујући да су и други спремни да први ударе силом како би испунили своје циљеве.

 

"Да би се заштитили од агресије и насиља од стране других,људи уговорно пристају на ограничавање своје слободе.Једино на тај начин спречава се рат свих против свију и осигурава ред и мир"

 

(Парсонс,Т.Хобс и проблем поретка,у Кувачић,Функционализам у социологији,Напријед,1990:176).

 

По Хобсу,људи нападају друге људе ради стицања добити,ради безбедности или стицања угледа.Хобс такође сматра човека за слободну персону,а државу као вештачку творевину насталу на основу сагласноти појединаца и по њему људи излазе из природног стања друштвеним уговором којим стварају државу.

 

Ред и мир омогућава држава са својим институцијама,а ако она не постоји у таквим друштвима по правилу влада општи хаос.Оно што људе држи под контролом је страх,а ако страх није присутан људи имају осећај да су у непрекидном стању рата.Проблем који из тога произилази је што постоји велика могућност да у таквом друштву неће бити забаве,ни културе,а веома могуће ни самог друштва у његовој општој дефиницији.Људи дозвољавају да буду ограничени нормама баш због страха да ће живети у окружењу које не би било сигурно за живот, а кроз историју и друге науке је потврђено да је страх од смрти убедљиво први на листи.


"Уз претпоставку да људи имају страсти и да за тим иду рационално, јавља проблем да ли је и уз које увјете то могуће у ситуацији када мноштво људи делује један према другом. Ако узмемо једну другу чињеницу, коју Хобс означава као 'једнакост наде', постаје одлучујући проблем поретка у нормативном смислу дохватљивости циљева, задовољавања страсти"

 

(Парсонс,Т.Хобс и проблем поретка,у Кувачић,Функционализам у социологији,Напријед,1990:177).

 

Страсти и разум су у константном сукобу који се како циљеви све више удаљавају од нас постају суровији и хаотичнији. Разумом човек треба да тежи ка успостављању реда и мира,али страсти, као што је већ много пута до сад поменуто,не дозвољавају да до тога у потпуности дође.Због страсти смо заслепљени и верујемо само у оно што нам одговора,а не видимо да је употреба морално недозвољених начина за постизање личних циљева ништа више него мач са две оштрице.Трагично се завршавају сви покушаји успостављања сопствених правила која једној страни дају само права,а другој само обавезе.Кад човек своје право преноси или се права одриче,он то чини само зато што у накнаду добија какво право које се на њега преноси или зато што се нада да ће тиме добити неко друго добро.Човек се једноставно не може лишити свих права,поготово у модерном друштву,он се мора бранити ако неко силом нападне њега или ако неко покуша да му на било који начин онемогући слободу.

 

"Без специјализације немогуће је друштво на утилитарној основи, јер је узајамна корист размјене оно што твори основни мотив напуштања природног стања и улажења у друштвене односе"

 

 (Парсонс,Т.Хобс и проблем поретка,у Кувачић,Функционализам у социологији,Напријед,1990:176).

 

Као и колега Михајло сматрам ову завршну мисао најзначајнијом у овом делу,јер нам Хобс омогућава да схватимо саму основу страсти, разума и друштвених односа.

 

 

Литература:Парсонс,Т.Хобс у проблем поретка,у Кувачић,Функционализам у социологији,Напријед 1990

Picture of Vera Vratuša
Re: Парсонс,Т. ``Хобс и проблем поретка``
by Vera Vratuša - Monday, 29 December 2014, 12:50 AM
 

Недељно саопштење  колеге Јована Ковача посвећено тексту "Хобс и проблем поретка" Талкота Парсонса из зборника Функционализам у социологији који је приредио Иван Кувачић,објављено је тринаест дана након што је тема о моћи, политици, држави и друштвеним покретима била предвиђена да буде на дневном реду у складу са првобитном Ажурираном верзијом Плана наставе 2014 из Усо1 и седам дана после предложеног и 05.12.2014. изгласаног рока (18. децембар у подне за припрему дискусије уживо о моћи, политици, држави, партијама и друштвеним покретима на комбинацији предавања и вежби 19. децембра према Ажурираној верзија Плана наставе2014 из Усо1).

Није за похвалу чињеница да мада је ово недељно саопштење објављено при крају семестра када је већ пуно радова објављено и прокоментарисано не само о другим темама него и о истој недељној теми, аутор није искористио могућност  да се учи како на грешкама тако и врлинама аутора других саопштења, већ је поновио честе грешке и пропусте (уношење у заграду у којој би требало да су скраћени подаци о изворнику, целокупних библиографских података осим места издања које недостаје и у списку коришћене литературе на крају рада, ретко упућивање на изворник приликом цитирања и нарочито препричавања које прескаче важне делове изворника), тако да онемогућава или барем отежава читаоцу да провери у изворнику адекватност тумачења и препричавања.

Ни у овом трећем раду на исту тему, нема теоријског увода у којем би требло да дознамо да је аутор приказиваног изворника Парсонс и шта је основни циљ приказиваног текста, а завршава цитатом ""Без специјализације немогуће је друштво на утилитарној основи, јер је узајамна корист размјене оно што твори основни мотив напуштања природног стања и улажења у друштвене односе" као и колега Михајло без образложења зашто је то тако, те на којег се још социолога на овом месту позива Парсонс.

Након исправљања формалних и садржинских недостатака овог недељног саопштења, позивам аутора и друге учеснике усо1 задужене за исти текст и за исту недељну тему, као и све заинтересоване за ову недељну тему,  да продискутују које су основне сличности и разлике у схватању појмова моћи, власти, политике, државе и друштвених покрета, које користе Енгелс, Вебер, Парсонс, Парето, Милс, Горц и Гиденс када покушавају да објасне и разумеју узроке настанка друштвених појава које ови појмови означавају, механизме њихове репродукције и перспективе њиховог развоја у будућности.

Након дискусије о овим и другим питањима које сами поставите, приступите узајамном оцењивању и самооцењивању недељних саопштења у оквиру исте недељне теме и у оквиру других недељних тема које вас занимају, у циљу што темељитије припреме за полагање коликвијума, писање семинарског рада и његове одбране на испиту.

Picture of Andrea Kaljevic
Re: Парсонс,Т. ``Хобс и проблем поретка``
by Andrea Kaljevic - Saturday, 10 January 2015, 5:59 PM
 

Ни једном другом колеги или колегиници нисам замерала формалне недостатке, тако и у овом случају. Оцена 9.

Picture of Jelisaveta Fotic
Re: Парсонс,Т. ``Хобс и проблем поретка``
by Jelisaveta Fotic - Thursday, 8 January 2015, 5:59 PM
 

Колега је правио грешке при парафразирању, касније од предвиђеног рока поставио саопшење и није одговорио на питања или покушао да исправи рад . Оцена: 8.

Picture of Marija Kojic
Re: Парсонс,Т. ``Хобс и проблем поретка``
by Marija Kojic - Friday, 9 January 2015, 11:20 AM
 

Сложила бих се са колегиницом Јелисаветом и додала да ми се није допао увод, а да такође не постоји закључак који би објединио колегин рад. Предлазем оцену 8.

Picture of Isidora Krstic
Re: Парсонс,Т. ``Хобс и проблем поретка``
by Isidora Krstic - Friday, 9 January 2015, 4:21 PM
 

Мислим да је колега могао више садржински да поткује рад и зато предлажем оцену 8.

Picture of Jana Kovacevic
Re: Парсонс,Т. ``Хобс и проблем поретка``
by Jana Kovacevic - Friday, 9 January 2015, 11:26 PM
 

Сложила бих се са колегиницама, да је колегино недељно саопштење могло да буде потпуније. Мој предлог је оцена 8.

Picture of Danica Kokoruš
Re: Парсонс,Т. ``Хобс и проблем поретка``
by Danica Kokoruš - Saturday, 10 January 2015, 5:09 PM
 

Слажем се са колегиницама. Због формалних пропуста и објављивања недељног саопштења након истека рока, сматрам да колега заслужује оцену 8.

Picture of Antonije Tot
Re: Парсонс,Т. ``Хобс и проблем поретка``
by Antonije Tot - Saturday, 10 January 2015, 7:19 PM
 

Управо због формалних пропуста, за ово недељно саопштење бих морао да предложим оцену 9.

Picture of Mihajlo Sfera
Re: Парсонс,Т. ``Хобс и проблем поретка``
by Mihajlo Sfera - Saturday, 10 January 2015, 7:39 PM
 

Сматрам да је саопштење колеге Јована интересантно написано,али бих због пар формалних грешака предложио оцену 9.

Picture of Ivan Tominčević
Re: Парсонс,Т. ``Хобс и проблем поретка``
by Ivan Tominčević - Saturday, 10 January 2015, 9:12 PM
 

Сложио бих се са колегама, саопштење има формалних пропуста а и могло је да буде потпуније што се тиче садржаја. Предлажем оцену 8

Picture of Aleksandar Jovanovic
Re: Парсонс,Т. ``Хобс и проблем поретка``
by Aleksandar Jovanovic - Saturday, 10 January 2015, 7:46 PM
 

Поштовани колега уз неколико грешака које садржи овај рад које нису исправљене он поседује такође и сасвим коректне елементе.Оцена 9.

Picture of simonida devic
Re: Парсонс,Т. ``Хобс и проблем поретка``
by simonida devic - Saturday, 10 January 2015, 9:14 PM
 

Формалне грешке постоје и професорка је с пуним правом на исте указала,али мени је структура рада привукла пажњу као и начин на који је колега постојећи текст укомбиновао са својим ставовима у смислену целину. Оцена 9 

Picture of Maja Todorovic
Re: Парсонс,Т. ``Хобс и проблем поретка``
by Maja Todorovic - Sunday, 11 January 2015, 11:17 AM
 
Због формалних и садржинских пропуста сматрам да саопштење колеге Јована заслужује оцену 8.