Моћ, политика, држава, друштвени покрети

 
 
Picture of simonida devic
Парсонс,Т. ``Хобс и проблем поретка``
by simonida devic - Wednesday, 24 December 2014, 3:52 PM
 

У свом тумачењу друштвеног поретка,Хомбс се држао стварног стања ствари,а не потенцијално добре и идеалне слике. Дакле,занимало га је оно што јесте а не оно што би могло бити.Да би објаснио на који начин друштво функционише, Хобс је кренуо од  људских страсти које је описао као жеље које је природно да човек има. Иако је човек разумно створење,тај разум неће обуздати страсти већ им,напротив,служити- његов је задатак да нађе средства и путеве за остваривање тих страсти. Страсти,као такве,а њихово остварење неопходно,какво јесте,индиректно ће довести до сукоба међу људима,до стања које је у очима хришћанства хаотично али науци и природним законима,и више него појмљиво.  Наиме,у ситуацији у којој се страсти двеју особа поклапају,ни једна се од њих неће добровољно одрећи свог циља ни амбиције да га испуни,у корист другога,већ ће,напротив потражити начине да свог супарника уклони са пута и у те ће се сврхе неретко послужити нечасним средствима у какве спадају насиље и превара. Управо ово доводи до општег хаоса и рата где је свако,заслепљен својим циљем и потребом да га оствари, немаран према другоме или чак окренут против њега. У оваквом систему,где је `човек човеку вук` ,а делање егоистичко,људски живот се дехуманизује а особа осамљује.

 

``Ако два човејка желе исту ствар а обојица је не могу имати,они постају непријатељи који траже начина да једно другог униште или преваре.У одсуству ограничавајуће контроле људи ће у ту сврху примјенити најприкладнија средства.У последњој линији, то су насиље и превара.У ситуацији у којој је сваки човек непријатељ другог,то је ратно стање у којем је живот `осамљен, сиромашан, ружан, груб и оскудан.``                                 

(Парсонс,Т.Хобс и проблем поретка,у Кувачић,Функционализам у социологији,Напријед,1990:175,176)

 

Појам који у последњем цитату изразито упада у очи јесте `ограничавајућа контрола`. С разлогом. Објашњавајући тај појам,долазимо до онога што је Хобс понудио као потенцијално решење оваквог хаоса,до онога у чему је он видео могућност да се друштво доведе у ред а сукоби који су,као што смо видели,природно стање,сведу на минимум или барем прихватљиву меру. То је закон. Закон се јавља као последица друштвеног уговора,односно договора међу људима о томе шта је у реду а шта не. Али свима. Наиме,да би себи обезбедио опстанак у систему ,где би га други уклонили јер у њему виде недопустиву претњу своме циљу,човек пристаје на ограничење своје слободе свестан да ће се то ограничење применити и на другога-његовог потенцијалног непријатеља,а њему пружити мир.

 

``Страх од таквог стања ставља у покрет темељ свих страсти а то је нагон за самоодржањем који се ослања на разум и тражи излаз у друштвеном уговору.Да би се заштитили од агресије и насиља од стране других,људи уговорно пристају на ограничавање своје слободе.Једино на тај начин спречава се рат свих против свију и осигурава ред и мир``

(Парсонс,Т.Хобс и проблем поретка,у Кувачић,Функционализам у социологији,Напријед,1990:176)

 

У таквом је решењу Хобс видео наду јер оно пре свега форсира разум испред нагона,људима пружа ширу слику друштва а лишава их оне индивидуалне,егоистичне,и што је најважније-отклања насиље.  Из оваквог става и више нам је него јасно колико Хобс слави закон и колико га сматра неопходним оковима људским страстима које би им,иако делује баш супротно,донеле лошег,попут бумеранга.

 

`То рјешење стварно значи,у критичкој точки,ширење појма рационалности изван дохвата остатка његове теорије , до точке у којој актери схваћају ситуацију у целини умјесто да иду за циљевима у оквирима непосредне ситуације,у којој приступају акцији да би отклонили насиље и превару и теже сигурности,по цену жртвовања оних користи које би постигли примјеном тих средстава`

(Парсонс,Т.Хобс и проблем поретка,у Кувачић,Функционализам у социологији,Напријед,1990:178)

 

 Премда би просечан читалац у први мах овакво виђење окарактерисао као песимистичко,пажљивим читањем нам постаје тешко да се отргнемо утиску да је ово становиште пре реалистичко. Најпре из разлога што је Хобс велику пажњу посветио оном најприроднијем у човеку,а то је нагон за преживљавањем,и кренувши из те тачке,помно и лишен сваке идеалне слике и личног очекивања,сагледао куда ће ти нагони повести и чему ће довести.

 Сам Парсонс је за овај поглед рекао да је јасан, темељан и ненадмашан. Али,и поред тога,Хобсова  решења су остала непримењена.

`Но Хобс је сагледао проблем с јасношћу коју нико до дана данашњег није надмашио.Он је тако темељит да његово истинско рјешење није никад остварено на стриктној утилитаристичкој основи,што је међутим помогло да се потпуно сруши позитивистички приступ`

(Парсонс,Т.Хобс и проблем поретка,у Кувачић,Функционализам у социологији,Напријед,1990:177,178)

 

 

 Литература : Парсонс,Т.Хобс и проблем поретка,у Кувачић,Функционализам у социологији,Напријед 1990.

Picture of Vera Vratuša
Re: Парсонс,Т. ``Хобс и проблем поретка``
by Vera Vratuša - Monday, 29 December 2014, 12:18 AM
 

Недељно саопштење  колегинице Симниде Девић посвећено тексту "Хобс и проблем поретка" Талкота Парсонса из зборника Функционализам у социологији који је приредио Иван Кувачић,објављено је дванаест дана након што је тема о моћи, политици, држави и друштвеним покретима била предвиђена да буде на дневном реду у складу са првобитном Ажурираном верзијом Плана наставе 2014 из Усо1 и шест дана после предложеног и 05.12.2014. изгласаног рока (18. децембар у подне за припрему дискусије уживо о моћи, политици, држави, партијама и друштвеним покретима на комбинацији предавања и вежби 19. децембра према Ажурираној верзија Плана наставе2014 из Усо1).

Није за похвалу чињеница да мада је ово недељно саопштење објављено при крају семетра када је већ пуно радова објављено и прокоментарисано не само о другим темама него и о истој недељној теми, ауторка није искористила могућност  да се учи како на грешкама тако и врлинама аутора других саопштења, већ је поновила честе грешке и пропусте (погрешно постављање тачке, уношење у заграду у којој би требало да су скраћени подаци о изворнику, целокупних библиографских података осим места издања који недостаје и у списку коришћене литературе на крају рада, ретко упућивање на изворник приликом цитирања и нарочито препричавања које прескаче важне делове изворника), тако да онемогућава или барем отежава читаоцу да провери у изворнику адекватност тумачења и препричавања.

Рад  уместо теоријског увода започиње штампарском грешком "Хомбс се држао стварног стања ствари", пропуштајући да истакне да је аутор приказиваног изворника Парсонс и шта је основни циљ приказиваног текста, а завршава цитатом "`Но Хобс је сагледао проблем с јасношћу коју нико до дана данашњег није надмашио. Он је тако темељит да његово истинско рјешење није никад остварено на стриктној утилитаристичкој основи" без образложења зашто је то тако, те на којој основи његово решење јесте остварено или кориговано, уз позивањ на још једног социолога, па би било потребно да се наведе којег.

Након исправљања формалних и садржинских недостатака овог недељног саопштења, позивам аутора и друге учеснике усо1 задужене за исти текст и за исту недељну тему, као и све заинтересоване за ову недељну тему,  да продискутују које су основне сличности и разлике у схватању појмова моћи, власти, политике, државе и друштвених покрета, које користе Енгелс, Вебер, Парсонс, Парето, Милс, Горц и Гиденс када покушавају да објасне и разумеју узроке настанка друштвених појава које ови појмови означавају, механизме њихове репродукције и перспективе њиховог развоја у будућности.

Након дискусије о овим и другим питањима које сами поставите, приступите узајамном оцењивању и самооцењивању недељних саопштења у оквиру исте недељне теме и у оквиру других недељних тема које вас занимају, у циљу што темељитије припреме за полагање коликвијума, писање семинарског рада и његове одбране на испиту.

Picture of Jelisaveta Fotic
Re: Парсонс,Т. ``Хобс и проблем поретка``
by Jelisaveta Fotic - Thursday, 8 January 2015, 5:48 PM
 

Колегиница није покушала да исправи да своје грешке, које је професорка поменула и касније је ставила рад него што је то било предвиђено. Оцена: 8.

Picture of simonida devic
Re: Парсонс,Т. ``Хобс и проблем поретка``
by simonida devic - Friday, 9 January 2015, 12:36 AM
 

Професорка,чини ми се да је дошло до неспоразума.Наиме,ја сам разумела да је рок за постављање мог куцаног рада 26.децембар,и у прилог таквом убеђењу,копираћу Вам одговор који је мени уважена Селена послала као одговор на моју недоумицу,да ли рад треба да поставим 7 дана пре или 7 дана после што је тема обрађена на часу :

Selena Radovic

12/14/14

 

 

 

to me

 

 

 

Poštovana Simonida,

Svoje pisane teze treba da postavite na forum nakon što se tema obradi na času, dakle najkasnije do četvrtka koji je nakon 19. decembra.

Srdačno,

Selena Radović

 

Из ове поруке ја сам схватила да мени рок истиче 26.децембра,дакле 7 дана након што је тема обрађена на часу па сам се потрудила да у оквиру тих седам дана поставим свој рад,што сам и учинила.

Што се тиче Ваших конструктивних критика упућених мом раду,захваљујем Вам се на њима и потрудићу се да примећене грешке не поновим,или бар ублажим у свом семинарском раду. 

Picture of Marija Kojic
Re: Парсонс,Т. ``Хобс и проблем поретка``
by Marija Kojic - Friday, 9 January 2015, 11:29 AM
 

Недељно саопштење колегинице Симониде ми се допало и било ми је занимњиво за читање поред свих формалних недостатка. С обзиром на колегицин последњи коментар и обећање да ће своје грешке исправити у свом семинарком раду предлазем оцену 9.

Picture of Isidora Krstic
Re: Парсонс,Т. ``Хобс и проблем поретка``
by Isidora Krstic - Friday, 9 January 2015, 4:18 PM
 

И ако је колегиница Симонида направила формалне пропусте садржински ми се рад јако допао и предлажем оцену 9.

Picture of Jana Kovacevic
Re: Парсонс,Т. ``Хобс и проблем поретка``
by Jana Kovacevic - Friday, 9 January 2015, 10:03 PM
 

Сопштење колегинице Симониде ми се јако допало, врло је јасно написано и предлажем оцену 9.

Picture of Danica Kokoruš
Re: Парсонс,Т. ``Хобс и проблем поретка``
by Danica Kokoruš - Saturday, 10 January 2015, 6:05 PM
 

Колегиница Симонида је веома лепо написала и објаснила своје недељно саопштење. Иако је имала пар формалних грешака, сматрам да заслужује оцену 9.

Picture of Antonije Tot
Re: Парсонс,Т. ``Хобс и проблем поретка``
by Antonije Tot - Saturday, 10 January 2015, 7:22 PM
 

Недељно саопштење колегинице Симониде је веома занимљиво и добро структурисано. Ипак, имајући у виду формалне и техничке пропусте, предложио бих оцену 9.

Picture of Ivan Tominčević
Re: Парсонс,Т. ``Хобс и проблем поретка``
by Ivan Tominčević - Saturday, 10 January 2015, 9:11 PM
 

Саопштење је, иако има формалне пропусте, јако занимљиво и добро формулисано стога предлажем оцену 10.

Picture of Nenad Pivaš
Re: Парсонс,Т. ``Хобс и проблем поретка``
by Nenad Pivaš - Saturday, 10 January 2015, 7:25 PM
 

Томас Хобс, један од мени најдражих филозофа и Парсоново виђење проблема поретка којим се он бавио  је нешто што сам морао прочитати. Колегиница Девић је добро разумела тему која јој је додељена и у њеном недељном саопштењу јасно је означено оно што је битно. Заслужује оцену 9.

Picture of Mihajlo Sfera
Re: Парсонс,Т. ``Хобс и проблем поретка``
by Mihajlo Sfera - Saturday, 10 January 2015, 7:36 PM
 

Колегиница Симонида је написала врло интересантно недељно саопштење на тему коју сам,између осталих, и ја обрађивао,и на основу прочитане литературе и труда који сматрам да је колегиница уложила,ако изузмемо пар формалних грешака,сматрам да ово недељно саопштење ипак заслужује оцену 10.

Picture of Aleksandar Jovanovic
Re: Парсонс,Т. ``Хобс и проблем поретка``
by Aleksandar Jovanovic - Saturday, 10 January 2015, 7:51 PM
 

Недељно саопштење колегинице Симониде је врло изражајно и заслужује похвале уз неколико мањих пропуста.Предложио бих оцену 9.

Picture of Jovana Mijatovic
Re: Парсонс,Т. ``Хобс и проблем поретка``
by Jovana Mijatovic - Sunday, 11 January 2015, 12:02 AM
 

Колегиница Симонида је опширно и веома добро одговорила на задату тему. Оцена:10

Picture of Maja Todorovic
Re: Парсонс,Т. ``Хобс и проблем поретка``
by Maja Todorovic - Sunday, 11 January 2015, 10:58 AM
 

Сматрам да је саопштење колегинице Симониде јако добро написано, али да због формалних грешака заслужује оцену 9.