Сиромаштво, поткласа и друштвена искљученост

 
 
Picture of Ana Kukuridi
Дебата о поткласи Чарлса Мареја
by Ana Kukuridi - Tuesday, 23 December 2014, 10:41 PM
 

Чарлс Муреј је 1989. посетио Британију и на основу свог истраживања које је тамо спровео, закључио је да се криза поткласе продубљује. За себе каже да је ''посетилац из несрећног краја, који је дошао да види да ли се зараза шири'' и да је питање са којим се Британци суочавају ''колико је зразна ова болест'' .

Мареј је написао два есеја на тему поткласе. У првом он говори о појму поткаласа као општем појму и повезује га са криминалом и незапосленошћу. У другом се фокусира на ванбрачност, брак и породицу у Британији.

Термин поткласа не потиче од Муреја, нити се сви који га користе слажу са његовим дефинисањем овог појма.

''Потклса је реч која се у Британији користи као синоним за људе који не само да су сиромашни, већ су изузетно сиромашни. Да одмах разјаснимо, термин поткласа се не односи на степен сиромаштва, већ на тип сиромаштва'' (Концепт ''поткласе'' Чарлс Мареј). 

Муреј говори о томе да он термин поткласа не користи да опише све сиромашне припаднике друштва , већ само оне који се истичу својим непожељним понашањем, у шта он сврстава наркоманију, криминал, ванбрачност, и немогућност појединаца да задрже посао.

За одређивање припадника поткласе Муреј користи 3 мерила: криминал, одустајање од посла и ванбрачност.

Сматра да је ванбрачност најбољи показатељ припадности поткласи. За разлику од самохраних родитеља, удовица/удоваца је посебан проблем, што се одгајања деце тиче.

Муреј пише о забринутости у вези повећања стопе криминала. Њега највише брине криминал који обухвата цело насеље, што то насеље чини неподобним за подизање деце.

Изражава забринутост у вези чињенице да многи који су 1980. завришили школу нису запослили.

''Посао је центар живота и без њега појединци су под притиском да стекну и одрже самопоштовање и поштовање других, посао је више од зараде за живот'' (Концепт ''поткласе'' Чарлс Мареј:19). Често је критикован јер су сматрали да не нуди конкретна решења која би држава спровела. Разлог због ког он одбија да пружи детаљна објашњења је то што мисли да влада није у стању да спроведе било какво решење. Пружање послова  и обука није довољно, мисли Мареј, једини лек је аутентична самоуправа локалних заједница.

 

''Поткласа није нови концепт. Док сам одрастао знао сам шта је то поткласа , само што то нисмо тако тада називали. У малом граду у коме сам живео моји родитељи су ме научили да постоје два типа сиромашних људи. Један тип сиромасних никада нису ни ословљавали тако, за нјих сам мислио да само живе од мањих прихода''(Концепт ''поткласе'' Чарлс Мареј).  . За други тип каже да је био много бројнији. Њима није недостајао само новац, њих је дефинисало њихово понашање. Њихови домови нису били очувани, мушкарци нису били у стању да задрзе посао на дуже време, алкохолизам је била честа појава у оваквим породицама, а деца су често била преступници.

Током '60-их година, разлика између ова два типа сиромашних постаје мања. За руги тип сиромашних се више не сматра да не заслужују тај назив. Муреј говори да је у ово време дошло до хомогенизације сиромашних и свих других људи, и да је једина разлика између њих била у колићини новца коју су поседовали.

''Сиромашни, сви сиромашни људи, су подједнако жртве и били би подједнако успешни када би им друштво дало фер шансу за успех''(''Успон поткласе'' Чарлс Мареј: 25).  Иситче као важну чињеницу да су сви сиромашни били исти.  Више се није сматрало да је неко сиромашан јер је лењ и безвредан.

Сматра да је разлика између САД-а и Британије, што су се кључна дешавања одиграла прво у САД-у.Крајем '60-их и током '70-их година у САД-у, људи који су до тада важили за вредне, почели су да се одају пороцима. Током '80-их година, почели су да буду ословљавани термином поткласа.

Picture of Vera Vratuša
Re: Дебата о поткласи Чарлса Мареја
by Vera Vratuša - Wednesday, 24 December 2014, 10:14 PM
 

Недељно саопштење  колегинице Ане Кукуриди посвећено дебати о појму поткласе Чарлса Мареја према зборнику са два Марејева чланка, одговором на девет коментара и са једним ажурираним статистичким додатком који је приредила Листер Рут и написала предговор, објављено је око четири дана након што је тема о сиромаштву, поткласи и друштвеној искључености била предвиђена да буде на дневном реду у складу са првобитном Ажурираном верзијом Плана наставе 2014 из Усо1 и око два дана пре крајњег рока усвојеног гласањем 05.12.2014. године за "заокруживање"  виртуелне дискусије о теми Рад и подела рада у савременим друштвима, вођење дискусије лицем у лице током комбинације предавања и вежби о теми Моћ, политика и држава,  као и за припрему дискусије  лицем у лице о сиромаштву 26. децембра 2014 (уп."Заокруживање" дискусија), чиме заслужује сваку похвалу. Свако објављивање прилога на интернету пре крајњег рока је најбољи начин да се  дође на термине предавања и вежби  спреман, односно да се избегне накнадно испуњавање предиспитних обавезе после крајњег рока за минимални број поена неопходних за излазак на испит.

Зачуђује чињеница да мада је ово недељно саопштење објављено при крају семетра када је већ пуно радова објављено и прокоментарисано не само о другим темама него и о истој недељној теми, ауторка није искористила могућност  да се учи како на грешкама тако и врлинама аутора других саопштења. Не прочитавши изгледа ни једно друго саопштење, мада у предиспитну обавезу спада дискусија о другим саопштењима и њихова (само)евалуација макар само у оквиру исте теме, ауторка овог недељног саопштења понавља честе грешке и пропусте (уношење првог дела наслова зборника у заграду са скрађеним подацима о изворнику уместо презимена цитираног поглавља у зборнику, најчешће без године издања и цифре стране на којој се налази цитирани или парафразирани текст  и одсуство потпуних библиографских података о изворнику на крају саопштења), тако да остаје нејасно када ауторка приказује изворни Марејов текст, када коментаре, а када можда неки трећи непријављени изворник, односно када износи своје мишљење.

И у овом недељном саопштењу су одсутне и врлине најквалитетнијих раније објављених саопштења попут видног покушаја самосталног сруктурисања текста на уводни, средишни део и закључак, са јасном презентацијом главних аргумената страна у спору. Једина олакшавајућа околност која би могла да можда објасни толику концентрацију пропуста у овом раду јесте чињеница да је колегиница "задужена" да прикаже изворник на енглеском језику.

Након исправљања формалних и садржинских недостатака овог недељног саопштења, позивам аутора, учеснике усо1 који су приказивали исти изворник и друге изворне текстове у оквиру теме о сиромаштву на упоређивање теоријских, методолошкеихи практичко политичких разлика у приступима објашњењу и разумевању узрока настанка сиромаштва и друштвене искључености, механизме њихове репродукције и стратегије њиховог превазилажења у будућности. 

Након дискусије о овим питањима и другим питањима које сами поставите, приступите узјаманом оцењивању и самооцењивању недељних саопштења у оквиру исте недељне теме и у оквиру других недељних тема које вас занимају, у циљу што темељитије припреме за полагање коликвијума, писање семинарског рада и његове одбране на испиту.

Lister, R. (ed.), Murray, Ch. et all (1996/1999). Charles Murray and the Underclass: The Developing Debate. IEA Health and Welfare Unit in association with The Sunday Times, London

Picture of Marina Šušnjar
Re: Дебата о поткласи Чарлса Мареја
by Marina Šušnjar - Sunday, 28 December 2014, 12:05 PM
 

Тема колегинице Ане Кукуриди је била можда чак и најзанимљивија тема у форуму за недељна саопштења под називом "Сиромаштво, поткласа и друштвена искључивост". Мислим да колегиница није дала свој максимум у образложењу поткласе од стране Мареја. Није довољно образложила цитате, као ни целокупну тему, а ни увод ни закључак се не истичу у својој функцији. Наравно, треба имати у обзиру да је колегиница преводила тему са страног језика, и то је за похвалу. Оцена: 7

Picture of Tamara Cukanic
Re: Дебата о поткласи Чарлса Мареја
by Tamara Cukanic - Monday, 29 December 2014, 12:13 PM
 

Сматрам да је колегиница добро одабрала цитате, ипак није успела да даље развије тему из поменутих цитата, нити је у разради упућивала на изворе. Такође, колегиници недостаје и закључак. С тога бих колегиници дала оцену 7.

Picture of Jelena Sukovic
Re: Дебата о поткласи Чарлса Мареја
by Jelena Sukovic - Thursday, 8 January 2015, 5:44 PM
 

Колегиница Кукуриди је, по мом мишљењу, имала јако занимљиву тему. Мислим да је колегиница могла детаљније да образложи одабране цитате. Сматрам да би тема била опширнија и боље образложена да тема није превођена са енглеског језика, што је уједно и похвала колегиници. Оцена: 8.

Picture of Filip Krstic
Re: Дебата о поткласи Чарлса Мареја
by Filip Krstic - Friday, 9 January 2015, 9:18 PM
 

Колегиница Ана Кукуриди је имала занимљиву тему, али чињеница је да услед превођења са енглеског језика може доћи до одређених грешака попут недовољно јасног објашњења цитата и формалних недостатака. Оцена: 7,5

Picture of Zorana Magovcevic
Re: Дебата о поткласи Чарлса Мареја
by Zorana Magovcevic - Saturday, 10 January 2015, 9:00 PM
 

Јако занимљив рад,све похвале колегиници Ани Кукуриди на одабраним цитатима,али управо због мањег објашњења истих предлажем оцену 8.

Picture of Vojin Dražić
Re: Дебата о поткласи Чарлса Мареја
by Vojin Dražić - Sunday, 11 January 2015, 2:36 AM
 

Недељно саопштење колегинице Ане је занимљиво, међутим постоје одређени формални недостаци. Такође, при оцењивању, треба узети у обзир да је изворна литература била на страном језику. Оцена : 8,5