Моћ, политика, држава, друштвени покрети

 
 
Picture of Mihajlo Sfera
Хобс и проблем поретка,Талкот Парсонс
by Mihajlo Sfera - Tuesday, 23 December 2014, 6:48 PM
 

Ово дело,пре свега,представља Хобсову критику утилитаристичке интерпретације система уговорних односа.По слободој процени,лако можемо закључити да Хобс са великом дозом песимизма гледа на друштвене односе,сматрајући да појединци незаустављиво теже да стекну моћ над другима.Хобс тврди да су страсти у човеку основни извор потребе за стицањем моћи,и управо те страсти,исти не може зауставити разумом,јер је,управо,разум у служби страсти.Према Хобсу,будући да страсти изазивају веома разнолике амбиције у људима које,нажалост,није могуће да сви остваре,може лако доћи до стања сукоба,које често може прерасти у рат,у зависности од величине сукоба.Разлог због којег људи имају потребу да поседују моћ,хобс види у друштвеној подељености јер ако два конкурента желе да се домогну истог циља,може лако доћи до сукоба.

Према томе,моћ као циљ,извор је поделе међу људима јер ако два човека желе исту ствар а обојица је не могу имати,они постају непријатељи који траже начина да један другог униште или преваре (Парсонс,Т.Хобс и проблем поретка,у Кувачић,Функционализам у социологији,Напријед,1990 175)

 

Дакле,свакако ће доћи до ситуације када ће одређеним појединцима слобода бити ограничена,јер би у супротном избио озбиљан сукоб.

 

Када говормо о поретку,Хобс разликује два,нормативни и чињенични,али се знатно више бавио нормативним,с обзиром да је сматрао да је чињенични недоступан рационалној анализи.Нормативни поредак се одвија у правилима нормативног система чији распад директно доводи у стање хаоса.Ако се налазимо у нормативном поретку,питање је да ли могу страсти да преовладавају ако појединци делују један на другог,јер су циљеви појединаца које проузрокују неке страсти,теже дохватљиви,самим тим што се налазимо у нормативном систему.Такође,начин за стицање моћи може бити и добијање признања других,што је и најспособнијим појединцима,сложићемо се,неопходно.Међутим,врло често,начин за добијање признања био је насиље или превара који су вршени над другима,томе је ишла у прилог чињеница да ни један утилитаристички постулат не искључује оваква средства као легитимна.Ово нас наводи да разумемо да врло лако може доћи до стања хаоса у друштву.

То је стање у којем свако значајније остварење људског циља постаје немогуће,у којем је људски живот осамљен,сиромашан,ружан,груб и оскудан (Парсонс,Т.Хобс и проблем поретка,у Кувачић,Функционализам у социологији,Напријед,1990 177)

 

И ако је Хобс дао најтемељнију анализу овог поретка и са јасношћу сагледао проблеме,никад до сад није отворено ниједно његово решење које би могло бити од помоћи није искоришћено.

 

Коначно,разлог зашто моћ представља главну чињеницу у анализи проблема поретка,лежи у томе што појединци користе друге као средство за остваривање циљева,а знамо да се у утилитаристичком друштву не бирају средства и насиље и превара су саставни део истог,па стога је,врло често,неизбежно да дође до нових сукоба.

 

На крају треба напоменути да се Хобс приклонио решењу deus ex machine,које је потрпуно изван система и одржава ред претећи санкцијама.На основу свега,можемо доћи до закључка а је у све ово била укључена подела рада и друштвена диференцијација јер су то главне карактеристике индивидуалистичког друштва

Без специјализације немогуће је друштво на утилитарној основи,јер је узајамна корист размене оно што твори основни мотив напуштања природног стања и улажења у друштвене односе. (Парсонс,Т.Хобс и проблем поретка,у Кувачић,Функционализам у социологији,Напријед,1990 180)

 Литература:Парсонс,Т.Хобс у проблем поретка,у Кувачић,Функционализам у социологији,Напријед 1990

Picture of Vera Vratuša
Re: Хобс и проблем поретка,Талкот Парсонс
by Vera Vratuša - Monday, 29 December 2014, 12:00 AM
 

Недељно саопштење  колегe Михајла Сфере посвећено тексту "Хобс и проблем поретка" Талкота Парсонса из зборника Функционализам у социологији који је приредио Иван Кувачић,објављено је једанает дана након што је тема о моћи, поиитици, држави и друштвеним покретима била предвиђена да буде на дневном реду у складу са првобитном Ажурираном верзијом Плана наставе 2014 из Усо1 и пет дана после предложеног и 05.12.2014. изгласаног рока (18. децембар у подне за припрему дискусије уживо о моћи, политици, држави, партијама и друштвеним покретима на комбинацији предавања и вежби 19. децембра према Ажурираној верзија Плана наставе2014 из Усо1).

Није за похвалу чињеница да мада је ово недељно саопштење објављено при крају семетра када је већ пуно радова објављено и прокоментарисано не само о другим темама него и о истој недељној теми, аутор није искористи могућност  да се учи како на грешкама тако и врлинама аутора других саопштења, већ је поновио честе грешке и пропусте (погрешно постављање тачке, уношење у заграду у којој би требало да су скраћени подаци о изворнику, целокупних библиографских података осим места издања који недостаје и у списку коришћене литературе на крају рада, ретко упућивање на изворник приликом цитирања и нарочито препричавања које прескаче важне делове изворника), тако да онемогућава или барем отежава читаоцу да провери у изворнику адекватност тумачења и препричавања.

Рад  уместо теоријског увода започиње дезинформацијом да "Ово дело,пре свега,представља Хобсову критику утилитаристичке интерпретације система уговорних односа", а завршава без закључка цитатом за који не знамо чији је и у каквој је вези са најављеном критиком управо цитиране уводне реченице, с тим што уместо Хобса, аутор критике је Парсонс, који се при томе позива на још једног социолога, паби било потребно да се наведе којег. 

Након исправљања формалних и садржинских недостатака овог недељног саопштења, позивам аутора и друге учеснике усо1 задужене за исти текст и за исту недељну тему, као и све заинтересоване за ову недељну тему,  да продискутују које су основне сличности и разлике у схватању појмова моћи, власти, политике, државе и друштвених покрета, које користе Енгелс, Вебер, Парсонс, Парето, Милс, Горц и Гиденс када покушавају да објасне и разумеју узроке настанка друштвених појава које ови појмови означавају, механизме њихове репродукције и перспективе њиховог развоја у будућности.

Након дискусије о овим и другим питањима које сами поставите, приступите узајамном оцењивању и самооцењивању недељних саопштења у оквиру исте недељне теме и у оквиру других недељних тема које вас занимају, у циљу што темељитије припреме за полагање коликвијума, писање семинарског рада и његове одбране на испиту.

Picture of Jelisaveta Fotic
Re: Хобс и проблем поретка,Талкот Парсонс
by Jelisaveta Fotic - Sunday, 4 January 2015, 12:34 PM
 

Поштовани колега Михајло, сматрам да је ваше недељно саопштење везано за Парсонсово дело о Хобзу и проблему поретка најзанимљиије.  Када бисте исправили грешке везане за парафразирање, као и за то да је Парсонс аутор овог дела, а мање писали као да је то Хобз, моја оцена за ваш рад би била 9.

Picture of Marija Kojic
Re: Хобс и проблем поретка,Талкот Парсонс
by Marija Kojic - Thursday, 8 January 2015, 12:20 PM
 

Поштовани колега Михајло, сложила бих се са колегиницом Јелисаветом да је тема вашег недељног саопштења веома занимљива, међутим због  формалних и садржинских грешака предлог оцене је 9.

Picture of Isidora Krstic
Re: Хобс и проблем поретка,Талкот Парсонс
by Isidora Krstic - Friday, 9 January 2015, 4:35 PM
 

Поштовани колега, мислим да сте могли мало више да поткујете рад садржином као и да објасните последњи цитат, па зато предлажем оцену 9.

Picture of Jana Kovacevic
Re: Хобс и проблем поретка,Талкот Парсонс
by Jana Kovacevic - Friday, 9 January 2015, 9:31 PM
 

Слажем се да је колегино саопштење веома занимљиво и да након исправке поменутих грешака, заслужује оцену 9.

Picture of Danica Kokoruš
Re: Хобс и проблем поретка,Талкот Парсонс
by Danica Kokoruš - Saturday, 10 January 2015, 6:18 PM
 

Поштовани колега, сматрам да је Ваш рад на интересантан начин нама приближен и због формалних недостатака које су приметиле и друге колеге, предлажем оцену 9.

Picture of Aleksandar Jovanovic
Re: Хобс и проблем поретка,Талкот Парсонс
by Aleksandar Jovanovic - Saturday, 10 January 2015, 7:36 PM
 

И поред формалних недостатака који садржи овај рад он је сасвим јасно и коректно представљен.Предлажем оцену 9.  

Picture of simonida devic
Re: Хобс и проблем поретка,Талкот Парсонс
by simonida devic - Saturday, 10 January 2015, 9:12 PM
 

С обзиром на то да се моја тема поклапала са темом колеге Михајла,рад сам прочитала више пута али и из разлога што је рад прилично разумљив.И поред недостатака који су уочљиви,а професорка је на исте скренула пажњу,кад се узме у обзир да је овај јако сложен текст колега прилично јасно разложио,оцена 10 се намеће. 

Picture of Ivan Tominčević
Re: Хобс и проблем поретка,Талкот Парсонс
by Ivan Tominčević - Saturday, 10 January 2015, 9:18 PM
 

Саопштење је јако интересантно и добро формулисано, ипак због формалних пропуста предлажем оцену 9

Picture of Maja Todorovic
Re: Хобс и проблем поретка,Талкот Парсонс
by Maja Todorovic - Sunday, 11 January 2015, 11:19 AM
 

Саопшење колеге Михајла је интересантно, али због формалних грешака оцена је 9.