Сиромаштво, поткласа и друштвена искљученост

 
 
Picture of Vojin Dražić
Сиромаштво, поткласа и друштвена искљученост
by Vojin Dražić - Friday, 19 December 2014, 3:47 AM
 

Милосављевић, М.,Сиромаштво у свету и у Србији, Социјална мисао, 2008

Сиромаштво је један од највећих проблема са којима се сусреће модерна цивилизација. У циљу смањења сиромаштва у свету, донети су и докумети међународног значаја, међутим сиромаштво је и даље заступљено, како у неразвијеним, тако и у најразвијеним државама, са теденцијом сталног раста. Да би боље разумели шта је заправо сиромаштво, требали бисмо да се осврнемо на три различите врсте сиромаштва : апсолутно, релативно и ново сиромаштво. Можемо рећи да је неко "апсолутно сиромашан" када није у могућности да задовољи основне људске потребе. У индикаторе апсолутног сиромаштва спадају : глад, недостатак питке воде, кратак животни век итд. Са друге стране релативно сиромаштво се односи на ону групу људи који имају могућност, за разлику од "апсолутно сиромашних" да задовоље основне потребе, али не и секундарне, као што су квалитетно образовање, ваљана здравствена заштита, решено станбено питање итд., те бивају маргинализовани, беспомоћни, социјално искључени итд. Ново сиромаштво се као термин употребљава у развијеним државама. Појединци или породице, које живе испод просечног животног стандарда становништва у неком друштву, више у квалитативном него у квантитативном смислу, могу се подвести под "ново сиромашне".

"Сиромаштво подразумева такву ситуацију појединца или породице у којој не постоје економски, социјални и културни услови за задовољавање основних биолошких, здравствених, културних, образовних и сличних потреба; недостају услови за развој и репродукцију психолошких и физичких способности; немогућност продукције и репродукције живота (породице) и искљученост из активности и живота заједнице. " (Милосављевић, М.,Сиромаштво у свету и у Србији, Социјална мисао, 2008, стр.10)

Након упознавања са појмом и дефиницијама сиромаштва, аутор текста "Сиромаштво у свету и у Србији" анализира карактеристике сиромаштва у Србији.

Србија је била међу средње развијеним државама крајем 1980-их, међутим након ратова, инфлације, херметичких санкција, уведених од стране УН, НАТО агресије, спорних приватизација, постала је земља тзв."четвртог света" тј.неразвијена и сиромашна.

"Пре свега, извесно је да је сиромаштво у Србији дуготрајна појава као последица дуготрајних структуралних противречности друштва Србије (економс- ке, политичке, социјалне, културне, етничке, религијске и друге). " (Милосављевић, М.,Сиромаштво у свету и у Србији, Социјална мисао, 2008, стр.10)

Аутор текста анализира карактеристике сиромаштва у Србији на основу поузданих података о сиромаштву из научних студија, службених извештаја, одговарајуће статистике итд.

На захтев Владе Републике Србије, спроведено је истраживање, у ком су коришћене две линије сиромаштва :
1. прва линија сиромаштва – одређена као 2,4 америчких долара по особи дневно, што је чинило 72 долара месечно и
2. друга линија сиромаштва – заснована на минималној потрошачкој корпи што је износило 2,9 америчких долара дневно по особи или 87 долара месечно.
Коришћењем прве линије сиромаштва као начина мерења сиромаштва у Србији утврђено је да је 800.000 људи или 250.000 домаћинстава било веома сиромашно 2002. године.
Коришћењем друге линије сиромаштва на основу потрошачке корпе закључено је да је чак 1.600.000 људи или 474.000 домаћинстава било сиромашно тј. око 20 одсто станивништва је живело у релативном сиромаштву 2002. године.

Према поменутом истраживању, најрањивију групу становника чине старији од 65 година. Влада Републике Србије, иако има стратегију за смањење сиромаштва, исте се не придржава, смањујући пензије и још више чинећи рањивим ову групу становника. Следећи најрањивија група становника чине млађи од 14 година. Битно је истаћи да је економски и радни статус повезани директно са сиромаштвом. С тим у вези, сиромашни су незапослени, деца и домаћице.

Поставља се питање да ли је сиромаштво смањено или се повећало у односу на 2002. годину, када је спроведено истраживање. Одговор није лако дати, али чињеница је да се у међувремени повећала незапосленост, да су смањене плате и пензије, а самим тим да је и куповна моћ грађана опала, те на основу тога можемо да закључимо да је становништво све сиромашније. Такође треба имати у виду да у ово истраживање нису укључене избеглице и Роми, који чине најсиромашнији слој друштва.

У тексту се између осталог наводи да је "главни циљ Стартегије за смењење сиромаштва да се оно преполови до 2010", из горе наведеног можемо да закључимо да су ово била нереална очекивања.

"Тешко је веро- вати да стратегије против сиромаштва могу бити успешне и плодотворне без подизања животног стандарда, побољшања благостања и социјалне укључености свих грађана у друштву." (Милосављевић, М.,Сиромаштво у свету и у Србији, Социјална мисао, 2008, стр.25)

Picture of Vera Vratuša
Re: Сиромаштво, поткласа и друштвена искљученост
by Vera Vratuša - Monday, 22 December 2014, 10:26 AM
 

Недељно саопштење  колеге  Војина Дражића посвећено чланку "Сиромаштво у свету и у Србији" Милосава Милосављевића, објављено је на дан када је тема о сиромаштву, поткласи и друштвеној искључености била предвиђена да буде на дневном реду првобитном Ажурираном верзијом Плана наставе 2014 из Усо1 и недељу дана пре крајњег рока усвојеног гласањем 05.12.2014. године за "заокруживање"  виртуелне дискусије о теми Рад и подела рада у савременим друштвима, вођење дискусије лицем у лице током комбинације предавања и вежби о теми Моћ, политика и држава,  као и за припрему дискусије  лицем у лице о сиромаштву 26. децембра 2014 (уп."Заокруживање" дискусија), чиме заслужује сваку похвалу. Свако објављивање прилога на интернету пре крајњег рока је најбољи начин да се  дође на термине предавања и вежби  спреман, односно да се избегне накнадно испуњавање предиспитних обавезе после крајњег рока за минимални број поена неопходних за излазак на испит.

Зачуђује чињеница да је ово недељно саопштење објављено на Форуму који у заглављу садржи  детаљна упутства о правилном цитирању извора, а ипак понавља честе грешке и пропусте (погрешно постављање тачке на крају реченице пре знака извода и заграде са основним подацима о изворнику, уместо после њих, уношење пуног наслова чланка у поменуту заграду, одсуство упућивања на конкретне делове изворника приликом препричавања и одсуство потпуних библиографских података о изворнику на крају саопштења). У циљу концентрисања дискусије о истој теми на једном месту, пребацићу ово недељно саопштење у одговарајући форум.

Утисак о овом раду веома поправља видан покушај самосталног сруктурисања текста на уводни, средишни део и закључак, властитим речима и адекватно тумачење одабраних цитата репрезентативних за приказивани изворник и постављање питања о актуелности изворника за простор-време у којем се води дискусија о њему.

Аутор овог недељног саопштења је показао и техничку обавештеност и способност повезивања презентације на недељну тему о сиромаштву са кључном речи у својем прилогу. Тиме је ауторку ових редова подсетио да је неопходно да ажурира своју презентацију као окосницу за одговарајуће предавање најновијим подацима, уместо оних који су били "најновији" када ју је први пут постављала на интернет на увид свима заинтересованима. Топло препоручујем и свим учесницима усо1 да где је год то могуће и релевантно, приликом писања својих стручних и научних радова увек консултују и базе статистичких података као што су Извештаји о развоју Светске банке, Индекс хуманог развоја, домаће статистичке годишњаке и сличне изворе.  

Након исправљања формалних недостатака овог недељног саопштења, позивам аутора, учеснике усо1 који су приказивали исти изворник и друге изворне текстове у оквиру теме о сиромаштву на упоређивање теоријских, методолошкеихи практичко политичких разлика у приступима објашњењу и разумевању узрока настанка сиромаштва и друштвене искључености, механизме њихове репродукције и стратегије њиховог превазилажења у будућности. 

Након дискусије о овим питањима и другим питањима које сами поставите, приступите узјаманом оцењивању и самооцењивању недељних саопштења у оквиру исте недељне теме и у оквиру других недељних тема које вас занимају, у циљу што темељитије припреме за полагање коликвијума, писање семинарског рада и његове одбране на испиту.

Picture of Marina Šušnjar
Re: Сиромаштво, поткласа и друштвена искљученост
by Marina Šušnjar - Sunday, 28 December 2014, 10:04 AM
 

Колега Војин Дражић лепо је дефинисао сиромаштво на основу литературе која му је била задата. За похвалу је то што рад пише на тај начин да има и увод (изузетно интересантног карактера, што је за увод у свакој прилици важно), разраду и закључак. Са друге стране, с обизром да говори о земљи у којој живи, могао је на ближи начин да покаже статистичке податке које излаже (јер је давање свог мишљења битан ефекат недељног саопштења). Нећу се освртати на формалне недостате овог саопштења (професорка Вратуша је то већ прокоментарисала). Све у свему, изузетно занимљив рад, лепо структурисан. Оцена: 8.

Picture of Tamara Cukanic
Re: Сиромаштво, поткласа и друштвена искљученост
by Tamara Cukanic - Monday, 29 December 2014, 12:30 PM
 

И поред формалних недостатака, сматрам да је колега успео сажето да прикаже све што је било потребно. Оцена: 9

Picture of Jelena Sukovic
Re: Сиромаштво, поткласа и друштвена искљученост
by Jelena Sukovic - Thursday, 8 January 2015, 5:59 PM
 

Сматрам да је колега Дражић лепо образложио  добро одабране цитате. Због формалних недостатака, оцена би била: 9,5.

Picture of Filip Krstic
Re: Сиромаштво, поткласа и друштвена искљученост
by Filip Krstic - Friday, 9 January 2015, 9:11 PM
 

Колега Војин Дражић је успео да представи нешто захтевнију тему на веома разумљив начин. Формални недостаци су међутим присутни, као и пар ситних грешака које су честе. Оцена: 9

Picture of Ana Kukuridi
Re: Сиромаштво, поткласа и друштвена искљученост
by Ana Kukuridi - Saturday, 10 January 2015, 8:17 PM
 

Тема колеге Војина је била веома занимљива, иако је у њеном излагању имао пар грешака, мислим да је заслужио оцену 9