Моћ, политика, држава, друштвени покрети

 
 
Picture of Maja Todorovic
Парето, Кружење елита
by Maja Todorovic - Wednesday, 17 December 2014, 8:39 PM
 

 

Теорију елита су први развили италијански социолози Вилфредо Парето и Гаетано Моска. Они сматрају да је друштво подељено на две скупине: владајућу мањину и масу којом се влада.

 Према Паретовом мишљењу, темељ владавине елите су личне особине појединаца који чине елиту.

 

„Претпоставимо да се у свакој грани људске делатности сваком појединцу одреди показатељ који означава његову слабост, једнако као што се на испитима у школи дају оцене за различите предмете. На пример, човеку који је стекао милионе- поштено или непоштено- даћемо 10, човеку који је зарадио хиљаде даћемо 6, а ономе који једва успева да не спадне не милостињу даћемо 1, остављајући 0 за оне који живе од милостиње“ (Парето, 1935: 366).

Он сматра да појединци заузимају елитне положаје на основу својих способности и личних квалитета, без обзира да ли су они добри или лоши, корисни или штетни и  да ли су поступци тих поједнинаца у складу са моралним начелима и законом.

„Стога, дакле, одвојимо класу људи који имају највише показатеље у својој грани делатности и назовимо их елитом“ (Парето, 1935: 367).

Парето елиту дели на 2 класе- владајућу елиту коју чине појединци који посредно или непосредно учествују у власти и невладајућу елиту коју чине сви остали из те класе.

Да би описао мешање различитих група становништва, при чему се кретање појединаца из једне групе у другу односи само на елиту и неелиту, Парето користи израз кружење елита (Парето, 1935: 367).

Код кружења елита пажњу треба усмерити:

1) у примеру једне групе, на размере целокупне групе и броја појединанца који су њени чланови, али немају квалитете за успешно чланство;

2) у примеру различитих група, на начине на које се прелази из једне групе у другу,  као и на брзину  кружења (Парето, 1935: 367).

 „Брзина кружења не сме се посматрати апсолутно, већ у односу на понуду и потражњу одређених друштвених елемената“ (Парето, 1935: 368).

На пример, ако се земља налази у стању мира, производња генерала може бити превелика у односу на потражњу, али ако је земља у ратном стању, а производња ратника је на ниском нивоу, она не може задовољити потражњу. То је, према Паретовом мишљењу, узрок пропадања многих аристократија- „историја је гробље аристократије“ (Парето, 1935: 368).

 

„Владајућа елита је због кружења елита у непрестаном преображају. Она тече као река, и никада није данас оно што је била јуче. С времена на време долази до наглих и жестоких поремећаја. Настаје поплава- река плави своје обале. После тога, нова владајућа елита  поново наставља свој преображај. Бујица се повукла, па река поново тече уобичајеним коритом“ (Парето, 1935: 369).

Уколико нема обнављања елита или је кружење елита споро, у вишим слојевима долази до нагомилавања појединаца који немају способности погодне за одржавање власти, док се истовремено у нижим слојевима гомилају појединци са супериорним способностима, што доводи до револуција. Револуције углавном предводе појединци из виших слојева који поседују интелектуалне квалитете потребне за планирање тактике (нпр. буржоазија у Француској револуцији која је, иако је припадала трећем сталежу, била интелектуално и материјално моћна), али су им потребни појединци спремни за борбу (сељаци који су срушили Бастиљу).

 

Литература: Парето, В, Кружење елита, у: Увод у социологију, Одабрани социолошки радови, Кувачић, И, Загреб, 2004, стр. 366- 370

Преузето и преведено из: The Mind and Society, Harcourt, Brace and Co., New York, 1935, стр. 2026.

 

 

Picture of Vera Vratuša
Re: Парето, Кружење елита
by Vera Vratuša - Friday, 19 December 2014, 2:23 AM
 

Недељно саопштење  колегинице Маје Тодоровић посвећено тексту "Кружење елита" Вилфреда Парета објављено је скоро два дана пре предложеног и гласањем 05.12.2014. усвојеног рока (18. децембар у подне за припрему дискусије уживо о моћи, политици, држави, партијама и друштвеним покретима на комбинацији предавања и вежби 19, децембра према Ажурираној верзија Плана наставе2014 из Усо1), и тиме закључује сваку похвалу.

За похвалу је и чињеница што колегиница Маја попут колегинице Јане избегла најчешће формалне пропусте приликом цитирања коришћене литературе.

С обзиром да теоријско утемељење сваког рада може да се кроз дијалог најбоље продуби, позивам пре свега  аутора овог недељног саопштења  и друге учеснике усо1 задужене за исти текст и за исту недељну тему, као и све заинтересоване за ову недељну тему,  да продискутују

1) које су основне сличности и разлике у схватању елите између Парета, Моске и Михелса, с једне стране, и Рајта Милса, с друге?

2)које су сличности и разлике у Паретовом схватању односа "резидуа" и "деривација" код Парета, с једне стране, и односа "инфраструктуре" и "суперструктуре" код Маркса?

3) које су основне сличности и разлике у схватању појмова моћи, власти, политике, државе и друштвених покрета, које користе Енгелс, Вебер, Парсонс, Парето, Милс, Горц и Гиденс када покушавају да објасне и разумеју узроке настанка друштвених појава које ови појмови означавају, механизме њихове репродукције и перспективе њиховог развоја у будућности.

Након дискусије о овим и другим питањима које сами поставите, приступите узајамном оцењивању и самооцењивању недељних саопштења у оквиру исте недељне теме и у оквиру других недељних тема које вас занимају, у циљу што темељитије припреме за полагање коликвијума, писање семинарског рада и његове одбране на испиту.

Picture of Jelisaveta Fotic
Re: Парето, Кружење елита
by Jelisaveta Fotic - Thursday, 8 January 2015, 5:17 PM
 

Поштована колегинице, ваше недељно саопшење је добро формулисано, једина замерка је на не одговарању на професоркина питања која су следила након вашег рада. Оцена:9

Picture of Marija Kojic
Re: Парето, Кружење елита
by Marija Kojic - Friday, 9 January 2015, 11:09 AM
 

Поштована колегинице, сматрам да је ваше недењно саопштење добро и похвалила бих вас што сте избегли најчешће формалне пропусте. Међутим сложила бих се са колегиницом Јелисаветом да је требало да одговорите на професокина питања. Оцена:9.

Picture of Isidora Krstic
Re: Парето, Кружење елита
by Isidora Krstic - Friday, 9 January 2015, 4:25 PM
 

Поштована колегинице, мораћу да се сложим са коментарима наших колегиница и да предложим оцену 9 јер нисте одговорили на питања.

Picture of Jana Kovacevic
Re: Парето, Кружење елита
by Jana Kovacevic - Friday, 9 January 2015, 11:19 PM
 

Колегиница Тодоровић, има исту тему за недељно саопштење као и ја. Сматрам да је саопштење добро написано и да је колегиница издвојила врло занимљиве цитате. Предлажем оцену 10.

Picture of Danica Kokoruš
Re: Парето, Кружење елита
by Danica Kokoruš - Saturday, 10 January 2015, 5:22 PM
 

Поштована колегинице Тодоровић, похвалила бих Ваш рад. Испунили сте формалне захтеве и сматрам да сте нам успешно приближили тему. Предлажем оцену 10.

Picture of Antonije Tot
Re: Парето, Кружење елита
by Antonije Tot - Saturday, 10 January 2015, 7:36 PM
 

За сваку похвалу је сажетост овог саопштења која није ишла на штету јасноће и информативности. Предлажем оцену 10.

Picture of Ivan Tominčević
Re: Парето, Кружење елита
by Ivan Tominčević - Saturday, 10 January 2015, 9:50 PM
 

Саопштење је интересантно и испуњава све критеријуме тако да предлажем оцену 10

Picture of Aleksandar Jovanovic
Re: Парето, Кружење елита
by Aleksandar Jovanovic - Saturday, 10 January 2015, 8:31 PM
 

Поштована колегинице врло јасно и сажето сте преформулисали тему која заслужује сваку похвалу.Рад је сасвим коректно представљен и заслужује оцену 10.

Picture of simonida devic
Re: Парето, Кружење елита
by simonida devic - Saturday, 10 January 2015, 9:48 PM
 

Формално овај рад је и више него добар а притом су и адекватни цитати одабрани,али због чињенице да је тема само овлаш додирнута и као што је професорка рекла,није продубљена,ја бих се ипак задржала на деветци.