Моћ, политика, држава, друштвени покрети

 
 
Picture of Jana Kovacevic
Парето, Кружење елита
by Jana Kovacevic - Sunday, 14 December 2014, 2:56 PM
 

Кружење елита

                                                              Вилфредо Парето

Италијански социолози Вилфредо Парето и Гаетано Моска  су први  развили теорију елита. Они сматрају да је владавина елита неизбежна и да ништа не треба предузимати да се такво стање оконча.

 Кога и зашто називамо припадником елите, једно је од кључних питања ове теме.

„Ограничимо се на то да ли је нека особина у датом случају слабо, просечно или снажно развијена, односно на показатељ који се на сваког појединца може применити у погледу степена или јачине неке дате особине.Претпоставимо да се у свакој грани људске делатности сваком појединцу одреди показатељ који означава његову слабост исто као што се на испитима у школи дају оцене за различите предмете. На пример најбољој врсти адвоката даје се oцена десет, а они који немају ниједног клијента, добиће оцену  један (Парето, 1935:366).  Парето овим покушава да нам објасни да уколико је нека  дата особина  код нас изузетно развијена у оквиру наше делатности,  ми смо ти који чинимо елиту. Према томе можемо да закључимо да елиту чине они који су најбољи у свом послу. То се може упоредити и са данашњим друштвом које ће на основу тог истог критеријума  неког сврстати у елиту. Онај који је стекао богатство без обзира којим путем, поштеним или непоштеним биће оцењен највишом оценом (десетком), док ће онај који у томе не успева добити најнижу оцену (један). „Класу  људи  који имају највише показатеље у својој грани делатности називамо елитом“ (Парето, 1935:367).  Указивао је на то да су припадници елите они који су лукавији и интелигентнији од других.

Да бисмо се бавили проучавањем друштвене равнотеже, најпре морамо дефинисати појмове које је Парето означио као владајућа елита и невладајућа елита.Владајућу елиту чине појединци који посредно или непосредно играју неку важну улогу у власти, а невладајућој  елити  припадају сви остали из те класе (Парето, 1935:366). То бих упоредила са ситуацијом у данашњем друштву и  као пример бих навела да у владајућу елиту спадају премијер, председник и министри, док су чланови политичких партија припадници невладајуће елите.

 Кружење елита (circulation des elites) односи се на мешање елите и неелите. Често се дешава да се различите групе становништва међусобно мешају, тако да преласком из једне групе у другу са собом носе одређене склоности, осећања и ставове које су стекли у групи из које долазе. Брзина кружења се посматра у односу на понуду и потражњу одређених друштвених елемената. Уколико је понуда мања онда је потражња већа, а ако је понуда већа онда је потражња мања    (то бих објаснила  следећим примером- услед укидања  служења редовног војног  рока  у Србији потражња за професионалним војницима је већа,  док је у периоду редовног служења војног рока потражња за професионалним војницима била мања).

„Друштво се може поделити на виши слој (они који владају) и нижи слој (они којима се влада). Појединац најчешће кружи између та два слоја. У различитим друштвеним групацијама углавном у вишој и нижој класи долази до променљиве расподеле резидуа( базични осећаји или карактеристике из којих произилази животна мотивација)“ (Парето, 1935:368).У владајући слој се сврастава аристократија. Аристократија није трајна, што смо имали прилике да видимо у многим историјским дешавањима. Парето указује на нешто  што се дешава у многим случајевима, a тo je да чланови аристократије могу поседовати квалитете неопходне да владају другима, док се у неким случајевима дешава да те квалитете не поседују, а припадају аристократији.

Парето овим текстом покушава да укаже на начин на који се људи сврставају у елиту, као и на то како се она дели . По мом мишљењу таква врста класификације је делом присутна и данас, да се на основу изузетне  развијености особина кључних за посао којим се бавимо, људи сврставају у елиту, али највећим делом се људи данас сврставају у елиту само на основу количине богатства коју поседују. То није добро јер се на такав начин заборављају вредности које су много важније од материјалног богатства.

Јана Ковачевић

Литература:

1.Парето, Вилфредо, Кружење елита, Преузето и преведено из: The mind and Society, Њујорк, 1935, стр. 366-370

 

Picture of Vera Vratuša
Re: Парето, Кружење елита
by Vera Vratuša - Tuesday, 16 December 2014, 11:54 AM
 

Недељно саопштење  колегинице Јане Ковачевић тексту "Кружење елита" Вилфреда Парета објављено је на дан првобитно предвиђеног усменог излагања и скоро чеири дана пре предложеног рока (18. децембар у подне за припрему дискусије уживо о моћи, политици, држави, партијама и друштвеним покретима на комбинацији предавања и вежби 19, децембра према Ажурираној верзија Плана наставе2014 из Усо1), и тиме закључује сваку похвалу.

За похвалу је и чињеница што колегиница Јана избегла најчешће формалне пропусте приликом цитирања коришћене литературе, осим што у потпуним библиографским подацима није навела све податке о изворнику који су доступни на интернету у преводу одговарајућег дела књиге. За похвалу су нарочито настојања да се одабрани цитати коментаришу кроз упућивање на савремене примере поделе друштва на оне који владају и оне којима се влада, али недостаје развијеније теоријско утемељење солидно структурисаног излагања.

 Након исправљања поменутог формалног недостатака,  позивам пре свега  аутора овог недељног саопштења  и друге учеснике усо1 задужене за исти текст и за исту недељну тему, као и све заинтересоване за ову недељну тему,  да продискутују

1) које су основне сличности и разлике у схватању елите између Парета, Моске и Михелса, с једне стране, и Рајта Милса, с друге?

2)које су сличности и разлике у Паретовом схватању односа "резидуа" и "деривација" код Парета, с једне стране, и односа "инфраструктуре" и "суперструктуре" код Маркса?

3) које су основне сличности и разлике у схватању појмова моћи, власти, политике, државе и друштвених покрета, које користе Енгелс, Вебер, Парсонс, Парето, Милс, Горц и Гиденс када покушавају да објасне и разумеју узроке настанка друштвених појава које ови појмови означавају, механизме њихове репродукције и перспективе њиховог развоја у будућности.

Након дискусије о овим и другим питањима које сами поставите, приступите узајамном оцењивању и самооцењивању недељних саопштења у оквиру исте недељне теме и у оквиру других недељних тема које вас занимају, у циљу што темељитије припреме за полагање коликвијума, писање семинарског рада и његове одбране на испиту.

Picture of Marija Kojic
Re: Парето, Кружење елита
by Marija Kojic - Wednesday, 7 January 2015, 11:18 AM
 

Тему коју је обрађивала колегиница Јана је по мом мишљењу била најзанимљивија у оквиру области ,,Моћ, политика, држава, друштвени покрети''. Допали су ми се цитати које је одабрала колегиница и њихова аргументација. Придружујем се похвалама професорке Вере Вратуше и предлажем оцену 10. 

Picture of Isidora Krstic
Re: Парето, Кружење елита
by Isidora Krstic - Wednesday, 7 January 2015, 7:51 PM
 

Поштована колегинице, јако су ми се допали цитати које сте изабрали а поред тога сте испунили и све задате критеријуме, стога предлажем оцену 10.

Picture of Jelisaveta Fotic
Re: Парето, Кружење елита
by Jelisaveta Fotic - Thursday, 8 January 2015, 5:39 PM
 

Осим свега позитивног што су колегинице приметиле, примећујем и то да сте успешно превели стручни текст са другог језика. Оцена: 10.

Picture of Antonije Tot
Re: Парето, Кружење елита
by Antonije Tot - Friday, 9 January 2015, 10:26 PM
 

У овом саопштењу је веома јасно објашњен процес кружења елите, а узевши у обзир непостојање грешака у самој форми, предлажем оцену 10.

Picture of Danica Kokoruš
Re: Парето, Кружење елита
by Danica Kokoruš - Saturday, 10 January 2015, 5:52 PM
 

Поштована колегинице, похваљујем ваше недељно саопштење и уложен труд да нам тему што боље приближите.Такође бих похвалила и додатни напор који сте уложили преводећи текст са страног језика. Педлажем оцену 10.

Picture of Ivan Tominčević
Re: Парето, Кружење елита
by Ivan Tominčević - Saturday, 10 January 2015, 10:00 PM
 

Саопштење је изузетно занимљиво, такође цитати су јако добро одабрани. Предлажем оцену 10

Picture of Aleksandar Jovanovic
Re: Парето, Кружење елита
by Aleksandar Jovanovic - Saturday, 10 January 2015, 8:09 PM
 

Саопштење колегинице Јане је изразито јасно и концептуално,заслужује сваку похвалу.Предлажем оцену 10.

Picture of simonida devic
Re: Парето, Кружење елита
by simonida devic - Saturday, 10 January 2015, 9:41 PM
 

Колегиница Јана се заиста потрудила да нам објасни оно о чему њена тема говори,све је склопила у смислену целину комбинујући своје лично мишљење са прочитаним,а притом је и одолела најчешћим формалним грешкама,зато мислим да је и више него заслужила оцену 10.

Picture of Maja Todorovic
Re: Парето, Кружење елита
by Maja Todorovic - Sunday, 11 January 2015, 11:06 AM
 

Саопштење колегинице Јане, која је имала исту тему као и ја, изузетно је занимљиво и јасно написано, стога предлажем оцену 10.