Друштвена девијантност - Social Deviance

 
 
Picture of Nevena Zivanovic
Емил Диркем, Прaвилa којa се односе нa рaзликовaње нормaлног и пaтолошког
by Nevena Zivanovic - Wednesday, 26 November 2014, 3:14 PM
 

Диркем нас у почетку уводи прво у оно што се сматра болесним, каже да се бол обично сматра као знак болести, међутим у неким случајевима одсуство бола или чак задовољство јесу симптоми болести.

„Болест нас не оспособи увек до те мере да смо у стању непоправљивог неприлагођавања, она нас само принуђава да се прилагодимо друкчије но већина нама сличних.“ (Диркем, 1963: 59)

Он за овај пример даје стомачног болесника, који ће морати да води више рачуна о хигијени него обичан и здрав човек, а опет и са том болешћу може живети исто колико и здрав човек.

У следећем цитату аутор нас жели уверити како у социологији се исти догађаји могу оценити различито према личним осећањима научника.

„Тако се непрекидно догађа да теоретичар који је атеист види болесну појаву у остацима вере који се одржавају усред општег поремећаја религијских веровања, док је за верника баш само неверовање савремена велика друштвена болест.“(Диркем, 1963: 60)

Из овог примера можемо видети колико из личног искуства и размишљања, различите појаве можемо различито протумачити и чак их прогласити болешћу.

„За једну друштвену чињеницу дакле може се казати да је нормална за једну одређену врсту само у односу на једну, такође одређену фазу њеног развоја.“ ( Диркем, 1963: 62)

Према томе, да би се знало да ли она има право на овај назив, није довољно да се испита у коме се облику јавља у највећем броју друштава који припадају овој врсти, већ треба још узети у обзир да се друштва испитују у одговарајућој фази њиховог развоја.

„ Да би се сама чињеница могла означити нормалном, треба видети да ли је она корисна или нужна по односу са нормалним типом.“ (Диркем, 1963: 67)

Само упоређивањем са нормалним типом можемо означити неку чињеницу нормалном.

У последњем делу текста овог поглавља, Диркем се бавио криминалитетом, односно схватањем криминалитета, његовог настанка и његове корисности за друштво.

„ Уврстити криминалитет међу појаве нормалне социологије значи не само рећи да је он неизбежна појава, иако за жаљење, која се приписује непоправљивом неваљалству људи, већ и тврдити да је он чинилац јавног здравља, саставни део сваког здравог друштва.“ (Диркем, 1963: 70)

Диркем изјављује да је овај резултат на први поглед доста изненађујући, али да када се савлада тај први утисак лако се налазе разлози који ову нормалност објашњавају.

„Криминалитет је дакле нужан, он је повезан са основним условима читавог друштвеног живота, али, самим тим је користан јер ови услови, са којима је солидан, и сами су неопходни за нормалан развој морала и права.“ ( Диркем, 1963: 72)

Литература:

Емил Диркем, Правила социолошке методе, 1963, Београд: Просвета

Picture of Vera Vratuša
Re: Емил Диркем, Прaвилa којa се односе нa рaзликовaње нормaлног и пaтолошког
by Vera Vratuša - Sunday, 30 November 2014, 4:47 PM
 

Недељно саопштење  колегинице  Невене Живановић посвећено поглављу "Правила која се односе на разликовање нормалних и патолошких појава из књиге Правила социолошке методе Емила Диркема објављено је скоро  читав дан пре предложеног рока (27. новембар у подне за закључну виртуелну дискусију о друге три теме према Ажурираној верзија Плана наставе2014 из Усо1) и тиме заслужује похвалу. С обзиром да је ово недељно саопштење објављено у оквиру форума посвећеног упутствима за писање недељних саопштења, преместићу га у одговарајући тематски форум ради концентрисања дискусије о истој теми на једном месту.

Није за похвалу чињеница да ово недељно саопштење поред мање формалне грешке присутне у бројним саопштењима (постављање тачке пре знака извода иза цитата и пре заграде са основним подацима о извору, уместо после те заграде), садржи и озбиљнији истовремено формални и садржински пропуст  - тумачење одабраних цитата, распоређених без јасног структурисања текста на увод, средишњи део и закључак, своди се на несамостално понављање и препричавање Диркемовог текста који претходи или пак следи цитираном тексту без упућивања на изворник.   У садржинском погледу остајемо прикраћени за целовиту слику о кључним аспектима Диркемовог метода разликовања патолошких и нормалних појава.

Након исправљања поменутих недостатака, позивам пре свега  аутора овог недељног саопштења  и друге учеснике усо1 задужене за исти текст и за исту недељну тему , као и све заинтересоване за ову недељну тему,  да продискутују

1) како су разумели и шта мисле о Диркемовој употреби израза "болест" или патологија уместо израза "девијантност" или одступање од нормираног понашања када пише о аномији, као и о  Диркемовој тези да је криминал користан?

2) по чему се разликује Диркемово схватање методе одређења  типичног нормалног понашања од Веберовог метода конструисања идеалног типа друштвеног делања?

3) које су сличности и разлике у теоријском и методолошом објашњењу и разумевању друштвених узрока појаве и репродукције девијантности и злочина, као и  изричитом или само имплицитном заговарању практичних мера за не/мењање затеченог стања одступања друштвеног деловања људи од моралних и законских норми?

Након дискусије о овим и другим питањима које сами поставите, приступите узајамном оцењивању и самооцењивању недељних саопштења у оквиру исте недељне теме и у оквиру других недељних тема које вас занимају, у циљу што темељитије припреме за полагање коликвијума, писање семинарског рада и његове одбране на испиту.

Picture of Stefan Pljevaljcic
Re: Емил Диркем, Прaвилa којa се односе нa рaзликовaње нормaлног и пaтолошког
by Stefan Pljevaljcic - Friday, 9 January 2015, 9:39 PM
 

Овом недељном саопштењу замерам одређене грешке при цитирању и одсуство закључка. Стога је моја оцена за ово саопштење 8.

Picture of Nenad Pivaš
Re: Емил Диркем, Прaвилa којa се односе нa рaзликовaње нормaлног и пaтолошког
by Nenad Pivaš - Saturday, 10 January 2015, 6:42 PM
 

С обзиром да сам и ја радио дату тему могу рећи да је колегиница Живановић покрила највећи део онога што је најбитније. Но мислим да је мана њеног недељног саопштења то што је можда мало краће него што би требало. Зато бих дао оцену 9.

Picture of Dusica Eric
Re: Емил Диркем, Прaвилa којa се односе нa рaзликовaње нормaлног и пaтолошког
by Dusica Eric - Saturday, 10 January 2015, 7:43 PM
 

Колегиница је издвојила цитате који су битни за ову тему међутим сматрам да их је недовољно објаснила. Такође, сматрам да би у рад требало да унесе мало више сопственог тумачења и мишљења. На крају, због наведених замерки и одсуства конктретног увода и закључка, дајем оцену 8.

Picture of Teodora Petkovic
Re: Емил Диркем, Прaвилa којa се односе нa рaзликовaње нормaлног и пaтолошког
by Teodora Petkovic - Saturday, 10 January 2015, 8:14 PM
 

Колегиница је више пажње посветила преричавању ове теме али сматрам да је и овакав рад врло јасан обзиром да је објаснила најбитније појмове. Због тога јој дајем 8.

Picture of Jovana Zivkovic
Re: Емил Диркем, Прaвилa којa се односе нa рaзликовaње нормaлног и пaтолошког
by Jovana Zivkovic - Saturday, 10 January 2015, 8:33 PM
 

Сматрам да је колегиница могла потпуније да објасни цитате које је изабрала и такође недостатак је одсуство закључка. Оцена:8. 

Picture of Emilija Popovic
Re: Емил Диркем, Прaвилa којa се односе нa рaзликовaње нормaлног и пaтолошког
by Emilija Popovic - Saturday, 10 January 2015, 10:19 PM
 

Последњи цитат није објашњен и генерално, колегиница нас је ускратила крајњом идејом о овој теми. Уз то цитати су лоше означени, а рад није исправљен. Заиста је могло боље. Оцена: 8

Picture of Andrea Drljevic
Re: Емил Диркем, Прaвилa којa се односе нa рaзликовaње нормaлног и пaтолошког
by Andrea Drljevic - Saturday, 10 January 2015, 10:34 PM
 

Сматрам да је рад колегинице Живановић врло јасан и успела је да издвоји кључне делове из свог текста. Оцена: 9