Шта је социологија? What is sociology?

 
 
Picture of Zorana Magovcevic
Рајт Милс-"Социолошка имагинација"
by Zorana Magovcevic - Friday, 21 November 2014, 5:15 PM
 

Према Милсу социолошка имагинација представља оспособљавање онога ко њоме располаже.Она представља мешање спољашњег и унутрашњег.Милс истиче и негативну страну социолошке имагинације коју представља искривљена слика коју човек ствара о себи и о свом друштвеном положају.Искривљена слика указује на човекову психологију.

"Непосредни плод имагинације прва поука којој нас учи друствена наука која ту имагинацију оличава јесте идеја да ће појединац бити у стању да схвати своје сопствено искуство и да одмери своју личну судбину једино поставивши се у оквиру свог времена,а да ће своје изгледе у животу бити у стању да процени једино кроз свест о изгледима свих оних јединки које се налазе у приликама као што су његове".

Поменути цитат појаснићу примером.Бракови данас и бракови пре педесет година се доста разликују.Некада мушкарац и жена нису били једнаки.Жена је била у подређеном положају.Данас је жена успела да се изједначи са мушкарцем.Појединац је суочен са временом у којем живи те лично искуство приписује том добу.Искуство је индивидуална ствар.

"Можда је најплоднија дистинкција којом оперише социолошка имаги-нација она која ситуације дели на "личне, приватне тешкоће, условљене среди-ном у којој се живи", и на "јавне, друштвене проблеме, који извиру из со-цијалне структуре".

Поменута дистинкција представља основно оруђе социолошке имагинације као и суштину свих класичних дела из области науке.Јавља се паралела између личних и јавних проблема.Лични проблеми базирани су на локалну средину.По Милсу лични проблеми доводе до изражаја људски карактер и однос људи са другим људима.Решење овог проблема лежи у самом појединцу.

Јавни проблеми се односе на глобалну средину.Представљају средине организоване у институције које једна другу допуњују и постају део друштвеног и историјског живота.Како би објаснио и допунио поменуту дистинкцију Милс је навео пар примера:незапосленост,брак,град и рат.

"Све док је привредни систем такав да у њему долази до појаве криза, проб-лем незапослености је нешто што није могуће решити личним настојањима појединаца".

Привредни систем може запасти у период кризе,може се јавити висока стопа незапслености.На поменуте проблеме појединац не може утицати сам,мора се створити група која ће временом прерасти у организацију и борити се против система.

 

 

Picture of Vera Vratuša
Re: Рајт Милс-"Социолошка имагинација"
by Vera Vratuša - Thursday, 27 November 2014, 8:39 PM
 

Недељно саопштење  колегинице Зоране Маговчевић посвећено уводном делу уводног поглавља у књигу Рајта Милса Социолошка имагинација,  објављено је један дан по истеку предложеног рока (20 новембар у подне за закључну виртуелну дискусију о прве три теме према Ажурираној верзија Плана наставе2014 из Усо1). С обзиром да је објављен на форуму који садржи упутства за писање и оцењивање недељних саопштења, преместићу га у одговарајући тематски форум, да би дискусија о њему и другим прилозима на исту недељну тему била концентрисана на истом месту.

Ово недељно саопштење потребно  је да се темељито поправи зато што у овом облику не испуњава минималне формалне и садржинске услове, од учесталог и исправног цитирања, преко добре структуре излагања, до адекватног разумевања прочитаног, уместо понуде међусобно неповезаних и недовршених реченица које немају смисла као на пример, прва реченица, уместо увода у проблематику недељног саопштења ("Према Милсу социолошка имагинација представља оспособљавање онога ко њоме располаже." (??? прим. В.В.). Која су то по Милсу два кључна елемента "ширег контекста" или "другог угла" који се помињу у уџбеничкој литератури приликом поједноствљеног приказивања Милсовог појма социолошке имагинације, чијом се зналачком употребом иза личних невоља могу да препознају јавни проблеми? 

Постављајте и властита питања која су остала недовољно разјашњена у властитом саопштењу и у саопштењима других учесника усо1 задужених за исти изворни текст, исту недељну тему или тему која Вас  највише занима, па пређите на образложено узајамно оцењивање и самооцењивање у оквиру подтеме специјално отворене за ту сврху у оквиру овог форума.

Picture of Zorana Magovcevic
Re: Рајт Милс-"Социолошка имагинација"
by Zorana Magovcevic - Saturday, 10 January 2015, 8:01 PM
 

 Поштована професорка извињавам се због свих грешака у мом недељном саопштењу и због кашњења при исправљању истих.Покушаћу да одговорим на ваше сугестије.

Увод:

Рајт Милс је био један од водећих америчких социолога,широко познат у науци.До свог угледа међу социолозима долази на основу своје најбитније особине-он је био другчији од највећег броја америчких социолога свог доба.Другачији у смислу да се приближавао схватању које је владало у тзв."класично европској социологији".Да би се добила тачна слика правог значења Милсовог рада на социологији,потребно је изнети његове црте као социолога,а затим показати на конкретним примерима  како је схватао социологију у пракси и у теорији.Најбитнија дела:"Бели оковратник:америчке средње класе","Елита моћи","Социолошка имагинација","Марксисти"...

У свом делу "Социолошка имагинација" Рајт Милс описује менталну структуру чинећи социологију способном да повеже индивидуална искуства и везе у друштву.Три компоненте које формирају социолошку имагинацију су

1)ИСТОРИЈА-проучава како једно друштво настаје и како се мења.

2)БИОГРАФИЈА-која проучава природу људске природе у једном друштву,и типове људи који бораве у посебном друштву.

3)СОЦИЈАЛНА СТРУКТУРА-која проучава како разни институционални налози функционишу у једном друштву,који од њих су доминантни,како се укључују у друштво,како би се могли мењати...

 ,,Идеја да ће појединац бити у стању да схвати своје сопствено искуство и да одмери своју личну судбину једино поставивши се у оквиру свог времена,а да ће своје изгледе у животу бити у стању да процени једино кроз свест о изгледима свих оних јединки које се налазе у приликама као што су његове".(Милс,Социолошка имагинација,Београд 1998:11).

Непосредни плод имагинације у којој се личне нелагодности појединца исказују у виду невоља.До које мере је човек способан да се преда остварењу својих циљева или до које мере је способан да сам себе деградира?Питање на које не можемо дати адекватан одговор.Појединац сам себе може схватити само у границама савременог друштва у којем се налази и у окружењу са људима сличним себи.Поистовећујући се са околином и људима пружајући своју широку људску природу појединац обликује друштво,али у истој мери друштво обликује њега.

 ,,Можда је најплоднија дистинкција којом оперише социолошка имаги-нација она која ситуације дели на "личне, приватне тешкоће, условљене среди-ном у којој се живи", и на "јавне, друштвене проблеме, који извиру из социјалне структуре". (Милс,Социолошка имагинација,Београд 1998:13).

У поменутом цитату Милс прави разлику између личних и јавних потешкоћа.

ЛИЧНЕ ТЕШКОЋЕ: карактерише пре свега карактер човека,као и његов однос према осталим људима унутар друштва.Те тешкоће су релевантне за човека као и за подручја друштвеног живота са којима он има контакт.Тако да,решење тих тешкоћа лежи у самом појединцу.Те тешкоће представљају личну и приватну ствар.

ЈАВНЕ ПОТЕШКОЋЕ:Превазилази локалну средину и не представља део унутрашњег живота појединца.Оне се односе пре свега на друштвене скупине организоване у институције друштва у целини.Те потешкоће представљају ствар од друштвеног значаја.Решење јавних проблема лежи у целокупном друштву према Милсу.Јавни проблеми често имплицирају оно што Маркс назива ,,противречностима"или ,,супротностима".

Да би на бољу начин истакао разлику између личних и јавних потешкоћа Милс користи пример рата као јавне потешкоће и пример незапослености као личне потешкоће.

 ,,Све док је привредни систем такав да у њему долази до појаве криза, проблем незапослености је нешто што није могуће решити личним настојањима појединаца".(Милс,Социолошка имагинација,Београд 1998:14).

Појединац је у немогућности да решава своје проблеме услед друштвених чињеница које су му наметнуте.Све док предимензионални градови и аутомобили буду представљали елементе друштва појединац ће бити лишен решавања својих главних проблема.Оно што доживљавамо у разним друштвеним срединама представља последицу структуралних промена.Узроци тих промена представљају шири амбијенти.Број и разноврсност поменутих појава се повећавају укоико су установе комплексно повезане.

ЗАКЉУЧАК:

Унутар Социолошке имагинације Милс излаже свој теоријски став.У овом делу  тежи да одреди појам социологије њен предмет и метод на грађи савремене Америчке социологије,према којоуј је имао углавном критички став.

ЛИТЕРАТУРА:Милс, Рајт,Социолошка имагинација ,Београд, 9-15.

 

 

 

 

 

Picture of Ana Kukuridi
Re: Рајт Милс-"Социолошка имагинација"
by Ana Kukuridi - Saturday, 10 January 2015, 8:38 PM
 

Недељно саопштење колегинице Зоране је занимљиво и добро објашњено. Похвалила бих је зато што је исправила првобитне грешке. Оцена: 8

Picture of Željka Marinković
Re: Рајт Милс-"Социолошка имагинација"
by Željka Marinković - Saturday, 10 January 2015, 9:34 PM
 

Колегиница Зорана се потрудила да исправи грешке на које јој је професорка указала.

Оцена: 9