Шта је социологија? What is sociology?

 
 
Picture of Aleksandar Milanovic
Рајт Милс - Социолошка имагинација
by Aleksandar Milanovic - Thursday, 20 November 2014, 12:13 PM
 

                 Милс је говорио да нам социолошка имагинација омогућава да схватимо историју и живот појединца, као и њихове узајамне односе у условима датог друштва у одређеном историјском периоду. Човек као индивидуа самим тим што се родио, што постоји, он припада друштву и својим деловањем, макар минимално, на неки начин гради историју. „Социолошка имагинација му омогућује да има у виду да појединци, у ускомешаној атмосфери њиховог свакидашњег искуства, често свесно искривљују слику свог друштвеног положаја“. (Милс, 1959: 11) - Овде објашњава да онај ко поседује моћ социолошке имагинације уме да се ослободи личних околности зарад сагледавања стварности у мало ширем контексту.

                Квалитетни друштвени аналитичари ће увек постављати и тражити одговоре на питања као што су: каква је структура друштва коју проучава; по чему се то друштво разликује од других друштава; које су битне карактеристике тог друштва у историјском развоју; у чему се тај развој разликује од других; какав сој људи и жена доминира у том друштву тренутно а какав ће доминирати у будућности итд. Одговоре на ова питања даје аналитичар уз помоћ социолошке имагинације која представља способност кретања и способност уочавања разлика између најудаљенијих творевина људске природе и најинтимнијих творевина појединца.

                Значајна улога коју социолошка имагинација обавља је та што она прави разлику између глобалног социолошког плана и сваког другог, нарочито личног, психолошког.  Прави дистинкцију између личних тешкоћа и јавних проблема. Дат је пример када у граду од 100 000 становника један грађанин остане без посла, онда је то његова лична невоља. Али ако је у земљи од 50 милиона становника 15 милиона незапослено онда је то општи, јавни, друштвени проблем. „Све док је привредни систем такав да у њему долази до појаве криза, проблем незапослености је нешто што није могуће решити личним настојањима појединаца“. (Милс, 1959: 14) - Није проблем у појединцу, него у друштву.

                „Поседовати свест о идеји друштвене структуре и њоме се разумно и са осећањем служити значи располагати способношћу установљавања таквих веза између веома разнородних амбијената. Бити у стању то урадити значи поседовати социолошку имагинацију“. (Милс, 1959: 15) Поседовањем минималног дела социолошке имагинације човек би најпре себе разумео (зашто му се све то дешава) а онда и друштво.

 

Литература: Рајт Милс -  Социолошка имагинација, Београд, 9-15

Picture of Vera Vratuša
Re: Рајт Милс - Социолошка имагинација
by Vera Vratuša - Saturday, 22 November 2014, 2:04 AM
 

Недељно саопштење  колеге Александра Милановића посвећено уводном делу уводног поглавља у књигу Рајта Милса Социолошка имагинација,  објављено је само неколико сати  по истеку предложеног рока (20 новембар у подне за закључну виртуелну дискусију о прве три теме према Ажурираној верзија Плана наставе2014 из Усо1). С обзиром да је објављен на форуму који садржи упутства за писање и оцењивање недељних саопштења, преместићу га у одговарајући тематски форум, да би дискусија о њему и другим прилозима на исту недељну тему била концентрисана на истом месту.

Попут бројних других недељних саопштења, ово недељн саопштрење садржи формалну грешку у погледу цитирања извора у основном тексту -   погрешно постављену заграду са скраћеним подацима о изворнику иза знака интерпункције, обично тачке на крају цитиране реченице, као и непотпуне библиографске податке о изворнику на крају текста. Озбиљнији недостатак јесте изостанак упућивања на изворник приликом  парафразирања текста, што подсећа на недозвољен кићење туђим перјем. Није искоришћена ни прилика да се на недељном саопштењу вежба јасније структурисање сваког стручног рада на увод, разраду и закључак.

Позивам стога аутора овог недељног саопштења да исправи ове формалне пропусте, концентришући се у садржинском погледу на самосталније објашњење и разумевање која су то по Милсу два кључна елемента "ширег контекста" или "другог угла" који се помињу у уџбеничкој литератури приликом поједноствљеног приказивања Милсовог појма социолошке имагинације, чијом се зналачком употребом иза личних невоља могу да препознају јавни проблеми.

Након исправљања формалних и садржинских недостатака овог недељног саопштења , учествујте у дискусији о питањима која су остала недовољно разјашњена у властитом саопштењу и у саопштењима других учесника усо1 задужених за исти изворни текст, исту недељну тему или тему која Вас  највише занима, пређите на образложено узајамно оцењивање и самооцењивање у оквиру подтеме специјално отворене за ту сврху у оквиру овог форума.

Picture of Bojana Mijajlovic
Re: Рајт Милс - Социолошка имагинација
by Bojana Mijajlovic - Friday, 9 January 2015, 10:40 PM
 

Рад је лошије структурисан и слабија су објашњена. Оцена-8

Picture of Zorana Magovcevic
Re: Рајт Милс - Социолошка имагинација
by Zorana Magovcevic - Saturday, 10 January 2015, 10:08 PM
 

Колега е уложио труд у своје недељно саопштење,асе се да приметити да нигде није ставио своје мишљење те бих предложила оцену 8.