Интерпретативно интеракционистичка парадигма -interpretative interactionist perspective

 
 
Picture of Marijana Deronjic
Блумер Херберт: Друштво као симболичка интеракција
by Marijana Deronjic - Saturday, 10 January 2015, 10:53 PM
 

Свакодневно ступамо у контакт са безброј људи, интерагујемо  с' њима, и у зависности од ситуације се представљамо, дозвољавамо другима д а стекну одређено мишљење  о нама које се, најчешће, заснива на претпоставкама. Заправо, цео живот се на њима заснива, на основу њих поступамо, биле оне исправне или погрешне. Упоредићемо позориште свакодневнице са позоришном представом. Разлика је, наравно, чист привид, илузија која се исказује на позорници, временом и безброј пута увежбаном. Из тог разлога, морамо посматрати ситуацију са два становишта, становишта појединца и становишта публике, тј. остатка људи у интеракцији. 

Током интеракције појединац настоји да импресионира саучеснике, с'тога је он експресиван. Његова експресивност се огледа на два начина, вољно и невољно. Вољна експресивност спада у оне знакове које нам он сам   "даје" а невољна јесу знаци који њега одају. Ти сигнали које он нама шаље су вербални, циљеви му могу бити различити, не увек исправни и морални, управо зато постоје знаци који  га одају јер их он несвесно износи и углавном су невербалне природе.

" Без обзира на циљ који је појединац себи поставио, као и на његов мотив да има баш тај циљ, биће му у интересу да контролише понашање других, нарочито третман који му, реагујући на њега пружају. Та се контрола најчешће постиже утицањем на дефиницију ситуације до које други долазе, а то појединац може постићи тиме што ће, манипулишући властитом изражајношћу, створити код њих утисак који ће их навести да добровољно поступају у складу са његовим планом. Нашавши се у присуству других, дакле, појединац ће обично имати неки разлог да мобилише своју активност тако да пренесе другима онај утисак који му је у интересу "  ( B. Herbert, 1998: 65 ).


Не би ли наметнуо своју дефиницију ситуације постаје веома прорачунат, своје истинске намере вешто скрива, представљајући себе онаквим каквим ми желимо да га видимо. Из тог разлога, свестан да постоје знаци који га одају и исто толико свестан да други упућени, на  тај начин проверити истинистост његовог исказа, током интеракције исту количину пажње посвећује знацима који су мање подложни контроли колико и вербалној комуникацији, тј. манипулише њима. Ту нам, такође, могу помоћи полазне информације које имамо о њему. На самом почетку, обе стране заузимају одређени положај који са собом носи одређене кодексе понашања.


" Када интеракција побуђена "првим утисцима" представља само почетак дугог низа интеракција између истих учесника, кажемо да је нешто "добро кренуло", и схватамо колико је то важно. Наставници се, рецимо, понекад држе следећег става:
Не смете им допустити да завладају, иначе сте готови. Зато ја увек почињем строго. Првог дана кад добијем нов разред, ставим им до знања ко је газда... На почетку морате бити строги, а онда, с временом, можете мало "олабавити". Ако сте благи на почетку, а после покушате да будете строги, они ће вас само гледати и смејати вам се у лице " ( B. Herbert, 1998: 71).



У том случају, комуникацију може нарушити противречност. На пример, на почетку семестра професор излаже план рада. Између осталог, заказује датум колоквијума и датум поправног колоквијума за студенте који нису положили. Уколико би професор из неког разлога поништио поправни колоквијум, новонастала ситуација би довела до беса код студената.  Али, сви заједно би се осетили неугодно и дошло би до нарушавања првобитне пројекције. Управо зато, саучесници заузимају одређене заштитне мере и тада говоримо о тактичности. Док су мере којима појединац брани сопствене пројекције одбрамбене.

Литература:

1. B. Herbert: Друштво као симболичка интеракција у И. Спасић, Интерпретативна социологија, ЗУНС, Београд, 1998, стр. 63-74




Picture of Andrea Drljevic
Re: Блумер Херберт: Друштво као симболичка интеракција
by Andrea Drljevic - Saturday, 10 January 2015, 11:18 PM
 

Колегиница је успела да на одличан начин и кроз примере објасни своју тему која је мени веома занимљива. Оцена: 10

Picture of Irena Minic
Re: Блумер Херберт: Друштво као симболичка интеракција
by Irena Minic - Saturday, 10 January 2015, 11:19 PM
 

Sa lakocom sam procitala rad koleginice Deronjic, zanimljiv je i jasan, predlazem ocenu 10.

Picture of Teodora Nikolić
Re: Блумер Херберт: Друштво као симболичка интеракција
by Teodora Nikolić - Saturday, 10 January 2015, 11:26 PM
 

Sazeto i jasno formulisano, moja ocena za ovaj rad je 10.

Picture of Andrea Kaljevic
Re: Блумер Херберт: Друштво као симболичка интеракција
by Andrea Kaljevic - Sunday, 11 January 2015, 12:46 AM
 

Колегинице, дајем Вам оцену 10 јер сте тему сажели на најбитније и учинили је разумљивом и приступачном с обзиром да је била једна од првих тема, све похвале.

Picture of Aleksandra Mitrovic
Re: Блумер Херберт: Друштво као симболичка интеракција
by Aleksandra Mitrovic - Sunday, 11 January 2015, 12:53 AM
 

Иако је колегиница закаснила са објавом недељног саопштења, слажем се са коментарима изнад. Оцена: 10

Picture of Ninoslav Gajic
Re: Блумер Херберт: Друштво као симболичка интеракција
by Ninoslav Gajic - Sunday, 11 January 2015, 2:28 AM
 

Колегиница је у свом саопштењу, пре свега, дала своје објашњење изворног текста уз веома добар увод. Концизно и веома разумљиво одрађено саопштење. Стога оцена 10.

Picture of Milica Graonic
Re: Блумер Херберт: Друштво као симболичка интеракција
by Milica Graonic - Sunday, 11 January 2015, 10:16 AM
 

Слажем се са коментарима колега и предлажем оцену 10.