Друштвена девијантност - Social Deviance

 
 
Picture of Andrea Drljevic
Eмил Диркем, Правила која се односе на разликовање нормалног и патолошког
by Andrea Drljevic - Saturday, 10 January 2015, 9:48 PM
 

Своје излагање започела бих цитатом са самог почетка Диркемовог текста, јер он објашњава потешкоћу у разликовању нормалних и патолошких појава.

  ''Посматрање, спровођено по правилима која претходе, не прави разлику између две врсте чињеница које су различне по извесним странама: оних које су потпуно онакве какве треба да буду и оних које би требало да буду друкчије него што су, нормалних појава и патолошких појава'' (Диркем, 1963:55).

У првом делу текста аутор нас упознаје са појмом болести и наглашава да бол не мора увек бити знак болести. Понекад су одсуство бола, или неранљивост патолошке одлике. Он такође наводи да и код озбиљних обољења последице не морају бити тешке, ако се против њих бори одговарајућим средствима, а постоје и неке болести које су чак корисне попут богиња.

Међутим, Диркем наглашава још једну потешкоћу у социологији.

  ''У социологији, као и у историји, дешава се да се исти догађаји оцењују као корисни или као штетни према личним осећањима научника'' (Диркем, 1963:60).

Он ту наводи пример теоретичара атеисте који види болесну појаву у остацима вере који се одржавају због општег поремећаја религијских веровања.

Диркем нормалним назива чињенице које имају најопштије облике, а остале назива патолошким. Веома је битно назначити да се чињеница може назвати патолошком само у односу са својом врстом.

  ''За једну друштвену чињеницу дакле може се казати да је нормална за једну одређену врсту само у односу на једну, такође одређену фазу њеног развоја; према томе, да би се знало да ли она има право на овај назив, није довољно да се испита у коме се облику јавља у највећем броју друштава који припадају овој врсти, већ треба још узети у обзир да се друштва испитују у одређеној фази њиховог развоја'' (Диркем, 1963:63).

Посебну пажњу аутор је посветио криминалитету и његовом утицају на друштво. Разлози су више него очигледни.

  ''Криминалитет се не опажа само у већини друштава ове или оне врсте, већ у свим друштвима свих типова. Нема ниједног друштва где криминалитет не постоји'' (Диркем, 1963:69).

Због чињенице да је саставни део сваког здравог друштва и да је неизбежна појава, криминалитет је увршћен међу појаве нормалне социологије.

  ''На првом месту, криминалитет је нормалан пошто је сасвим немогућно друштво које би било ослобођено њега'' (Диркем, 1963:70).

Изненађујућа може бити и чињеница да криминалитет није само нужан већ је неопходан и користан за нормалан развој морала и права.

Литература:

Емил Диркем, Правила социолошке методе, 1963, Београд: Просвета

Picture of Emilija Popovic
Re: Eмил Диркем, Правила која се односе на разликовање нормалног и патолошког
by Emilija Popovic - Saturday, 10 January 2015, 10:12 PM
 

Одлични репрезентативни цитати, одлично објашњени, погођена суштина. Кратко и јасно. Оцена: 10

Picture of Andrea Kaljevic
Re: Eмил Диркем, Правила која се односе на разликовање нормалног и патолошког
by Andrea Kaljevic - Saturday, 10 January 2015, 10:42 PM
 

Допада ми се што су цитати објашњени, што је само саопштење једноставно за читање и залази у срж дате теме. Међутим због времена објаве моја оцена је 8.

Picture of Marijana Deronjic
Re: Eмил Диркем, Правила која се односе на разликовање нормалног и патолошког
by Marijana Deronjic - Saturday, 10 January 2015, 11:12 PM
 

Сматрам да је колегиница успела јасно да образложи своју тему раду фали закључак. Зато, оцена 9.

Picture of Nenad Pivaš
Re: Eмил Диркем, Правила која се односе на разликовање нормалног и патолошког
by Nenad Pivaš - Saturday, 10 January 2015, 11:18 PM
 

Колегиница Дрљевић радила је недељно саопштење на исту тему као и ја, урадила је она то сасвим пристојно, међутим због завршетка који није баш одговарајући мислим да је заслужена оцена 9.

Picture of Sanja Zivotic
Re: Eмил Диркем, Правила која се односе на разликовање нормалног и патолошког
by Sanja Zivotic - Saturday, 10 January 2015, 11:54 PM
 

У овом недељном саопштењу су цитати веома добро истакнути и на добар начин објашњени. Једина замерка, по мом мишљењу, је недостатак закључка. Оцена:9.