Становништво и еколошка криза Population and ecological crisis

 
 
Picture of Nebojša Đorđević
Медоуз, Донела, Границе раста
by Nebojša Đorđević - Thursday, 8 January 2015, 5:32 PM
 

Дело Границе раста говори о физичким ограничењима планете Земље да апсорбује даљи економски развој и пораст становништва. Поменуто дело објављено је почетком 70-их година 20. века; изазвало је већу бригу јавности о животној средини.

 

„Ravnoteža znači stanje ravnovjesja, balansa ili jednakosti između suprotstavljenih sila. U dinamičkim terminima svjetskog modela, suprotsavljene  su one snage koje prouzrokuju povećanje broja pučanstava i zaliha kapitala (željna visoka veličina obitelji, niska djelotvornost  kontrole rađanja, visoka stopa kapitalnih ulaganja) i one koje prouzrokuju opadanje broja pučanstava i zaliha kapitala (oskudica hrane, zagađivanje, visoka stopa deprecijacije ili zastarijevanja). Riječ „ Kapital“  mora se shvatiti u smislu kombiniranog kapitala od kapitala u uslužnim  djelatnostima, industrijskog i poljoprivrednog kapitala. Tako najtemeljnija definicija stanja globalne ravnoteže glasi da su pučanstvo i kapital bitno stabilni , sa snagama  koje teže da ih povećaju ili smanje u pomno kontroliranom balansu“ (Медоуз, 1974: 141).

 

У овом делу текста говори се о супротстављеним силама; о потребама становништва и супротној сили, (не)свести људи. Такође се помиње капитал, који је важан због одржања потреба људи. Међутим, капитал је ограничен (Медоуз, 1974).

„Što društvo duže hoće da održi stanje ravnoteže, stope i razine određenih veličina moraju biti niže“ (Медоуз, 1974: 142).

Tehnološki bi napredak bio potreban i poželjan u stanju ravnoteže“ (Медоуз, 1974: 142).


У овим пасусима се говори о уравнотежености између наталитета и морталитета, као и капитала. Такође се говори о напретку технологије као тежњу ка уравнотежености (олакшање друштву- више слободног времена). Међутим, технолошки напредак се може и негативно одразити (пад људског фактора у индустрији) (Медоуз, 1974).

„Čini se da je univerzalan zaključak, žalostan ali shvatljiv, da se jednakost raspodjele smanjuje uporedo s povećanjem broja ljudi na koje ograničeni prirodni izvori moraju biti raspodjeljeni“(Медоуз, 1974:  147).

Овде нам Медоуз наглашава да, веома вероватно, у будућности неће бити равнотеже. Природни прираштај ће се повећати, док ће капацитети бити неједнако расподељени (Медоуз, 1974).

„Društvo ravnoteže morat će odvagnuti alternative što ih nameće omeđenost naše planete, razmatrajući ne samo sadašnje ljudske vrednote, nego uzimajući u obzir i vrednote budućih generacija“ (Медоуз, 1974: 147).


Овде се говори о ограниченим капацитетима планете Земље, као и о одрживом развоју- прихватање глобалне равнотеже пади добробити будућих генерација (Медоуз, 1974).

Небојша Ђорђевић

Лутература: Медоуз, Донела,Границе раста-Стање равнотеже, Стварност, Загреб, 1974,стр. 140-151

 

Picture of Jana Perovic
Re: Медоуз, Донела, Границе раста
by Jana Perovic - Saturday, 10 January 2015, 7:43 PM
 

Kolega je zakasnio sa pisanjem nedeljnog saopstenja ali je sve to ispravio time sto ga je odlicno napisao. Zanimljiv izbor citata koji su  dobro objasnjeni. Moja ocena je 10.

Picture of Marija Đurić
Re: Медоуз, Донела, Границе раста
by Marija Đurić - Saturday, 10 January 2015, 8:09 PM
 

Чини ми се да колега није довољно објаснио своје цитате, а уз то је и после рока објавио своје саопшење. Сваки труд је за похвалу, зато је моја оцена за ово недељно саопштење 9.

Picture of Milica Pavlovic
Re: Медоуз, Донела, Границе раста
by Milica Pavlovic - Saturday, 10 January 2015, 9:41 PM
 

Недељно саопштење колеге Небојше било је занимљиво прочитати. Леп одабир цитата. Стога, моја оцена за ово недељно саопштење је 10.

Picture of Ninoslav Gajic
Re: Медоуз, Донела, Границе раста
by Ninoslav Gajic - Saturday, 10 January 2015, 10:09 PM
 

Поштовани колега Ђорђевићу, морам пре свега да Вас похвалим у избору ефектних цитата. Сматрам да је саопштење урађено успешно, а да сте формалне грешке надоместили залагањем у току вежби и предавања, стога оцена 10.

Picture of anastasija pakai
Re: Медоуз, Донела, Границе раста
by anastasija pakai - Saturday, 10 January 2015, 10:59 PM
 

Морам да се сложим с констатацијом колега да су у недељном саопштењу Небојше Ђорђевића цитати добро одабрани. С обзиром да сам имала исти тему, још боље разумем колико је колега био оригиналан и колико се потрудио око њиховог проналажења. С обзиром да је објавио своје саопштење дуго након свих учесника у виртуелној дискусији, и да рад садржи одређене недостатке, моја оцена је 8

Picture of Jovana Mijatovic
Re: Медоуз, Донела, Границе раста
by Jovana Mijatovic - Sunday, 11 January 2015, 12:01 AM
 

Колега Небојша је одлично одговрио на задату тему. Оцена:10

Picture of Bogdan Djordjević
Re: Медоуз, Донела, Границе раста
by Bogdan Djordjević - Sunday, 11 January 2015, 12:09 AM
 

Колега Небојша Ђорђевић јесте одабрао занимљиве цитате, али их је недовољно образложио, пропустио је и да напише закључну реч, тако да је моја оцена 9.