Друштвена девијантност - Social Deviance

 
 
Picture of Sanja Zivotic
Југовић, А, Морална паника и друштвене девијације на селу
by Sanja Zivotic - Wednesday, 26 November 2014, 10:29 PM
 

Александар Југовић однос медија данашњег села у Србији и друштвених девијација које се испољавају у селу види у анализи три групе проблема. Прва група проблема се односи на опште питање утицаја савремених медија и комуникационих средстава на живот људи у селу. Друга група се односи на питање да ли и како медији утичу на испољавање девијантних понашања на селу. Трећа група обухвата проблем медијске слике села у контексту друштвених девијација које се догађају на селу, као и анализу феномена моралне панике.

,,Медији су допринели урбанизацији сеоског живота, а пре свега кроз промоцију животног стила и модела успешности што се посебно добро уочава код млађих житеља села" (Југовић, 2008:42).

Примена савремених технологија попут телевизора, радија, компјутера, а у најновије време и интернета, довеле су до урбанизације руралног живота на селу. Присуство савремених медија у сеоским домаћинствима утиче на приближавање сеоског стила живота градском начину живота.

,,Медији имају друштвено позитивну улогу у осветљавању стварности и приказивању друштвене реалности. Они служе информисању, забави, дружењу, учењу, итд. Такође, медији нам говоре о чему треба да размишљамо, а у великој мери и како да размишљамо" (Југовић, 2008:42).

Од великог значаја је утицај телевизије на сеоску популацију. Употреба телевизије позитивно утиче на породични живот на селу тако што обогаћује комуникацију између чланова породице и стимулише њихово заједништво. Такође, она може произвести и негативан утицај у погледу лоше комуникације, стварања конфликата око избора садржаја за гледање, итд.

,,На питање како медији утичу на испољавање девијантних понашања на селу постоје две велике групе истраживања. Прва велика група истраживања полази од тога да се медијска конструкција девијантних понашања може тумачити по ефектима који се могу препознати на макро-социјалном плану. Ова истраживања указују да се на макро-друштвеном плану ефекти медијске конструкције друштвених девијација и криминала испољавају кроз: пасивизирање и апатију јавности, моћ медија за легитимизацију насиља, друштвену анксиозност, обликовање идентитета, суочавање јавности са насилничком или криминалном позадином неких друштвених догађаја, итд. Друга велика група истраживања се бави испитивањем утицаја изложености насиљу кроз различите медије (телевизија, видео-игре, двд-филмови, интернет) на развој агресивности код деце" (Југовић, 2008:48).

Медији много доприносе девијантном понашању сеоске популације, а посебно деце млађих узраста због великог процента гледаности телевизијских емисија у којима доминира криминал, насиље, убиства... То може доста утицати на психо-физички развој деце и може довести до агресивности, негативне идентификације, стварања негативних узора током каснијег живота.

,,Веза медија и друштвене девијације на селу посебно захтева анализу социолошког и социјално-психолошког феномена који се зове морална паника. Морална паника се јавља у ситуацијама друштвених трансформација, превирања, моралних криза и потреба за новим облицима регулације друштвеног живота: онда када расте свест о друштвеним ризицима, и када се јављају ,,претње" неким темељним друштвеним вредностима" (Југовић, 2008:50).

Кључна улога у стварању моралне панике приписује се медијима. Разлог томе су медијски извештаји пуни стереотипа, бруталних речи, преувеличавања.

,,По Коену морална паника представља један друштвени конструкт који настаје као последица опажања да су неке друштвене појаве или одређени девијантни чинови посебно угрозили и ослабили морални поредак друштва" (Југовић, 2008:51).

Сврха моралне панике је да потврди надмоћ постојећег система вредности, посебно у временима повећане узнемирености и кризе. Медији доприносе моралној паници тако што преувеличавају, искривљују слику догађаја, предвиђајући да ће се исти догађај поновити са тежим последицама.

Савремене технологије утичу на свест сеоског становништва у Србији. Утицај медија је допринео урбанизацији сеоског живота захваљујући разноликости медијског садржаја. Село какво се данас прказује кроз медије се доста разликује од претходних деценија . Његова слика се данас креће између ,,питомости", мелодрамског хумора и девијантности.

Литература: Југовић, А, Морална паника и друштвене девијације на селу, Социјална мисао

Picture of Vera Vratuša
Re: Југовић, А, Морална паника и друштвене девијације на селу
by Vera Vratuša - Sunday, 30 November 2014, 9:55 PM
 

Недељно саопштење  колегинице  Сање Животић посвећено тексту Александра Југовића "Морална паника и друштвене девијације на селу" објављено је скоро  читав дан пре предложеног рока (27. новембар у подне за закључну виртуелну дискусију о друге три теме према Ажурираној верзија Плана наставе2014 из Усо1) и тиме заслужује похвалу. С обзиром да је ово недељно саопштење објављено у оквиру форума посвећеног упутствима за писање недељних саопштења, преместићу га у одговарајући тематски форум ради концентрисања дискусије о истој теми на једном месту.

Није за похвалу чињеница да и ово недељно саопштење поред формалне грешке присутне у бројним саопштењима (непотпуни библиографски подаци о изворнику у списку коришћене литературе), садржи и озбиљнији истовремено формални и садржински недостатак:  тумачење цитата, одабраних и распоређених без самостално дефинисаног критеријума структурисања текста на увод, средишњи део и закључак, своди се  на несамостално понављање и препричавање Југовићевог текста који претходи или пак следи цитираном тексту без упућивања на изворник, осим у првом уводном параграфу. 

Након исправљања поменутих недостатака, позивам пре свега  аутора овог недељног саопштења  и друге учеснике усо1 задужене за исти текст и за исту недељну тему , као и све заинтересоване за ову недељну тему,  да продискутују

1) које је теоријско и методолошко становиште одабрао Југовић приликом истраживања позитивних и негативних утицаја медија на начин живота, стварно испољавање девијантних понашања, стварање моралне панике или слике о порасту друштвених девијација на селу и мера које треба да се предузму у циљу смањивања негативних утицаја медија на живот на селу?

2) које су сличности и разлике у теоријском и методолошом објашњењу и разумевању друштвених узрока појаве и репродукције девијантности и злочина, као и  изричитом или само имплицитном заговарању практичних мера за не/мењање затеченог стања одступања друштвеног деловања људи од моралних и законских норми?

Након дискусије о овим и другим питањима које сами поставите, приступите узајамном оцењивању и самооцењивању недељних саопштења у оквиру исте недељне теме и у оквиру других недељних тема које вас занимају, у циљу што темељитије припреме за полагање коликвијума, писање семинарског рада и његове одбране на испиту.

Picture of Stefan Pljevaljcic
Re: Југовић, А, Морална паника и друштвене девијације на селу
by Stefan Pljevaljcic - Friday, 9 January 2015, 9:25 PM
 

Доста добро организовано и објашњено. Оцена:10.

Picture of Sanja Zivotic
Re: Југовић, А, Морална паника и друштвене девијације на селу
by Sanja Zivotic - Saturday, 10 January 2015, 12:27 AM
 

Велики број људи данашњег времена свој живот не могу замислити без медија, електричних уређаја и апарата. Већина људи проводи велики део дана у ,,друштву" радио и тв уређаја, мобилних телефона, компјутера и слично. Сви они у данашње време имају велики утицај на формирање ставова, мишљења и стила живота људи, а нарочито деце. Александар Југовић је у своме тексту приказао како медији утичу на село и живот људи у њему.

Александар Југовић однос медија данашњег села у Србији друштвених девијација које се испољавају у селу види у анализи три групе проблема. Прва група проблема се односи на опште питање утицаја савремених медија и комуникационих средстава на живот људи у селу. Друга група се односи на питање да ли и како медији утичу на испољавање девијантних понашања на селу. Трећа група обухвата проблем медијске слике села у контексту друштвених девијација које се догађају на селу, као и анализу феномена моралне панике (Југовић, 2008:41)

,,Медији су допринели урбанизацији сеоског живота, а пре свега кроз промоцију животног стила и модела успешности што се посебно добро уочава код млађих житеља села" (Југовић, 2008:42).

Примена савремених технологија попут телевизора, радија, компјутера, а у новије време и интернета, довеле су до урбанизације руралног живота на селу. Присуство савремених медија у сеоским домаћинствима утиче на приближавање сеоског стила живота градском начину живота. Најподложнији овим утицајима јесу млади људи и деца због тога што се они налазе у периоду живота у коме усвајају обрасце понашања, културу и навике, а медији привлаче њихову пажњу и самим тим им намећу одређени стил живота.

,,Уочљив је утицај медија, а пре свега телевизије, на породични живот на селу. Употреба телевизора може деловати интегришуће по породицу када нпр. стимулише комуникацију између чланова породице, када обогаћује невербалну комуникацију и подстиче заједништво. Са друге стране, употреба телевизије може доприносити и унутарпородичној сепарацији, лошој комуникацији, смањивању вербалне комуникације, стварања конфликта око избора садржаја за гледање, итд" (Југовић, 2008:43).

Југовић нам овде говори да са једне стране телевизија може забавити и информисати, а са друге стране може утицати на људе и на непожељан начин. Време проведено у гледању телевизије може нас одвући од многих других активности, а такође гледајући телевизију можемо доћи до, поред важних и битних, и до оних неприкладних и нетачних информација. За децу је типично да они често не могу да праве разлику између фантазије која се приказује на телевизији и реалности.

Југовић у своме делу разликује две врсте утицаја медија на девијантно понашање. Прва велика група истраживања се може тумачити по микро-социјалном плану. Ова истраживања указују да се на макро-друштвеном плану ефекти медијске конструкције друштвених девијација и криминала испољавају кроз: пасивизирање и апатију јавности, моћ медија за легитимизацију насиља, друштвену анксиозност, идеолошку хегемонију, културу страха... Друга велика група истраживања се бави испитивањем утицаја изложености насиљу кроз различите медије (телевизија, видео-игре, двд-филмови, интернет) на развој агресивности код деце (Југовић, 2008:48).

Поруке које неки садржаји на телевизији шаљу се могу одразити на различите начине по појединца ако их усвоји. До негативних последица могу да доведу телевизијски програми који приказују и пропагирају насиље. Такве сцене могу да буду психички штетне по гледаоце и они их могу опонашати у приватном животу. Такви садржаји код деце могу да изазову агресивност, негативне идентификације, стварање негативних узора током каснијег живота. Насиље и насилна понашања се не могу уклонити са екрана али се могу различитим средствима ограничити.

,,Веза медија и друштвение девијације на селу посебно захтева анализу социолошког и социјално-психолошког феномена који се зове морална паника. Морална паника се јавља у ситуацијама друштвених трансформација, превирања, моралних криза и потреба за новим облицима регулације друштвеног живота: онда када расте свест о друштвеним ризицима, и када се јављају ,,претње" неким темељним друштвеним вредностима (Југовић, 2008:50).

У ширењу моралне панике главну улогу играју медији, а разлог томе су медијски извештаји пуни стереотипа, бруталних речи, преувеличавања. Међутим, морална паника се не може објашњавати само на основу медијских текстова, већ би било неопходно спроведе истраживање које би показало постоји ли морална паника и у којем обиму. Таква истраживања би могла да покажу у којој мери су медији допринели стварању моралне панике.

По Коену морална паника представља један друштвени конструкт који настаје као последица опажања да су неке друштвене појаве или одређени девијантни чланови посебно угрозили и ослабили морални поредак друштва (Југовић, 2008:51).

Како Коен каже, морална паника се јавља када постоји претња друштвеном поретку. То значи да једном када се претња идентификује, онда се путем медија формира паника.

Један од начина да се схвати значај медија у нашим животима јесте да се замисли живот без њих. Медији играју значајну улогу у нашим животима, обезбеђујући нам широк спектар информација. Закључујем да су телевизија и медији позитивна ствар уколико се конзумирају у одговарајућој мери. Њихово прекомерно конзумирање и конзумирање у погрешне сврхе, нарочито код младих и деце, неизбежно ће довести до негативних последица.

Југовић, Александар: Морална паника и друштвене девијације на селу, Социјална мисао, Београд, 2008, вол.15, бр.3

 

Picture of Dusica Eric
Re: Југовић, А, Морална паника и друштвене девијације на селу
by Dusica Eric - Saturday, 10 January 2015, 8:09 PM
 

Колегиница се потрудила да исправи грешке и прошири свој рад. Оцена 10.

Picture of Jovana Zivkovic
Re: Југовић, А, Морална паника и друштвене девијације на селу
by Jovana Zivkovic - Saturday, 10 January 2015, 8:13 PM
 

За сваку похвалу је то што је колегиница Сања обратила пажњу на професоркине сугестије и што је употпунила свој рад. Оцена:10

Picture of Emilija Popovic
Re: Југовић, А, Морална паника и друштвене девијације на селу
by Emilija Popovic - Saturday, 10 January 2015, 9:56 PM
 

Пошто нисам успела да прочитам изворну литературу, не могу са сигурношћу да тврдим да је добро презентован, али је колегиница веома лепо срочила и објаснила тему за коју је била задужена. Посебно ми се допада што је професоркина критика деловала стимулативно, те је рад у завршној фази неупоредиво бољи. Оцена: 9

Picture of Nenad Pivaš
Re: Југовић, А, Морална паника и друштвене девијације на селу
by Nenad Pivaš - Saturday, 10 January 2015, 6:34 PM
 

Мислим да заиста ништа није изостављено и да је оцена 10 одговорајућа оцена за ово добро састављено недељно саопштење.

Picture of Teodora Petkovic
Re: Југовић, А, Морална паника и друштвене девијације на селу
by Teodora Petkovic - Saturday, 10 January 2015, 9:50 PM
 

Колегиница је јако добро одговорила на тему и уз то се потрудила да одговори на професоркина питања. Олично,10.

Picture of Andrea Drljevic
Re: Југовић, А, Морална паника и друштвене девијације на селу
by Andrea Drljevic - Saturday, 10 January 2015, 9:59 PM
 

Колегиница је успела одлично да нам објасни и приближи своју тему. Оцена: 10

Picture of Kristina Ilić
Re: Југовић, А, Морална паника и друштвене девијације на селу
by Kristina Ilić - Saturday, 10 January 2015, 10:22 PM
 

Tekst koji je koleginica ovde iznela je zaista interesantan, takođe bih rekla da su citati izvukli sve potrebne informacije, ocena 10.

Picture of Nevena Zivanovic
Re: Југовић, А, Морална паника и друштвене девијације на селу
by Nevena Zivanovic - Saturday, 10 January 2015, 11:26 PM
 

Dopada mi izbor citata, koleginica nam je na osnovu njih zaista priblizila svoj deo literature za koje je bila zaduzena. Ocena: 10