Становништво и еколошка криза Population and ecological crisis

 
 
Picture of Svetlana Petkovic
Бек, Ризично друштво: О логици расподеле добара и расподеле ризика
by Svetlana Petkovic - Wednesday, 26 November 2014, 5:59 PM
 

Ризици су одувек представљали и представљају део човековог свакодневног живота и компоненту његове свести, била она индивидуална или групна, рационална или имагинарна, вредносна или објективна. Проблем, дакле, није у томе што човек живи у знаку ризика, већ што се ризици (природни, економски, социјални и посебно технолошки) све више повећавају и у својим последицама, латентним и манифестним, бивају све опаснији. Све израженије последице напретка уверавају човека данашњице да он практично живи на “вулкану цивилизације”, односно у технолошки помахниталој цивилизацији, чији врхунски производи могу да служе разарању самог смисла те цивилизације. Глобализацијом животних и производних процеса, истовремено се глобализују и ризици, што само значи дистрибуцију ризика, тачније дистрибуцију проблематичних последица технолошког развоја. Последице напретка науке, технике и индустријског развоја су заправо сума ризика и хазарда, чији се домети не могу до краја предвидети. Синтагмом ризично друштво или друштво ризика се изражава страх и неизвесност пред будућношћу, као и слика те будућности. Са огромним напретком расли су и ризици и потенцијали људског самоуништења.

Потенцијали за самоугрожавање цивилизације-аргументација у пет теза (Бек, 1986: 35, 36):

1.    Код ризика се пре свега мисли на радиоактивност која потпуно измиче човековим опажајним способностима. 
2.    Расподелом и растом ризика настају социјални положаји угрожености. Они у одређеној мери следе неједнакост положаја слојева и класа. Међутим, они садрже ефекат бумеранга, који разара класни образац. Чак ни богати нису поштеђени. Ово су опасности не само по здравље, већ по легитимност, посед и профит. 
3.    Ризици модернизације су big business. Глад се може утолити, потребе се могу задовољити, али ризици цивилизације су буре потреба без дна. 
4.    У класним и сталешким положајима биће детерминише свест, док у опасностима свест детерминише биће.
5.    У јавним расправама у вези са дефинисањем ризика не ради се само о секундарним проблемима здравља природе и човека, већ и о социјалним, економским и политичким споредним ефектима ових споредних ефеката: колапси тржишта, обезвређење капитала, бирократске контроле одлука предузећа, отварање нових тржишта, огромни трошкови, судски поступци, губитак угледа. Оно што настаје јесте политички потенцијал катастрофа. За заштиту од катастрофа и њихово савладавање потребна је реорганизација моћи и власти.

Ефекат бумеранга (Бек, 1986: 55, 56):

Ризик, као што наводи Бек, постаје глобални друштвени изазов. Уместо расподеле добара унутар неког конкретног друштва, све више долази до расподеле ризика. У тој светској расподели ризика посебно лоше пролазе економски неразвијене земље и разне маргиналне групе у оквиру развијених друштава. То не значи да су и економски развијене земље као и привилеговане групе у њима потпуно заштићене од ризика. Ризици временом погађају и оне који су их створили или од њих профитирали. У том смислу Бек закључује да сва савремена друштва обележава једно опште објективно заједништво глобалног положаја угрожености.

Од солидарности услед беде до солидарности из страха (Бек, 1986: 72, 73):

Бек сматра да је процес модернизације довео до прелаза из класног у ризично друштво. Док је у класном друштву идеал једнакост, у ризичном друштву је то сигурност. Покретачка снага класног друштва је реченица: “Ја сам гладан”, а ризичног друштва је: “Ја се плашим”. У ризичном друштву настаје солидарност из страха, која постаје политичка снага.

Када каже ризично друштво, Бек подразумева друштво на вишем нивоу модерности, у којем производњу добара систематски прати друштвена производња ризика. Управо зато је представа линеарног раста рационалности превазиђена, застарела и зато је погрешна. То је и разлог због којег је феномен животне средине постао и битан социолошки проблем јер је социологија наука о друштву, а употреба техничких средстава је у производњи довела до угрожавања живота и друштва. Еколошки проблеми нису више проблеми окружења, већ су, у својој генези и последицама, потпуно друштвени проблеми, проблеми људи, њихове историје, њиховог односа према свету и стварности, њиховог економског, културног и политичког начина живљења.

На крају 20. века природа је друштво, а друштво је природа. Онај ко данас још говори о природи као не-друштву, говори о категоријама неког другог века, које више не дотичу нашу стварност. 

Литература:

Бек, У, Ризично друштво: О логици расподеле добара и расподеле ризика, 1986, 31-75

Picture of Vera Vratuša
Re: Бек, Ризично друштво: О логици расподеле добара и расподеле ризика
by Vera Vratuša - Sunday, 30 November 2014, 7:00 AM
 

Недељно саопштење  колегинице Светлане Петковић посвећено поглављу "О логици расподеле добара и расподеле ризика" из књиге Ризично друштво Улриха Бека, објављено је један дан пре предложеног рока (27. новембар у подне за закључну виртуелну дискусију о друге три теме према Ажурираној верзија Плана наставе2014 из Усо1) и тиме заслужује похвалу.

Поред формалног недостатка који указује на немар, попут погрешног редоследа библиографских података о анализираном тексту и изостанак податка о месту издања и издавачу на крају саопштења, главни формални недостатак овог саопштења представља одсуство упућивања на изворник у уводном и закључном делу  рада. У садржинском погледу главни недостатак рада представља недовољан напор да се превазиђе ниво пуког препричавања делова изворника, оним редоследом којим се они појављују у изворнику, без властитог критичког осврта. За похвалу је сажета изцрпност, јасноћа и адекватност препричавања изворника.

Након исправљања формалних недостатака овог недељног саопштења, позивам аутора, учеснике усо1 који су приказивали исти изворник и друге изворне текстове у оквиру исте теме да кроз виртуелни дијалог  више дознамо како разумеју и какав став имају према Бековој основној тези "да је процес модернизације довео до прелаза из класног у ризично друштво" и да упореде схватања аутора анализираних изворних текстова о друштвеним изворима настанка, механизмима репродукције и будућности демографске транзиције, еколошке кризе и тзв природних и технолошких катастрофа.

Након дискусије о овим питањима и другим питањима које сами поставите, приступите узјаманом оцењивању и самооцењивању недељних саопштења у оквиру исте недељне теме и у оквиру других недељних тема које вас занимају, у циљу што темељитије припреме за полагање коликвијума, писање семинарског рада и његове одбране на испиту.

 

Picture of Marija Đurić
Re: Бек, Ризично друштво: О логици расподеле добара и расподеле ризика
by Marija Đurić - Saturday, 10 January 2015, 7:52 PM
 

Колегиница и ја смо имале исту тему за недељно саопштење, стога знам из искуства да је требало јако много труда да се изаберу значајни цитати и да се објасне на прави начин. Све похвале, 10.

Picture of Jana Perovic
Re: Бек, Ризично друштво: О логици расподеле добара и расподеле ризика
by Jana Perovic - Saturday, 10 January 2015, 7:39 PM
 

Pohvalila bih cinjenicu da je koleginica postavila saopstenje pre predvidjenog roka. Dajem ocenu 10 i pored nekih sadrzinskih nedostataka jer je ulozen veliki trud.

Picture of anastasija pakai
Re: Бек, Ризично друштво: О логици расподеле добара и расподеле ризика
by anastasija pakai - Saturday, 10 January 2015, 8:43 PM
 

Колегиница Светлана Петковић објавила је своје недељно саопштење оре предвиђеног рока. Њено недељно саопштење је добро заокружено уводом и закључком и из ових разлога између осталих, она заслужује максималну оцену, 10.

Picture of Milica Pavlovic
Re: Бек, Ризично друштво: О логици расподеле добара и расподеле ризика
by Milica Pavlovic - Saturday, 10 January 2015, 9:33 PM
 

Недељно саопштење колегинице Светлане је објављено пре предвиђеног рока, што је за сваку похвалу. Рад је добро урађен. Стога, моја оцена за ово недељно саопштење је 10.

Picture of Kristina Ilić
Re: Бек, Ризично друштво: О логици расподеле добара и расподеле ризика
by Kristina Ilić - Saturday, 10 January 2015, 10:25 PM
 

Колегиница Петковић је на одличан начин написала недељно обавештење, сви битни детаљи су ту. Оцена 10.

Picture of Bogdan Djordjević
Re: Бек, Ризично друштво: О логици расподеле добара и расподеле ризика
by Bogdan Djordjević - Sunday, 11 January 2015, 12:13 AM
 

Колегиница Светлана Петковић је добро издвојила кључне појмове и исцрпно их објаснила. Сматрам да ово недељно саопшење има елемената за оцену 10.